Suomessa pelanneen hyökkääjän maalimäärät paisuivat oudosti Wikipediassa – sai pestin huippusarjaan

Julkaistu:

Jalkapallo
Netin tietosanakirjan kaikkiin tietoihin ei aina voi luottaa.
Kuopion Palloseurassa kulttimaineeseen nousseella Dickson Nwakaemella on syytä juhlaan. 30-vuotias nigerialainen on tehnyt sopimuksen Ranskan liigassa pelaavan Angers SCO:n kanssa.

Toivon mukaan Angers ei tehnyt sopimusta pelkästään englanninkieliseen Wikipediaan kirjattujen maalimäärien perusteella, sillä kuten kohta huomaamme, niitä on paisuteltu todella paljon.

Oulun Pallo: 0 ottelua, 5 maalia

Dickson saa englanninkielisessä Wikipediassa uralleen Euroopassa hyvän alun: viiden maalin allekirjoitusbonus pelaamatta otteluakaan. Suomenkielinen Wikipedia tietää tosin antaa loogisemman tilaston: nolla peliä, nolla maalia. Dicksonia ei hankittu Kakkosen seuraan kirjoille pelaamaan, vaan sitä varten, että häntä voitaisiin taloudellista korvausta vasten vuokrata muualle.

KuPS osa 1: 42 ottelua, 77/13/7713 maalia

KuPS-ajan(kin) osalta lontoonmurteella kirjoitettu artikkeli noudattaa parhaita savolaisperinteitä siirtämällä vastuun välittömästi lukijalle. Kun maalimäärä on kirjattu ”(77 13)” jokainen voi päättää, tarkoittaako tämä 77, 13 vai peräti 7713 maalia. Tosin mikään näistä ei olisi oikein. Dickson teki kausina 2009–10 KuPSille yhdeksän liigamaalia.

Aalborg: 7 ottelua, 10 maalia

Tässä on käynyt perinteisesti. Tanskan ajan maalimääriin on lipsahtanut nolla perään hyvän miehen lisää. Dickson teki Aalborgissa yhden maalin.

KuPS osa 2: 20 ottelua, 30 maalia

Tanskasta palattuaan Dicksonaattori on intoutunut hurjaan maalitehtailuun, ainakin nettisanakirjan mukaan. 30 maalia 20 liigapelissä olisi käsittämättömän kova saldo (ja nostaisi Dicksonin kokonaissaldon liigassa 43:een, 107:ään tai 7743:een osumaan), mutta kuten monet käsittämättömiltä vaikuttavat asiat, tämäkään ei ole totta. Oikea maalimäärä toiselta jaksolta KuPSissa oli seitsemän osumaa ja koko saldo Savossa 16 liigamaalia.

Yhteenvetoa

Tanskassa Dicksonin ilmoitettu maalimäärä on kymmenkertainen oikeaan verrattuna (+ 900 %). Suomessa Dickson teki 16 maalia, mutta hänelle on merkitty kaikkiaan 48 (+ 200%), 112 (+ 600%) tai 7748 (+ 48235 %) maalia.

Eikä tässä vielä kaikki

Jos joku luulee, että maalimäärän suurentelu jäi Eurooppaan, hän erehtyy. Esimerkiksi ensimmäisellä Malesian Superliigan kaudellaan Kelantanissa Dicksonin väitetään tehneen 33 liigamaalia. Oikea määrä on kolme. Vietnamissa Dicksonaattorin väitetään tehneen 13 ottelussa 28 maalia. Se olisi järjetön suoritus, kun ottaa huomioon, että sarjan maalikuningas teki 17 maalia eikä Dickson ollut kymmenen parhaan (= vähintään 11 maalia tehneen) maalintekijän joukossa.

Mitä opimme tästä?

Paisutellut muokkaukset on tiettävästi tehty malesialaisista IP-osoitteista. Silti mitään varmuutta siitä, että muokkausten takana olisivat Dicksonin taustajoukot saati mies itse ei ole. Tietoja kun pääsee muokkaamaan melkein kuka vain. Juuri siksi joukkueiden kannattaakin suhtautua suurella varauksella jättiläismäisiltä vaikuttaviin maalitilastoihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt