Uutuuskirja: Huuhkajien ex-tähti Eremenko ylistää Putinia ja pohtii olosuhteita, milloin Venäjä voisi hyökätä Suomeen - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja: Huuhkajien ex-tähti Eremenko ylistää Putinia ja pohtii olosuhteita, milloin Venäjä voisi hyökätä Suomeen

Alexei Eremenko juniorin mukaan suomalainen Venäjä-uutisointi ajaa maata Naton syliin.

Alexei Eremenko junior kertoo poliittisia näkemyksiään uutuuskirjassa.­

31.10.2016 17:15

Entinen Suomen maajoukkuepelaaja Alexei Eremenko junior myöntää viime vuosina venäläisen identiteettinsä vahvistuneen entisestään ja suomalaisen median kriittisen Venäjä-kirjoittelun tuntuvan hänestä suorastaan henkilökohtaiselta loukkaukselta.

– Olen pähkäillyt paljon suomalaista, Venäjää ja Ukrainaa koskevaa raportointia. Onko tarkoitus pelotella ihmisiä, ajaa Suomi Naton syliin? En näe mitään syytä, miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen, paitsi jos Suomi liittyy Natoon. Jos Venäjä tietää, että sen Suomen-rajalle on sijoitettu Nato-ohjuksia, se voi käydä hyökkäykseen.

Eremenko junior esittelee turvallisuuspoliittisia näkemyksiään juuri ilmestyneessä, Eremenkon perheestä kertovassa ruotsinkielisessä kirjassa Eremenko – berättelsen om en fotbollsfamilj (Eremenko – kertomus jalkapalloperheestä, kust. Schildts & Söderströms).

Kirjan on perheenpään eli Alexei Eremenko seniorin kanssa yhteistyössä kirjoittanut Mårten Westö. Teos on tulossa markkinoille myös suomenkielisenä.

Alexei Eremenko junior ei pidä suomalaisesta Venäjä-uutisoinnista.­

Eremenko junior, 33, on Venäjää koskevan kirjoittelun takia päättänyt valikoida, mille osalle suomalaista mediaa hän antaa lausuntoja. Hän kertoo laittaneensa mm. Ilta-Sanomat boikottiin.

– En anna lehdelle enää haastatteluja, en ole antanut vuosiin, Ilta-Sanomiin kuuluvalle Urheilusanomille laajan haastattelun kesällä 2015 antanut ex-peluri rupattelee kirjassa.

A-maajoukkueessa vuosina 2003–13 yhteensä 57 kertaa esiintynyt taitava, mutta epätasainen ja elämäntavoiltaan boheemi pelaaja esiintyi vielä päättyneellä Veikkausliigan kaudella viidesti Seinäjoen SJK:n kokoonpanossa. Sen jälkeen hän kertoi pelaajauransa päättyneen. Eremenko junior oleskelee tällä hetkellä enimmäkseen Skotlannissa, jossa opiskelee valmennusta.

Eremenkojen jalkapalloperheestä kaikki ovat edustaneet Jaroa. Isä-Alexein rinnalla Tammelassa pojat Sergei ja Alexei junior. Kolmas veljes Roman puuttuu kuvasta.­

Kirjailija Westö kertoo kirjantekoaikaan vuonna 2015 seuranneensa tiiviisti Eremenko juniorin tekemisiä sosiaalisessa mediassa.

– Facebook-päivityksiä tulee yhä enemmän, näkemyksiä Venäjästä, Natosta ja kansainvälisestä politiikasta. Ei ole harvinaista, että linkitysten sisältö muistuttaa salaliittoteorioita. Osassa ylistetään presidentti (Vladimir) Putinia, Westö kirjoittaa.

Eremenko junior kertoo huomanneensa omastakin kokemuksestaan, että Venäjä-vastaisuus on kasvanut Suomessa. Käydessään kesällä 2015 pietarsaarelaisella huoltoasemalla joku paikallinen kutsui häntä ”v...n ryssäksi”. Näin ei miehen mukaan ollut koskaan aiemmin käynyt hänen 25 Pietarsaaren-vuotensa aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?