Jalkapallo

Olli Loukola, 35, teki upean tieteellisen läpimurron – kansainvälinen media kiinnostui jalkapalloilevista kimalaisista!

Julkaistu:

Jalkapallo
Suomalaistutkija Olli Loukola singahti tiedemaailman puheenaiheeksi opettamalla kimalaiset pelaamaan jalkapalloa.
Queen Mary University of London -yliopistossa työskentelevällä suomalaistutkijalla Olli Loukolalla on riittänyt kiirettä viime viikkojen aikana. Loukolan työryhmän kimalaisiin liittyvä tutkimus (alkuperäiseltä nimeltään Bumblebees show cognitive flexibility by improving on an observed complex behavior) julkaistiin helmikuun lopulla arvostetussa Science-tiedelehdessä, ja sitä seurasi suuri mediahuomio.

Suuret mediatalot BBC:stä New York Timesiin ovat olleet kiinnostuneita Loukolan mullistavista tutkimustuloksista. Lisäksi Loukola on antanut haastatteluja tietysti tunnetuille tiedejulkaisuille.

– Tein kolmen päivän aikana varmaan 20 haastattelua, Loukola, 35, kertoo Ilta-Sanomille.


Tiedejulkaisujen ja tiedeuutisista raportoivien perinteisten medioiden kiinnostus on odotettua menestyksekkään tutkimuksen jälkeen, mutta näiden tahojen ohella Loukola on keskustellut kimalaisista myös maailman suurimman urheiluradion talkSportin taajuudella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mistä on kyse?

Tietysti siitä, että Loukola opetti tutkimuksessaan kimalaisia pelaamaan jalkapalloa.

– Testasimme kykeneekö kimalaiset oppimaan jotain monimutkaista, mitä ne eivät joudu luonnossa ikinä tekemään. Tässä tapauksessa kimalaiset eivät koskaan pelaa luonnossa jalkapalloa, Loukola taustoittaa.


Jalkapalloilevat kimalaiset saattavat kuulostaa hassulta tutkimusaiheelta, mutta tutkimustulokset ovat kaikkea muuta kuin hassuja. Suuri mediahuomio johtuu siitä, että Loukola on tutkimusryhmineen vastuussa merkittävästä tieteellisestä läpimurrosta.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun hyönteisille on pystytty opettamaan taito, joka ei liity niiden luontaisiin kykyihin. Pallon liikuttaminen kun ei kuulu kimalaisten geneettisiin ominaisuuksiin.

– Me käytettiin muovista tekokimalaista opettajana eli demonstraattorina, sillä kimalaiset seuraavat mielellään lajitovereitaan. Työnsimme muovisella kimalaisella palloa maaliin ja muut seurasivat perässä, Loukola kuvailee tutkimusmenetelmiä.

Palkinnoksi maalin tekemisestä kimalaiset saivat sokeriliuosta.


Pallon liikuttamisen ohella Loukolan tutkimus pitää sisällään toisenkin läpimurron. Kimalaiset eivät ainoastaan oppineet matkimaan demonstraattorikimalaisia, ne myös kykenivät parantamaan suoritusta katselukerran jälkeen.

– On hämmästyttävä löydös, että hyönteinen, jolla on todella pienet aivot kykenee tällaisiin monimutkaisiin päättelyketjuihin ja kognitiivisiin kykyihin, Loukola ihmettelee.

”Kiva kattoa kun tyypit tekee maaleja”

Tutkimuksen tieteellinen merkittävyys on kiistaton, mutta jalkapalloaspekti on tuonut Loukolan tutkimukselle lisähuomiota. Miksi juuri futis valikoitui kimalaisten tehtäväksi?

– Testailin useampia eri tehtäviä ja erilaisia objekteja. Jossain vaiheessa tajusin, että ehkä se pallo on kuitenkin paras. Vanhana futismiehenä on kiva kattoa kun tyypit tekee maaleja, Seinäjoelta lähtöisin oleva entinen futisjuniori naurahtaa.


Loukola uskoo, että kun kimalaiset kerran oppivat pelaamaan jalkapalloa, myös muut haasteet onnistuisivat. Vaikkapa koripallo.

– Se on käynyt mielessä. Kimalaiset kantavat välillä roskia, kuolleita toukkia tai kuolleita lajitovereitaan pois pesästä. Eli periaatteessa niille voisi opettaa koripalloakin.

– Vastaan tulee kuitenkin kysymys siitä, kuinka mielekästä se olisi tieteellisesti. Olemme kuitenkin jo näyttäneet sen, että kimalaiset pystyvät pelaamaan futista.

Aivovuoto maailmalle huolestuttaa

Loukola on työskennellyt Queen Mary University of London -yliopistossa tutkijana syyskuusta 2015 lähtien. Hän asuu Anne-vaimon ja kolmen lapsensa kanssa Itä-Lontoossa lähellä Lontoon olympiastadionia eli valioliigajoukkue West Hamin nykyistä kotistadionia.

Lontoon pestin jälkeen Loukolan on perheineen tarkoitus palata Suomeen. Mahdollisuudet kokopäiväisen tutkimustyön jatkamiseen kotimaassa kuitenkin huolettavat.

– Tämän hetkinen poliittinen ilmapiiri kotimaassa ei ole kovin kannustava tutkijan vinkkelistä. Nykyhallituksen ajamat ja yliopistojen ja valtion tutkimuslaitosten tekemät leikkaukset ovat johtaneet tutkijoiden työttömyyden lisääntymiseen ja kasvavaan aivovuotoon, Loukola sanoo.

Loukolan mukaan säästöt ja leikkaukset kurittavat erityisesti juuri luonnontieteilijöitä.

– Toivon, että päättäjät tajuaisivat, että menestyäksemme kansainvälisesti sekä säilyttääksemme kilpailukykymme koulutuksessa ja tieteessä, leikkaaminen perustutkimuksesta on mahdoton ajatus. Sama kun koettaisi menestyä urheilussa ilman kunnollista valmennusta!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt