Isoon pestiin valitun Olli Rehnin mielestä Fifan täytyy miettiä suhtautumistaan ihmisoikeuskysymyksiin

Julkaistu:

Jalkapallo
Kansainvälisen jalkapalloliiton hallintokomiteaan valittu Olli Rehn ei tyrmää venäläisen Vitali Mutkon kelpoisuutta Fifan hallitukseen.
Kansainvälinen jalkapalloliiton Fifan 67. kongressissa tehtiin suomalaisittain mielenkiintoisia päätöksiä, kun Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn valittiin järjestön hallintokomitean varapuheenjohtajaksi.

Rehnillä, 55, oli samana päivänä EKP:n valvontaneuvoston kokous Helsingissä, joten hän ei ollut paikalla Bahrainissa, mutta hän ehti illalla vastaamaan Ilta-Sanomien kysymyksiin.

Kuinka hyvin olet kartalla FIFA:n nykyisestä menosta?

– Olen suurin piirtein tietoinen haasteen mittaluokasta. Fifan uusi johto on ryhtynyt siivoamaan vanhoja ongelmia. Osaltani arvostan futisväen osoittamaa luottamusta ja pystyn näin vaikuttamaan Fifan uudistumiseen.

Mistä tuli aloite sinun valinnallesi?

– Olin Uefan ehdokas tähän tehtävään. Eräät eurooppalaiset ystävät olivat yhteydessä eli aloite tuli Euroopasta. Asia tuli esille Uefan kongressin aikaan kuukausi sitten.

Hallintokomitean puheenjohtajana on toiminut viimeiset kahdeksan kuukautta portugalilainen Miguel Maduro, mutta hän ei saanut jatkaa tehtävässään. Median mukaan Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino halusi hänet sivuun, koska Maduro oli vastustanut Venäjän Vitali Mutkon valintaa Fifan hallitukseen. Pelkäätkö samaa kohtaloa?

– En kommentoi menneitä, koska en tunne niitä yksityiskohtaisesti. Kongressin päätöksellä minulla on neljän vuoden toimikausi hallintokomiteassa. Olennaista on se, että kaikki Fifassa keskittyvät järjestön uudistamiseen. Järjestö tarvitsee avoimuutta, läpinäkyvyyttä sekä eettisiä pelisääntöjä ja niiden noudattamista. Sen puolesta tulen toimimaan.

Jos Mutko on uudelleen ehdolla hallitukseen, oletko sinä mutkattomampi henkilö etkä asetu poikkiteloin huonossa maineessa olevan Venäjän varapääministerin valinnalle?

– En tunne kaikkia yksityiskohtia tästä kysymyksestä ja osaltani työskentelen niiden periaatteiden mukaan, joilla järjestö nyt toimii. Lisätään avoimuutta ja selkeytetään pelisääntöjä: jokainen tapaus käsitellään omana tapauksenaan näiden periaatteiden mukaisesti.

Eli Mutkoa kohdellaan samoin kuin muitakin tehtäviin pyrkiviä?

– En ota tässä vaiheessa kantaa kenenkään yksityiseen henkilöön. Toimin Fifan uusien sääntöjen mukaan. Kaikkia tehtäviin pyrkiviä kohdellaan tasavertaisesti. Kaikille tehdään soveltuvuus- tai hyväksyttävyystesti. Kelpoisuuden tsekkaamisesta on vastuussa alakomitea eli review comittee.

Mitä muita tehtäviä hallintokomitealla on?

– Hallintokomitea toimii myös Fifan päätöksentekoelinten menettelytapavaliokuntana. Lisäksi se toimii Fifan johdon neuvonantajana tietyissä asioissa, kuten ihmisoikeudet, sukupuolten välinen tasa-arvo, kestävä kehitys ja ilmaisunvapaus.

Ihmisoikeuksista tuli mieleen saksalaisen tv-yhtiön ARD:n toimittaja Robert Kempe. Hän ei päässyt Bahrainiin, koska maan hallitus ei myöntänyt hänelle viisumia. Bahrainin johto tukahdutti vuonna 2011 kansalaisten mielipiteen ilmaisut väkivaltaisella tavalla. Miksi Fifa kokoontuu maassa, jossa ihmisoikeuksia ei kunnioiteta?

– Fifan jäsenistö on sama kuin YK:n jäsenistö eli koko maailma. Valitettavasti kaikkialla ei noudateta ihan samoja ihmisoikeus ja ilmaisuvapauden oikeuksia kuin mihin me olemme tottuneet. YK:n peruskirjan mukaisten kansalaisvapauksien noudattaminen on olennaista. Tässä suhteessa Fifa joutuu miettimään omaa toimintaansa.

Millaisen roolin aiot itse ottaa järjestössä. Korostatko pohjoismaista demokratiakäsitystä?

– Olen tottunut eri tehtävissä ymmärtämään eri kulttuureja ja näin toimin jatkossakin. Fifan tehtävissä on ensiarvoisen tärkeää noudattaa hyvän hallinnon periaatteita, jotka ovat Fifan säännöissä: avoimuus ja läpinäkyvyys sekä eettiset periaatteet.

Fifan luottamustehtävissä toimivat saavat valtiomieskohtelun lentojen, kuljetusten ja asumisen suhteen. Millaista palkkiota tehtävästä maksetaan?

– Mahdolliseen palkkioon ja sen tasoon pitää perehtyä mahdollisimman nopeasti, kun asiaa kerran kysytään. Fifan elimet tekevät päätökset palkkioiden suuruudesta kongressin jälkeen. Aion lahjoittaa oman palkkioni hyväntekeväisyyteen – ensi sijassa haluan tukea suomalaista juniorijalkapalloa ja -valmennusta.

– Palkkion suuruuteen pitää perehtyä mahdollisimman nopeasti. Fifan elimet tekevät päätökset palkkioiden suuruudesta kongressin jälkeen. Aion lahjoittaa oman palkkioni hyväntekeväisyyteen – ensi sijassa olen ajatellut suomalaista juniorijalkapalloa ja –valmennusta.

Miten työnantajasi suhtautuu uuteen tehtävään?

– Olen saanut Suomen Pankin pankkivaltuustolta sivutoimiluvan, ja olen kertonut heille ohjaavani palkkioni hyväntekeväisyyteen.

Mistä ammennat jalkapallotietoutesi?

– Olen pelannut 50 vuotta ja futis on minulle elämäntapa. Ikämiesjoukkueestani sekä Sopasta eli Pallokentän Sosiaalipalloilijoista, joiden harjoituksissa käyn säännöllisesti. Kuuntelen heidän neuvoja jatkossakin, kuten myös eduskunnan futisjoukkueen. Minulla on vahva käytännön tuntemus futikseen. Kentän mies tuli valittua tehtäviin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt