Jalkapallo

Juha Sipilällä ja Miika Juntusella oli kunnianhimoinen futissuunnitelma – rahavuoret jäivät kuitenkin saamatta

Julkaistu:

Jalkapallo
Juha Kanerva kirjoittaa tällä viikolla Juha Sipilän ja Miika Juntusen yhteisestä futisprojektista.
Siitä on päivälleen 20 vuotta, kun Juha Sipilä iski talikkonsa pas.. palloveikkoihin. TPV Futis Oy perustettiin Tampereen Pallo-Veikkojen taustayhtiöksi 7.7.1997. Pääomistajina olivat toimitusjohtaja Miika Juntunen ja hallituksen puheenjohtaja Sipilä.

Juntusella oli vahva hengellinen tausta, sillä hänen isoisänsä Väinö A. Juntunen toimi Kiimingin kirkkoherrana ja oli vuonna 1934 perustamassa vanhoillislestadiolaisista eronnutta Rauhan sana -liikettä. Juntunen on Sipilän perhetuttu, koska hänen siskonsa on kempeleläisinsinöörin vaimo.

Uskonnollinen tausta ei estänyt kaksikkoa heittäytymästä työväenaatteen puolesta liputtaneen seuran kaadereihin. Sipilän mukaan kuningaspeli tarvitsi uudentyyppistä omistusohjausta. ”Aion vaatia seuralta ammattimaista otetta taloushallintoon, samanlaista kuin yrityksissä”, Sipilä linjasi ja ilmoitti jättävänsä operatiivisen johtamisen Juntusen lanteille.

***
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uuden yhtiön lanseeraamisen yhteydessä he kertoivat aikovansa rahoittaa TPV:n edustusjoukkueen pyörittämisen mehukkaalla sivubisneksellä. ”Puolitoista kuukautta sitten pohdimme, kannattaisiko ostaa hotelli, kioski vai mitä. Päätetty investointi on kohtuullisen kallis, pistämme siihen noin puoli miljoonaa molemmat. Jos saamme sen pyörimään tammikuusta alkaen, teemme jo ennen kauden alkua satoja tuhansia markkoja”, Juntunen uhosi.

Sipilän elämäkertateoksesta Keskustajohtajan henkilökuva (2015) käy ilmi, että kyseessä oli urheilukenttien laitavalomainontaan keskittyvä liiketoiminta.

Suunnitellut miljoonat jäivät saamatta, koska prosessikaavio ei toiminut käytännössä. Mainosjärjestelmä ei toiminut junan saniteettitilojen liukkaudella.

Elämäkerrassa Sipilä kertoo hypänneensä sameaan veteen jalkapallon suhteen. ”En ollut sisällä jalkapallossa riittävän hyvin. Jääkiekkoa ymmärsin paremmin, kun olin pelannut sitä Puolangalla ja seurasin Oulun Kärppiä. Omista lapsistani Mikko, Timo ja Hanna-Maaria ovat pelanneet juniorina Kärpissä.”

***

Sipilän ja Juntusen TPV-seikkailun hienoin hetki osui päivämäärälle 20.10.1998. Silloin Töölön Pallokentällä kohtasivat Siipiveikot (FinnPa) ja Palloveikot (TPV): panoksena oli nousu Veikkausliigaan.

FinnPan ottelumainoksessa tamperelaisia oli kutsuttu ”verkatehtaan sälleiksi”, mutta ottelun jälkeen stadilaiset olivat hiljaista poikaa, kun lähes koko matsin vajaamiehisenä pelannut TPV vei liigapaikan vierasmaalisäännön ansiosta.

– Tämä on hienompi juttu kuin kaikki mestaruudet. Kiitos taivaan isälle, keskikentällä häärinyt Juntunen sopersi itkun seasta pimeässä illassa Sipilän taputellessa selkään.

Karsintapelin lopputulos oli iso pettymys Harry Harkimolle. FinnPasta piti tulla rakenteilla olevan uuden stadionin toinen pääkäyttäjä, mutta putoaminen vesitti suunnitelman.

Ja vielä...

Finnair-stadion valmistui kesällä 2000, mutta silloin Tampereella oli siirrytty TPV:n vallasta TamU-aikaan.

TPV ry:n johto osti Sipilän ja Juntusen ulos yhtiöstä 1999. Kaksi vuotta myöhemmin TPV Tampere meni konkurssiin, ja Sipilälle jäi 70 000 euron saatavat.

Lisää Juha Kanervan kolumneja voi lukea tämän linkin takaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat