Jalkapallo

Kone rysähti basilikan seinään, pilotti sammutti väärän moottorin... Urheilujoukkueiden 6 traagista lentoturmaa

Julkaistu:

Vakavat lento-onnettomuudet ovat järisyttäneet urheilumaailmaa aiemminkin.
Jalkapallomaailma vavahti toukokuussa 1949, kun Italian tuon ajan maineikkaimpiin kuuluneen Torinon ammattilaisjoukkueen 18 jäsentä ja heidän avustajansa kuolivat lentoturmassa.

Il Grande Torino -lempinimeä kantanut joukkue oli dominoinut maan ammattilaisliigaa vuosia ja se oli jo käytännössä voittanut meneillään olevan kaudenkin.


Joukkue oli palaamassa pelimatkalta Portugalista, kun sitä kuljettanut Fiat G212CP -kone törmäsi huonon näkyvyyden takia Torinon lähellä kukkulalla sijainneen Supergan basilikan seinään. Seuraavana vuonna Italian maajoukkue matkusti Brasilian MM-kisoihin laivalla.


”Busby Babes” vakavassa turmassa

Vuonna 1958 Englannin Manchesterin jalkapallojoukkue oli palaamassa cup-ottelusta Belgradista, ja kone teki välilaskun Müncheniin.


Tankkauksen jälkeen Airspeed AS-57 Ambassador -koneen moottoreihin tuli ongelmia, mutta se yritti nousua lumisateessa sillä seurauksella, että kone syöksyi kiitotieltä aidan läpi läheiseen taloon.


Yhteensä 23 ihmistä, joukossa kahdeksan ManU:n pelaajaa, kuoli. Selvinneiden pelaajien joukossa oli esimerkiksi myöhempi maailmanmestari ja jalkapalloikoni Bobby Charlton.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taitoluistelumaajoukkue kuoli 1961

Vuonna 1961 Yhdysvaltain koko taitoluistelumaajoukkue sai surmansa matkalla maailmanmestaruuskilpailuihin Prahaan. Laji oli kovassa nousussa ja maan joukkue hurjassa iskussa. Joukkuetta kuljettanut Boeing 707 -kone oli Atlantin ylityksen jälkeen laskeutumassa Brysseliin, kun se joutui toisen koneen takia perumaan ensimmäisen yrityksen.

Koneeseen tuli tuntemattomaksi jäänyt vika ja se syöksyi maahan räjähtäen. Kaikki koneessa olleet 72 ihmistä kuolivat, joukossa 18-henkinen taitoluistelujoukkue ja heidän 16 seuralaistaan.

Rugbyjoukkueen turmasta elokuva

Elossa-elokuvan ja ihmissyönnin takia kuuluisaksi tullut uruguaylaisen rugbyjoukkueen turma Andeilla tapahtui lokakuussa 1972, kun Uruguayn ilmavoimien Fairchild FH-227D -kone syöksyi maahan Chilessä.


Törmäyksen, kylmyyden ja lumivyöryn takia kuoli yhteensä 29 ihmistä. 16 ihmistä selvisi yli kahden kuukauden piinasta sen jälkeen, kun kaksi matkustajaa oli kävellyt vuorten yli apua noutamaan. Tapausta kutsutaan Andien ihmeeksi.

Sambian maajoukkue kuoli pilotin erheen seurauksena

Vuonna 1993 Sambian nuorelta ja lupaavalta jalkapallomaajoukkueelta odotettiin jopa Afrikan mestaruutta ja pääsyä maailmanmestaruuskisoihin. Joukkueen runko oli esiintynyt lupaavasti jo Soulin olympialaisissa 1988.


Sambialaisten unelmat romahtivat matkalla MM-karsintaotteluun Senegaliin. De Havilland Canada DHC-5 Buffalo -potkuriturbiinikoneen vasen moottori syttyi palamaan.

Pilotti sammutti erehdyksessä ehjän oikean moottorin, jolloin kone syöksyi hallitsemattomasti mereen. Kaikki koneessa olleet 30 ihmistä kuolivat.

Jaroslavlin turma pysäytti jääkiekkomaailman

Venäjän Lokomotiv Jaroslavlin jääkiekkojoukkue kuoli kokonaisuudessaan Jakovlev Jak-42 -koneen maahansyöksyssä pian nousun jälkeen syyskuussa 2011.


KHL-seura oli matkalla Minskiin kauden avausotteluun. Onnettomuuden perimmäiseksi syyksi todettiin myöhemmin se, että piloteilla ei ollut riittävää pätevyyttä lentää kyseistä konetta.


Joukkueen tähtipelaaja Aleksandr Galimov kuoli myöhemmin sairaalassa, ja kuolleiden joukossa oli useita NHL:ssä pelanneita pelaajia. Joukkueen maalivahtivalmentaja Jorma Valtonen pelastui jäätyään valmentamaan kakkosjoukkuetta pelimatkan ajaksi.