Italialaismies kerännyt vuosikaudet Suomi-paitoja – miksi ihmeessä?

Italialaisen Mattia Fontanan kokoelmasta löytyy 35 Suomen jalkapallomaajoukkueen pelaajien otteluissa käyttämää pelipaitaa. Vanhin on vuodelta 1975.

Suomi ja suomalainen jalkapallo ovat tulleet Mattia Fontanalle tutuksi kihlatun kautta.

6.6.2016 6:50

Jalkapalloilija Esko Rannan käyttämä pelipaita on italialaisen Mattia Fontanan kokoelman helmi. Vuosina 1969–1980 Suomen maajoukkueessa palloillut laitapuolustaja käytti paitaa vuonna 1975 pelatussa ystävyysottelussa.

– Se (Rannan paita) on tällä hetkellä kaikkein vanhin paitani. Toivon, että löytäisin kokoelmaani vieläkin vanhempia, sillä vanhat paidat ovat mielestäni kaikkein parhaita... ja myös kaikkein hankalimpia löytää ja ostaa, Fontana kertoo.

Äkkiseltään kuultuna Milanossa asuvan Fontanan, 36, harrastus kuulostaa kummalliselta. Syntyperäinen italialainen kerää Suomen maajoukkueen pelaajien otteluissa käyttämiä pelipaitoja.

Komeasta 35 paidan kokoelmasta löytyy maajoukkueen pelaajiston paitoja vuoden 1975 Rannan paidasta aina nykypelaajien edellisissä EM-karsinnoissa käyttämiin pelipaitoihin. Hradecky, Riski, Ring, Eremenko, Hämäläinen...

Mitä ihmettä?

Puhelu Fontanalle Italiaan paljastaa satunnaiselta kuulostavan harrastuksen taustat.

– Olen ollut kiinnostunut pelipaitojen keräämisestä lapsuudestani lähtien. Aloitin match worn -pelipaitojen keräämisen ollessani noin 15-vuotias, Fontana taustoittaa.

– Kun olin 21, tapasin suomalaisen tyttöystäväni ja parin vuoden päästä siitä päätin rajata kokoelmani Suomen maajoukkueen paitoihin.

Fontana ja tyttöystävä, nykyinen kihlattu Virpi ovat pitäneet yhtä 15 vuotta ja asuvat Italiassa. Kihlatun kautta Suomi ja suomalainen jalkapallo ovat tulleet Fontanalle tutuksi.

– Olen käynyt Suomessa monta kertaa ja olen Suomen maajoukkueen ystävä. Italian maajoukkueen jälkeen se on toinen suosikkini, Fontana sanoo.

– Koska seuraan Suomen maajoukkueen otteluita, päätin aloittaa paitojen keräämisen. Halusin uniikin kokoelman, jollaista ei olisi kaikilla.

Suoraan alkulähteille

15 vuoden aikana Fontana on kartuttanut kokoelmaansa eri keinoin. Maajoukkueen parissa työskentelevä suomalainen ystävä on yksi tärkeä kanava, minkä lisäksi paita-aarteet vaihtavat omistajaa keräilijäverkostojen kautta.

Mutta Fontana metsästää paitoja myös menemällä suoraan paitojen alkulähteelle.

– Viime aikoina olen ollut yhteydessä vanhoihin pelaajiin, kirjoittanut heille sähköpostia ja viestejä Facebookin kautta. Kysyn pelaajilta, jos heillä olisi jotain paitoja, joita he voisivat lahjoittaa tai myydä kokoelmaani.

– Antti Sumiala, Kari Laukkanen, Teuvo Moilanen..., Fontana listaa pelaajia, joilta hän on paitoja saanut.

Fontana arvelee 35 paidan kokoelman maksaneen hänelle reilut 2000 euroa. Paitojen hinnat liikkuvat 50 eurosta 250 euroon. Toki poikkeuksiakin on:

– Haluaisin Jari Litmasen paidan, ja tiedänkin erään jolta sellainen löytyy. Mutta paidasta pyydetään 1000 euroa. Sellaisia rahoja en ole vielä valmis maksamaan, vaikka Litmanen onkin suosikkipelaajani!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?