Naisten EM-karsinta päättyi karmeaan mahalaskuun

Julkaistu:

Kommentti
Väistyvän ruotsalaisvalmentaja Andrée Jeglertzin kanssa piti ottaa loikka seuraavalle tasolle. Lopputuloksena oli kaksi taka-askelta, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Ville Väänänen.
Totta se on. Naisten EM-lopputurnaus laajennettiin 16 joukkueen kansanjuhlaksi. Ja Suomi ei päässyt mukaan. Se varmistui, kun Suomi hävisi tiistai-iltana 0–5 Espanjalle.

Kyseessä on karmea epäonnistuminen. Kaukana ovat ne ajat, kun Suomi pääsi ensimmäistä kertaa kahdeksan joukkueen EM-kisoihin ja eteni siellä sensaatiomaisesti välieriin.

Ensimmäisiä ongelmia alkoi ilmaantua viime keväänä, kun joukkueen Kyproksen turnaus päättyi mahalaskuun. Silloin joukkueen pelaajilla oli jo tiedossa, ettei maajoukkuetta vuodesta 2010 luotsannut Andrée Jeglertz jatka kuluvan karsinnan ja mahdollisen EM-turnauksen jälkeen. Kaikki kuitenkin näytti kääntyneen parhain päin, kun joukkue haki murskavoiton Montenegrosta ja kaatoi kesäkuun alussa murskavoitolla Irlannin.

Sen jälkeen kannoksi muodostui Portugali, joka pakotti Suomen tasapeliin. Jälkeenpäin Suomen joukkueen kokeneempaan kaartiin kuuluva Annika Kukkonen myönsi Suomen pelanneen ”naiivisti”. Ja viime perjantaina Portugali syöksi Suomen todelliseen ahdinkoon, josta ei tänään enää noustu.


Jeglertzin aikana piti ottaa loikkaa Euroopan naisfutiksen eliittiin ja päästä ensimmäistä kertaa MM-kisoihin. Toisin kävi, kaksi yritystä päättyi MM-kisoista karsiutumiseen ja nyt vielä jäätiin ulos EM-kisoista. Voi siis sanoa, ettei ruotsalaisen aikakausi päävalmentajana ollut onnistunut. Sen sijaan hänen työnsä naisfutiksen teknisenä johtajana on ollut myönteisen kehityksen aikaa. Tyttöpelaajien toimintaedellytysten paranemisesta kiitos kuuluu Jeglertzille.

Sen sijaan huolestuttavana voi pitää sitä kehitystä, että A-maajoukkuetasolla Suomi alkaa jäädä kehityksestä jälkeen. Edellisissä karsinnoissa Itävalta kiilasi Suomen ohi, nyt Portugali. Kun perinteiset miesten suurmaat alkavat panostaa naisfutikseen, meillä poljetaan paikallaan. Jotain tarvitsisi tehdä.


No se on sitten Jeglertzin seuraajan huoli. Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja on jo aloittanut uuden valmentajan etsinnän ja konsultoi valinnassa entistä maajoukkuepelaajaa Katri Mattssonia. Se on käynyt selväksi tähän mennessä, ettei tyttöpuolella mainiota työtä tehnyt Marianne Miettinen ole käytettävissä. Eikä naisten ns. kultaisen sukupolven pelaajista, Anne Mäkinen ja Laura Österberg Kalmari, ole vielä tässä vaiheessa astumaan näihin saappaisiin. Vaihtoehdot Jeglertzin seuraajaksi ovat vähissä. Yksi hyvä nimi voisi olla yli kymmenen vuotta Skotlantia luotsannut ruotsalainen Anna Signeul. Ulkomaisen luotsin palkkaamisessa ongelmaksi vain voi muodostua raha.

Ja sitä rahaa ei ole tällä hetkellä Palloliitolla yhtään liikaa. Ensinnäkin liiton lippulaiva miesten A-maajoukkue pelaa lähivuodet evakossa Olympiastadionilta ja lipputulot romahtavat katsojakapasiteetin puolittuessa. Toki myös kulut ovat Ratinassa huomattavasti pienemmät. Lisäksi ei tarvitse kuin vilkasta liiton sivuille kohtaan pääyhteistyökumppanit. Vielä vuosi sitten siellä komeili neljän firman logot – nyt enää kaksi.


Vaikka tulevaisuus ei näytä tällä hetkellä kovin ruusuiselta, niin pientä valoa on kuitenkin näkyvissä. Tänään Suomen alle 19-vuotiaat tytöt voittivat valmentaja Marianne Miettisen johdolla oman EM-alkukarsintaturnauksensa menettämättä pistettäkään ja päästämättä maaliakaan. Miettisen johdolla Suomi on viitenä vuonna peräkkäin selvittänyt alkukarsinnan menettämättä pistettäkään. Suomen tämän hetken ranking U19-ikäluokassa on 10. Se on näin pienelle futismaalle kova suoritus.

Tulospalvelu: Espanja - Suomi 20.9.2016 20.00


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt