Jalkapallo

Suru-uutinen: Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut

Julkaistu:

Suru-uutinen
Pertti Alaja menehtyi varhain aamuyöllä.
Entinen jalkapalloilija ja merkittävä jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja kuoli varhain aamuyöllä 65-vuotiaana pitkällisen sairastamisen jälkeen. Hän oli syntynyt 18.2.1952 Helsingissä.

Surullisen uutisen vahvisti Pertti Alajan veli Erkki Alaja Twitterissä.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Alaja muistetaan entisenä maalivahtina, joka pelasi urallaan HJK:ssa, Hakassa, OTP:ssä, Ikastissa, Edmontonissa ja Malmössä. Hän pelasi myös 29 A-maaottelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monille Alaja tuli kuitenkin tutummaksi merkittävästä järjestöurastaan. Hän uudisti Suomen Palloliittoa pääsihteerikaudellaan 1990-2000. Palloliiton puheenjohtajana hän aloitti 2012.

Alaja sai pysäyttävän tiedon syövästään viime vuodenvaihteen tietämillä ja jäi sairauslomalle. Hän kuntoutti itseään vaikeassa tilanteessa ja palasi töihin keväällä isännöimään Euroopan jalkapalloliiton Uefan kongressia Helsingissä.

Sairaus otti lopulta liian suuren vallan, eikä Alaja enää päässyt uudestaan hommiin, vaikka hän oli ajanut vahvasti Palloliiton tuoreinta uudistushanketta. Tämä työ jäi häneltä valitettavasti kesken, niin kovasti kuin hän olisikin halunnut saattaa työnsä loppuun.

Alaja oli kovien päätösten mies. Hän ei pelännyt ravistelevia valintoja, jotka aina herättävät voimakkaita tunteita suuntaan ja toiseen. Alaja tiesi, ettei voi miellyttää kaikkia, eikä siihen pyrkinytkään. Hän toimi vahvojen näkemystensä ohjaamana.

Alajasta on puhuttu häikäilemättömänä johtajana ja poliitikkona. Hän oli hyvin ristiriitainen persoona, joka jakoi jalkapalloväen mielipiteet. Siinä sivussa saattoi helposti unohtua, että Alaja oli loppuun asti läpeensä rakastunut itse lajiin: jalkapalloon.

Hän esimerkiksi vieraili innokkaasti paitsi miesten A-maajoukkueen myös naisten, poikien ja tyttöjen otteluissa. Hän saapui juhlapuhujaksi useiden pientenkin seurojen juhliin, joihin hän aina valmisti lämpimät ja persoonalliset puheensa.

Alajalla oli hallussaan laaja kenttä. Hän korosti vahvasti myös kansainvälisyyttä. Hän olikin erittäin arvostettu ammattimies lajin huippupiireissä Uefaa ja kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaan myöten. Esimerkiksi mainittakoon vaikka hänen asemansa Etelä-Afrikassa 2010 järjestetyissä MM-kisoissa, joissa hän työskenteli yhtenä turnausjohtajista. 2015 hän oli Uefan otteludelegaattina Mestarien liigan loppuottelussa – homma, jota ei anneta vain myötätunnosta.

Alaja oli luonteva ja taitava verkostoituja, mikä antoi hänelle vahvan pelurin maineen. Matkan varrella on myös roiskunut. Alaja tuomittiin 1998 sakkoihin lahjonnasta, kun Palloliitto oli maksanut opetusministeriön ylijohtajalle Harri Syväsalmelle kolme urheilumatkaa.

Alaja saattoi jäädä pelkän julkisuuskuvan perusteella kylmäksi tai etäiseksi johtajaksi. Hänessä eli kuitenkin loppuun asti vanha pelaaja, jonka pelaajahuumorista pääsivät nauttimaan useat pelaajat ja joukkueet, ennen kaikkea hänen lähipiirinsä. Alajalta löytyi usein pelisilmää tilanteisiin. Hän halusi olla ”yksi jätkistä”, vaikka suuren johtajan pukuelämä kongresseissa, salongeissa ja viiden tähden hotelleissa olisi voinut ohjata asiat toisinkin.

Alaja oli ajattelija, joka ei katsonut pelkästään organisaatioita tai peliä. Niin karskin miehen maineessa kuin hän olikin, hänestä löytyi myös utelias ja ilmeisen herkkä puoli pohtia elämän ihmeitä ja kauneutta. Häneltä julkaistiin 2007 runokokoelma Hyvää yötä, Kleopatra.

Alaja piti tänä vuonna vielä sairastaessaan Palloliiton verkkosivuilla blogia, jossa hän kertoi avoimesti tilanteestaan.

Pertti Alaja jää muistoihin vahvana johtajana, joka jätti merkittävän kädenjälkensä suomalaiseen jalkapalloon laajalla toiminnallaan.