Teräsveskari Olli, 70, ei ole maistanut tippaakaan alkoholia – aikoo tehdä poikkeuksen tulevaisuudessa

Jalkapallomaalivahti Olli Paavilainen aikoo juhlistaa 30 vuoden päässä olevaa 100-vuotispäiväänsä erityisellä tavalla.

Olavi ”Olli” Paavilainen on pelannut jalkapalloa joukkueessa 62 vuotta, eikä loppua näy.

Olli Paavilainen vietti perjantaina 70-vuotispäiväänsä jalkapalloa pelaten. Siinä ei ollut sinänsä mitään uutta, sillä jalkapallo on ollut vankkumaton osa Paavilaisen elämää jo 62 vuotta.

– Niin se on meidän perheessämme. Pelit määräävät, mihin mennään, Paavilainen kertoo nauraen.

– Samalla lailla kävi 60-vuotissyntymäpäivilläni. Juhlia piti siirtää päivällä, kun oli ikämiesten SM-kisat.

Kouluikäisenä lajista innostunut Paavilainen harjoittelee nykyään Kakkosessa pelaavan Kiffenin mukana. Peliminuutteja Kakkosessa ei ole tällä kaudella siunautunut, mutta Paavilainen on tärkeä osa joukkuettaan. Lisäksi veskari koppaa palloja kiinni Kiffenin ja Ilveksen ikämiehissä.

Paavilainen treenaa kesällä Kiffenin kanssa 3–4 kertaa viikossa ja siihen pelit päälle.

 Kun lukee joukkueen WhatsApp-viestejä, ei pysy aina nuorison perässä. Mietin, mitähän ne taas tuollakin tarkoitti.

– Olen luvannut lopettaa säännöllisesti harjoituksissa käymisen, mutta eivät ole joukkueessa antaneet siihen vielä lupaa. Vieläkin on käynyt niin, että olen ollut muutaman kerran yksin harjoituksissa. Olen ainoa, joka ei ole työelämässä.

WhatsApp-viestit ihmetyttävät välillä

Pitkä peliura ja kova harjoitustahti eivät ole seitsemänkymppistä maalivahtia pysäyttäneet. Paavilainen kertoo, että ikä on tuonut mukanaan kokemusta ja ymmärrystä oikeanlaisen harjoittelun tärkeydestä.

– Suurin asia, joka auttaa, on se, että käyn säännöllisesti hierojalla. Lihashuollon pitää olla kunnossa. Kotona on uima-allas ja rannassa meri, joten harjoitusten jälkeen pääsee aina kylmään veteen.

– Kuntoa tässä ei tarvitse enää nostattaa, se riittää, mikä on pohjalla. Mutta pelituntumaa täytyy pitää yllä.

Kokeneella veskarilla on joukkueessaan kymmeniä vuosia nuorempia pelikavereita. Joukkuehenki on Paavilaisen mukaan loistava.

– Pojat sanovat, että ”olet taas tänä vuonna kehittynyt pirusti”, Paavilainen nauraa.

Tunnetta pelissä. Olli Paavilainen on pelannut maalin suulla vuosikymmeniä, eikä into ole hiipumassa. Kuva Paavilaisen 60-vuotisjuhlaottelusta.

– On mukavaa, että joukkue kannustaa, eikä ne ihmettele, mitä noin vanha mies tuolla tekee.

Joitain kulttuurieroja sukupolvien välillä kuitenkin on.

– Kun lukee joukkueen WhatsApp-viestejä, ei pysy aina nuorison perässä. Mietin, mitähän ne taas tuollakin tarkoitti.

”Pojat odottavat satavuotisjuhliani”

Paavilainen osallistuu myös joukkueensa vapaa-ajan aktiviteetteihin, mutta kovemman biletyksen hän jättää nuoremmille.

– Osallistun tietysti kaikkiin saunailtoihin, mutta en lähde enää poikien kanssa kapakoihin. En ole tähän mennessä maistanut tupakkaa enkä viinaa. Pojat odottavat satavuotisjuhlaani, koska olen luvannut ottaa silloin ensimmäisen huikan.

– Minulla on vodkaa, jota olen ostanut joskus laivalta. Siinä on seitsemän pikaria, kuusi vieraille ja yksi itselle.

Paavilainen tunnetaan paitsi intohimoisena pelaajana myös omistautuneena futisfanina. Hän on kiertänyt vuodesta 1982 kaikki lajin arvoturnaukset.

Legendaarinen ”Jumalan käsi”. Argentiinan tähtihyökkääjä Diego Maradona lyö pallon kädellään ohi Englannin maalivahdin Peter Shiltonin Meksikon MM-kisoissa 1986.

– Meillä on ollut neljän hengen porukka, jonka kanssa on kierretty matkailuautolla Eurooppaa. Nykyinen vaimoni alkoi kiertää kisoja Etelä-Afrikasta (2010). Siitä asti olemme käyneet turnauksissa hänen kanssaan.

Parhaimmiksi muistoikseen Paavilainen nimeää legendaariset Meksikon kisat 1986 ja Diego Maradonan käsimaalin puolivälierässä Englantia vastaan.

– Istuimme päätykatsomossa, josta näki, että Maradona löi pallon kädellä sisään. ”Jumalan käsi” on kyllä sellainen, että sen muistaa aina.

Sky Sports innostui

Seuraavaksi Paavilaisen suunnitelmissa ovat Venäjällä ensi vuonna pelattavat MM-kisat.

– Taidan olla pisimpään (suomalaisista) näitä turnauksia kiertänyt. Ajattelin kiertää niitä niin kauan kun pysyn pystyssä.

Paavilaisella ei ole muuta lempijoukkuetta kuin Suomen maajoukkue. Hän kiertää ahkerasti myös Huuhkajien pelejä ja pelaa sinivalkoisten fanimaajoukkueessa.

Paavilainen oli maalissa myös keväällä 2015 Belfastissa, kun Suomen ja Pohjois-Irlannin kannattajat kohtasivat ennen maajoukkueiden EM-karsintaottelua.

Ikinuoresta teräsveskarista tuli hetkessä katsojien suosikki. Paikalla ollut urheilun mediajätti Sky Sports halusi haastateltavakseen Paavilaisen ja Pohjois-Irlannin fanimaajoukkueessa pelanneen entisen valioliigapelaajan Keith Gillespien.

Gillespie tahkosi pelaajaurallaan yli 300 Valioliigapeliä ja yli 80 maaottelua.

– Hän oli ihan mukavan tuntuinen kaveri, ei siinä mitään. Ainoa, mikä harmittaa, on hänen vetämänsä rangaistuspotku pelissä. Veto meni sormieni kautta maalin yläkulmaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?