Onko legendasta valmentajaksi? ”Minun piti tappaa pelaaja sisälläni ja opiskella valmentamista” - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Onko legendasta valmentajaksi? ”Minun piti tappaa pelaaja sisälläni ja opiskella valmentamista”

Maailman parhaaksi pelaajaksi valittu Andri Shevtshenko kertoi IS:lle, miten hänestä tuli valmentaja.

Andri Shevtshenko on Ukrainan maajoukkueen päävalmentaja.

12.11.2016 10:47

Maailman paras jalkapalloilija, Mestarien liigan voittaja ja kahdesti sen paras maalintekijä, Italian mestari sekä Serie A:n maalikuningas, FA-cupin voittaja, viisinkertainen Ukrainan mestari. 48 maalia 112 maaottelussa, maaleja MM-kisoissa ja EM-kisoissa.

Andri Shevtshenkon, 40, CV pelaajana on vakuuttava. Hän on Ukrainan Jari Litmanen ja itse asiassa vielä enemmän. Jalkapallolegenda ja aikansa pelätyin hyökkääjä maailmassa.

Valmentajana hän ottaa vasta ensimmäisiä askeleitaan – joskin heti huipulla. Lauantain MM-karsintaottelu Suomea vastaan Odessassa on vasta hänen neljäs pelinsä Ukrainan käskijänä.

SHEVTSHENKON asemasta Ukrainassa kertoo paljon se, että samaista pestiä tarjottiin hänelle jo vuoden 2012 EM-turnauksen jälkeen. Shevtshenko päätti pelaajauransa kotikisoihin. Työtarjouksesta hän kieltäytyi sillä kertaa.

– Minua houkutteli valmentaminen heti urani päätyttyä. Toimin jo kenttävalmentajana pelatessani Ukrainan maajoukkueessa. Halusin kuitenkin pitää taukoa. Minun piti tappaa pelaaja sisälläni ja opiskella valmentamista, Shevtshenko kertoo IS:n haastattelussa.

Andri Shevtshenko on oppinut paljon taktisia asioita Carlo Ancelottilta.

Ihan untuvikko hän ei muutenkaan ole, sillä ”Sheva” oli mukana maajoukkueen apuna jo kesän EM-kisoissa.

NEUVOSTOARMEIJAN upseerin poika ammensi valmennusoppeja jo uransa aikana pelattuaan vuosikausia muun muassa legendaarisen Valeri Lobanovskin, Carlo Ancelottin ja Jose Mourinhon alaisuudessa.

– Olen onnellinen, että minulla oli niin hyviä opettajia. Lobanovski iskosti minulle systemaattisen lähestymistavan jalkapalloon. Ancelotti opetti minulle puolestaan taktiikkaa. Näiden kahden opit ovat tärkeimmät komponentit omassa jalkapalloajattelussani, Shevtshenko sanoo.

Ukrainan luotsina hän on saanut tehtäväkseen uudistaa joukkueen vanhanaikaista pelitapaa, jolla se jäi kesän EM-kisoissa pisteittä ja maaleitta.

– Elämme hankalaa vaihetta. Olemme muuttamassa pelaamistamme täysin. Haluan, että joukkueella on aktiivisesti liikkuva keskikenttä, pelaajat vaihtelevat paikkoja ja pelitempo on kova. Mutta aika ei tunnu riittävän, Shevtshenko valittelee.

VAIKKA Shevtshenko on aloittanut uransa valmentajana tappioitta, ei hän maalaile turhan ruusuista kuvaa joukkueensa tilanteesta.

– Ukrainan jalkapallolla on monia vaikeuksia. Joukkueiden ja pelaajien määrä Mestarien liigassa ja Euroopan liigassa on pienentynyt, eivätkä pelaajamme saa muutenkaan tarpeeksi minuutteja seurajoukkueissaan.

Suomen mahdollisuuksiin ei Odessassa juuri uskota, mutta Shevtshenko ei väheksy Huuhkajia.

– Suomi on hyvä ja kokenut joukkue. Keskikentän keskustan kamppailusta tulee raju, siinä kestävyys ja voima voittavat, entinen maalitykki sanoo.

Tulospalvelu: Ukraina - Suomi 12.11.2016 21.45

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?