Fifa teki rajun sisäisen puhdistuksen – Olli Rehn kuului voittajiin

Julkaistu:

Kommentti
Suomen Olli Rehn oli yksi voittajista Fifan ”pitkien puukkojen yössä”, kirjoittaa Juha Kanerva.
Kansainvälisellä jalkapalloliitolla Fifalla on imago-ongelma. Tutkivat journalistit kirjoittivat Fifan korruptiosta jo 2000-luvun alussa, mutta vasta poliisin ja syyttäjäviranomaisten puuttuminen järjestön rikolliseen toimintaan keväällä 2015 nosti asian valtajulkisuuteen.

Fifan viestintäjohtajan Walter de Gregorion tv-ohjelmassa kertoma vitsi muuttui todeksi: ”Kun Fifan puheenjohtaja, pääsihteeri ja viestintäjohtaja istuvat autossa, kuka ajaa?”, hän kysyi itseironisesti ja vastasi ”poliisi”. De Gregorio sai potkut.

Fifassa on siirrytty Sepp Blatterin jälkeiseen aikaan, mutta meno ei näytä juuri muuttuneen.

Tällä viikolla jalkapallopäättäjät kokoontuivat Bahrainissa. Siellä suoritettuja henkilövaihdoksia verrattiin mediassa natsi-Saksan ”pitkien puukkojen yöhön”.

Puheenjohtaja Gianni Infantino vaihdatti viiden eri komitean johtohenkilöt tylysti.

Eettisen komitean johtokaksikko Hans-Joachim Eckert–Cornel Borbély matkusti Bahrainiin ja kuvitteli jatkavansa tehtävässään. Koneen laskeuduttua Manamaan he avasivat kännykkänsä: siellä odotti tekstiviesti, jossa kerrottiin potkuista.

Mutkon valinta hiersi

Kaksikko oli tutkinut yhdessä FBI:n kanssa lukuisia Fifan luottamushenkilöihin ja virkailijoihin liittyviä sääntörikkomuksia.

He uskaltautuivat selvittämään myös Infantinon toimia tämän puheenjohtajakaudella. Seuraus: puukko selkään, heidän toimikauttaan ei jatkettu.

Suomalaisittain kiinnostavin Infantinon kostoretken uhri oli portugalilainen Miguel Maduro, joka sai lähteä hallintokomitean puheenjohtajan paikalta.

Vain kahdeksan kuukautta aikaisemmin Infantino hehkutti tuolloin entisen ministerin valintaa fanfaarien kera, mutta Maduro osoittautuikin lakeijan sijasta selkärankaiseksi olennoksi.

Maduron johtaman komitean mielestä Venäjän varapääministeri Vitali Mutko ei täyttänyt kelpoisuusehtoja Fifan hallituksen jäsenyyteen. Fifan sisältä oli vihjattu, että Mutko olisi syytä todeta kelpoiseksi, tai muuten syntyy ongelmia venäläisten kanssa vuoden 2018 MM-kisojen osalta.

Lakimies Maduro piti käden Raamatulla eikä suostunut painostukseen. Seuraus: potkut.

Komitean jäsenistä yksi osoitti solidaarisuutta Maduroa kohtaan, sillä New York Universityssä lakitieteen professorina toimiva Joseph Weiler jätti komitean vastalauseena Fifan härskille tuolileikille.

Maduron korvaaja löytyi Intiasta, sillä hallintokomiteaa johtaa jatkossa Mukul Mudgal. Varapuheenjohtajaksi saatiin yllätysnimi, kun Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn valittiin tehtävään.

55-vuotiaalla mikkeliläisellä on vahva jalkapallotausta, ja hän on ollut koko poliittisen uransa ajan kiinnostunut kuningaspelistä niin kentillä kuin kabineteissakin.

Rehn kritisoi Fifan toimintaa Blatterin aikakaudella, mutta hänen mukaansa järjestössä puhaltavat nyt uudet tuulet.

– Olen suurin piirtein tietoinen haasteen mittaluokasta. Fifan uusi johto on ryhtynyt siivoamaan vanhoja ongelmia, Rehn kommentoi valintaansa IS:lle tuoreeltaan.

Infantino kuin Trump

Kansainvälinen median arvio muutoksesta on huomattavasti tylympi. Fifan uudistamista vaativan järjestön keulakuvan Jamie Fullerin mielestä Bahrainissa esitetty näytelmä ei lisännyt luottamusta järjestöön, jonka liikevaihto on tänä vuonna 2,7 miljardia euroa.

– Fifan hallituksen ja Infantinon hallinnon tekemät päätökset eivät ole yhtään sen luotettavampia kuin heidän edeltäjiensä tekemät ratkaisut, Fuller kirjoitti.

Infantino puolestaan hyökkäsi Fifaa kritisoineita tahoja kohtaan tavalla, joka muistuttaa kovasti Donald Trumpia.

– Maailmalla leviää Fifaa koskevia valeuutisia ja vaihtoehtoisia faktoja, Infantino sanoi ja ilmoittautui itse uhriksi.

– Minä olen todennäköisesti maailman tarkimmin seurattu henkilö.

Sveitsiläinen Infantino on kotoisin samalta Rhône-joen rannalta (9 km etäisyys) kuin Blatter. Myös herrojen toimintatavat tuntuvat olevan samanlaiset.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt