Mervi Katainen Litmasen, Zlatanin ja Rooneyn kerhoon – ex-pääministerin puoliso täräytti saksipotkun suoraan ilmasta takanurkkaan

”Eilen toteutui yksi pieni futisunelma – maali saksipotkulla”, Mervi Katainen kertoo unelmamaalistaan.

15.2.2017 6:01

Siitä haaveilee lähes jokainen jalkapalloilija, mutta harva onnistuu siinä tärkeällä hetkellä. Saksipotkun ovat täräyttäneet pelikentillä maaliin muun muassa Jari Litmanen, Zlatan Ibrahimovic ja Wayne Rooney – ja nyt myös Mervi Katainen, 38.

Kataisen nimi ei välttämättä soita urheilun ystävien kelloja, mutta politiikassa hän on tunnettu tekijä. Katainen on europarlamentaarikko Henna Virkkusen poliittinen avustaja ja EU-komissaari Jyrki Kataisen puoliso.

Työympyröiden ulkopuolella Mervi Katainen on intohimoinen jalkapalloilija. Yksi futisunelmista tuli toteen sunnuntaina, kun hän täräytti saksipotkumaalin Belgian naisten aluesarjan ottelussa.

Kyseessä oli Kataisen joukkueen British United Ladiesin vierasottelu suurseura Anderlechtia vastaan.

– Eilen toteutui yksi pieni futisunelma – maali saksipotkulla. Treeneissä on toki jonkin kerran osunut kohdilleen, mutta nyt natsasi sarjapelissä, 85. minuutilla loppulukemat 4–4 Anderlechtia vastaan. Sopivan korkuinen kulmapotku ja siitä pallo saksarilla taka-alanurkkaan, Katainen päivitti Facebook-tililleen.

– Paidassa roikkunut puolustaja (ikää n. 19 v.) ei selvästikään osannut odottaa ”vanhalta rouvalta” moista muuvia, hän jatkoi.

Mervi ja Jyrki Katainen linnan juhlissa 6.12.2016.

Mistään mutasarjan onnenkantamoisesta ei kuitenkaan ollut kyse.

– Olen pelannut nuorempana paljonkin. 1996 oli ensimmäinen vuoteni naisten mestaruussarjassa. 1999–2000 pelasin yliopistosarjaa Yhdysvalloissa Seattle Jayhawksissa ja sen jälkeen vielä 1. ja 2. divisioonaa Suomessa, Katainen kertoi puhelimitse Brysselistä Ilta-Sanomille.

Uran ja kiireiden myötä pelaaminen oli tauolla kahdeksan vuotta, mutta viheriöt kutsuivat jälleen, kun Kataiset muuttivat Belgiaan kaksi vuotta sitten.

– Voisi sanoa, että peli-ilo on löytynyt jälleen.

Kataisen joukkueessa British Unitedissa on pelaajia ympäri maailmaa, muun muassa Englannista, Kanadasta, USA:sta, Norjasta ja Irlannista. Nuorin on parikymppinen, vanhin 45-vuotias. Joukkue harjoittelee ja pelaa ottelun kerran viikossa.

– Belgiassa sarjajärjestelmä on monimutkainen, mutta voisi sanoa, että pelaamme kolmannella sarjatasolla. Tasoltaan se vastaa ehkä naisten 2. divisioonaa, parhaimmat joukkueet pärjäisivät ykkösdivarissakin, keskikentän pelirakentajana pelaava Katainen kertoo.

British Unitedin naisten joukkue on kansainvälinen. Mervi Katainen takarivissä vasemmalla.

Kataisen harvinainen osuma pelasti joukkueelle lopulta pisteen, sillä 4–4-maali jäi ottelun viimeiseksi. Katainen myöntää tuulettaneensa, kunhan ensin tajusin tehneensä maalin.

– Olin selälläni selin maaliin, ja vastustajan puolustaja oli kaatunut päälleni.

– Saksarini on ollut joukkueen sisäinen vitsi, kun olen kovasti uhonnut, että se osuu vielä joskus kohdilleen. Pallo tuli sopivalle korkeudelle, ja pääsin siitä napsauttamaan vasemmalla jalalla alakulmaan.

Katainen ja hänen puolisonsa Jyrki seuraavat jalkapalloa jonkin verran.

– Katsomme telkkarista ja olemme käyneet katsomassa maaotteluita. Olimme paikan päällä, kun Huuhkajat pelasi täällä Belgiaa vastaan, Katainen kertoo.

Saksipotkumaali ei kuitenkaan pääse aivan parhaaksi jalkapallomuistoksi.

– Lapsuuden jalkapalloturnaukset ja lattiamajoitukset ovat tietysti tärkeitä muistoja. Hienoin suoritus on vuonna 1998 voitettu SM-pronssi Kontulan Urheilijoissa. Silloin olin itse isossa roolissa joukkueessa, Katainen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?