Atik Ismail näki vasta nyt 38 vuotta sitten lähetetyn kirjeen – sisälsi tarjouksen suurseuralta Englannista

Julkaistu:

Jalkapallo
Ex-jalkapalloilijan mukaan häntä haviteltiin myös Pelén ja Johan Cruyffin joukkuekaveriksi.
Ex-jalkapalloilija ja kirjailija Atik Ismail twiittasi torstaina erikoisen kuvan. Hän oli vastaanottanut vuonna 1979 päivätyn kirjeen, jonka oli lähettänyt silloinen Englannin pääsarjaseura Derby County.

– Seuramme on kiinnostunut yhdestä pelaajastanne, Atik Ismailista. Haluaisimme järjestää hänelle kahden viikon testijakson, jonka kulut seuramme maksaisi. Haluaisimme kuulla, onko tällainen mahdollista, ja voisitteko tehdä tarvittavat järjestelyt puolestamme, Suomen Palloliiton sihteerille osoitetussa kirjeessä luki.

Ismail, 60, ei ollut tiennyt mitään kyseisestä kirjeestä.

– Vajaan 38 vuoden jälkeen poikani lähetti tällaisen. En ole koskaan tiennyt kirjeen olemassaolosta. Oon aika PÄSSI, Ismail kirjoitti kuvan yhteyteen.Jos twiitti ei näy, katso se täältä.

Ismail vahvisti Ilta-Sanomille saaneensa kuvan kirjeestä torstaiaamuna.

– Toinen kaksospojistani, Ali, lähetti sen. En vielä edes kysynyt, mistä hän on sen saanut, Ismail kertoo.

Ali Koljonen kertoi Ilta-Sanomille löytäneensä kirjeen Futisknopit-nimiseltä Twitter-tililtä, joka on aiemminkin julkaissut vanhoja ja harvinaisia jalkapallodokumentteja.

Kirjeen sisältö ei tullut täytenä yllätyksenä pitkän uran Suomessa ja ulkomailla tehneelle Ismailille.

– Tuohon aikaan, 70-luvulla, HJK:n ja Palloliiton toimistoon tuli useammaltakin seuralta kirjeitä. Monet pelaajat ovat olleet häkeltyneitä kuullessaan vasta jälkikäteen yhteydenotoista.

– Tietojeni mukaan esimerkiksi Valkeakosken Hakalle tuli paljon kyselyitä pelaajista. Ne kuitenkin pidettiin täysin salassa. Kai siinä oli taustalla pelko, että pelaajat olisivat pyytäneet pimeästi rahaa huomattavasti enemmän. Silloin kaikki maksettiin pimeänä kirjekuorissa, Ismail väitti.


Toinen syy salailuun oli Ismailin mukaan pelko lipputulojen menetyksestä. Jääkiekko ei ollut vielä jyrännyt tuolloin vahvaa jalkapallokulttuuria.

– Pomot olivat laittaneet itsekin rahaa kiinni seuraan. He piilottivat kirjeet pelaajilta.

– Tuolloin oli värikästä porukkaa. Kai Pahlman veti katsomoon minimissään 6 000–7 000 katsojaa, parhaimmillaan stadikalle lähes 18 000 katsojaa, Ismail muistelee.

Suomen silloisessa pääsarjassa, jalkapallon mestaruussarjassa, ei scoutteja näkynyt. Suurten seurojen kiinnostus pohjautui hyviin maajoukkue-esityksiin.

– Pelasimme tuolloin erinomaisia maaotteluita, muun muassa Italian kanssa 0–0. Vuonna 1978 voitettiin Unkari ja Kreikka. Isot seurat olivat ihmeissään, miten Suomesta löytyy tällaisia pelaajia. Yksi tekijä oli Arto Tolsa, joka pelasi yhdeksän vuotta huikeita pelejä Beerschotissa.


Vaikka kirjeet olisivatkin löytäneet pelaajien käsiin, ei lähtö ulkomaille ollut helppoa. Englannissa oli voimassa kahden ulkomaalaisen pelaajan sääntö, mihin tyssäsi Ismailin potentiaalinen ura suurseura Manchester Unitedissa.

– Jim Pembroke näytti minulle 10 vuotta myöhemmin kirjeen, jossa asia selitettiin ystävällisesti.

Ismail on myöhemmin saanut tietää, että myös muun muassa Pelén ja Johan Cruyffin edustama New York Cosmos oli kiinnostunut hänestä.

Pelaajien siirtymistä hankaloitti lisäksi, että seurat omistivat pelaajat, ennen kuin Bosman-sääntö vuonna 1995 muutti tilanteen.

– Aika oli erilainen. Välillä homma meni älyttömyyksiin. Seura saattoi olla antamatta eropapereita, jos et palauttanut verkkareita ja pelikassia pestyinä, Ismail kertoo.

Vaikka Derbyn kirje jäi aikanaan vastaanottamatta, Ismail teki uran ulkomailla Turkissa ja Belgiassa. Englantilaisella jalkapallolla on silti aina ollut erityinen paikka hänen sydämessään.

– Olen pienestä pitäen, 60-luvulta lähtien katsonut Englannin liigan matseja, ja se jalkapallokulttuuri on ylitse muiden.

Ismail on kertonut avoimesti, kuinka alkoholi varjosti hänen uraansa. Sekin saattoi olla yksi syy siihen, että hänen uransa Englannissa ei käynnistynyt.

– Luulen, että HJK-pomo Paavo Einiöllä oli jotain tekemistä asian kanssa. Hän on katsonut aina perääni ja ehkä ajatteli, että ei tuota Atikia ihan joka paikkaan kannata päästää.

– Olin tuohon aikaan kova rock’n roll -fani. Jos olisin mennyt Clashin tai Sex Pistolsiin konserttiin, tuskin minua olisi saatu sieltä enää lähtemään, Ismail naureskelee.

Klo 16.35: Atik Ismailin pojan sukunimi muutettu Koljoseksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt