Keisari vaihtui, mätä jäi – Fifan uusi johtaja löyhkää koko ajan yhä enemmän korruptiolta

Julkaistu:

Johanna Nordlingin kolumni
Johanna Nordling kirjoittaa tällä viikolla Fifan puheenjohtajasta Gianni Infantinosta.
Vuosi sitten maailma uskoi taas hyvään: Gianni Infantinoon ja muutokseen. Maailma halusi uskoa, että vastavalittu kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtaja palauttaisi uskottavuuden futiksen kulisseihin, reformoisi Fifan demokraattiseksi ja luotettavaksi.

Maailma taisi olla vähän infantino, pikkulapsi.

Nyt, vuosi Infantinon valtaan astumisen jälkeen, kuva alkaa selkiytyä: keisari on uusi, mutta hänen vaatteensa ovat yhä ne samat vanhat.

Yhä tulojen maksimoiminen ja oman vallan lujittaminen ovat keisarin toiminnan keskiössä. Jopa Infantinon näkyvin reformi, MM-lopputurnauksen osallistujamäärän nostaminen 32 maasta 48:een, palvelee muuta kuin peliä. Laajennus tuo Fifalle lisää rahaa ja Infantinolle kiitollisia tukijoita kymmenistä pienemmistä futismaista, joille avautui mahdollisuus lopputurnaukseen.

Puhua pelistä keskiössä, mutta nostaa itsensä keskiöön: hyvin seppblattermaista. Infantino onkin alkanut muistuttaa vuoden kuluessa yhä enemmän edeltäjäkeisaria, korruption takia hyllytettyä Sepp Blatteria.


***

Infantinoa epäillään jo lahjusten otostakin. Edellisessä pestissään Uefa-johdossa hän nimittäin teki televisiointisopimuksen hämärän postilaatikkofirman kanssa, joka myi tv-oikeudet eteenpäin kovalla voitolla. Lisäksi hän lenteli Fifan puheenjohtajana Roomaan ja Qatariin ilmaiseksi Gazprom-pomon yksityisjetillä – lahja, jota hänen ei pitäisi etiikkasääntöjen mukaan ottaa vastaan isolta jalkapallovaikuttajalta.

Zürichin päämajassa Infantino on keskittänyt valtaa itselleen ja siivonnut tieltään epämukavia työtovereita. Ennen kaikkea Domenico Scalan, Fifa-reformien isän ja valvontakomission pomon, joka vahti hänen rahankäyttöään ja sai päättää keisarin palkasta.

Scalan palkkaehdotus oli ”loukkaava”, Infantino mörisi julkisuuteen vuotaneella nauhalla. Heti ensimmäisessä täysistunnossaan Infantino löikin läpi päätöksen, että hänen johtamansa Fifa-hallitus saa erottaa sitä kontrolloivien hallintoelimien jäseniä. Bye bye, Scala. Ja bye bye, demokratia.

***

Nyt pallo on jälleen heillä, jotka voisivat uskaltaa paljastaa keisarin.

Infantinon pintapuoliset muutokset, esimerkiksi naisten tuominen johtotehtäviin, eivät saa riittää, sillä Fifa muistuttaa hänen alaisuudessaan taas liikaa diktatuuria.

Sponsoreiden on lisättävä painetta. FBI:n ja muiden viranomaisten on jatkettava Fifan korruptiosuon tutkimista. Median on vahdittava Infantinoa, samoin poliitikkojen. Myös Euroopan neuvosto on asettanut oman tutkimusryhmänsä tarkastelemaan Fifan niin sanottua reformia, sen aitoutta.

Minäkin pidän Infantinoa silmällä. Ja olen jääräpäisesti sen verran infantino, pikkulapsi, että haluan uskoa Fifan pystyvän toimimaan toisinkin.

...ja vielä

Venäjän ex-urheiluministeriä ja futiksen MM-kisojen 2018 johtajaa Vitali Mutkoa ei kelpuuteta enää Fifan hallitukseen. Virallisesti syynä ei ole epäilys Mutkon sekaantumisesta järjestelmälliseen dopingiin vaan se, että Fifan hallitukseen ei haluta poliitikkoja. MM-kisapomona Mutko saa tosin jatkaa. Fifahan tekee vain pintaremonttia.

Lue lisää Johanna Nordlingin kolumneja tämän linkin takaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt