Korkein päättävä elin pohtii radikaalia uudistusehdotusta: Näin päästään eroon jalkapallon ongelmakohdista

Jalkapallossa halutaan eroon tarpeettomasta ajanpeluusta. Ehdotuslistalla on paljon ideoita pelin jouduttamiseksi ja ajanpeluun kitkemiseksi.

Jalkapallosäännöt saattavat mennä peliajan osalta uusiksi lähiaikoina.

18.6.2017 11:55

Jalkapallon säännöistä päättävä kansainvälinen lautakunta IFAB harkitsee merkittäviä muutoksia jalkapallon sääntöihin. Erityisesti hampaissa on 90 minuutin jatkuva peliaika.

Kahteen 45-minuuttiseen jaettu ottelu on jalkapallon peruskiviä. Fakta kuitenkin on, että ottelussa on keskimäärin 60 minuuttia tehokasta peliaikaa. IFAB pohtiikin nyt, olisiko aiheellisempaa siirtyä kahteen puolen tunnin jaksoon, jossa kello pysähtyisi aina, kun pallo ei ole pelissä.

Tehokkaan peliajan ideana olisi päästä eroon monista lajin ”negatiivisista” puolista, kuten asia BBC:lle ilmaistiin. Etenkin vitkuttelu loukkaantumis-, vapaapotku-, maalipotku- ja rajaheittotilanteissa vie paljon aikaa. Tätä kompensoidaan erotuomarin antamalla lisäajalla, mutta vain muutaman minuutin verran. Tehokkaan peliajan puitteissa kello pysähtyisi aina, kun nykysysteemissä yritettäisiin pelata aikaa.

– Pidän ajatuksesta,koska niin monet joukkueet yrittävät johtoasemassa vain tuhlata aikaa. Jalkapallo on muutenkin riittävän nopeaa. En pidä kaikista ehdotuksista, mutta tämä on hyvä, pelaajalegenda Gianfranco Zola kertoi.

Rankkariuudistus myös pöydällä

BBC:n mukaan toinen harkinnassa oleva sääntöuudistus koskisi rangaistuspotkuja. Niistä tulisi kokonaan pelistä erillinen suoritus siinä mielessä, että jos rankkari epäonnistuisi, peli pysähtyisi välittömästi sen jälkeen. Toisin sanoen jos maalivahti torjuisi pallon eteensä, ei laukoja tai kukaan muu saisi mennä laittamaan paluupalloa verkkoon.

Muiden ideoiden joukossa on mm. stadionin kellon yhdistäminen tuomarin kelloon ja luvan antaminen siihen, että pelaaja voisi syöttää vapaapotkusta pallon itselleen.

Edellä esitellyt uudistusehdotukset ovat merkittäviä, eikä niitä toteutettaisi hetken varoajalla. IFAB:n pöydälle laittamassa ehdotuksessa on myös muita uudistuksia, jotka eivät vaatisi sääntökirjan rukkaamista uusiksi vaan pikemmin tarkempaa tai uudenlaista tulkintaa.

Suurin osa koskee ajanpeluuta. IFAB ehdottaa, että maalivahdin kuuden sekunnin sääntöä valvottaisiin tarkemmin, ja lisäaikaa myönnettäisiin reilummin. Lisäksi IFAB ehdottaa, että tuomari pysäyttäisi kellonsa rankkarin myöntämisestä laukaisuun saakka, maalinteon hetkestä aloituspotkuun, pelaajan loukkaantumisesta siihen saakka kunnes peli jatkuu sekä varoitusten ja vaihtojen keston mittaamiseen tarkemmin.

Osaa uudistuksista testataan jo parhaillaan Konfederaatio-cupissa. Katso koko lista ideoista tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?