Suomalaisjuniori kovassa nosteessa Espanjan jalkapallosarjoissa - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Suomalaisjuniori kovassa nosteessa Espanjan jalkapallosarjoissa

Kaukana suomalaisten katseilta Espanjassa on kehittymässä jalkapalloilija, josta voi olla vielä iloa Huuhkajille.

Rico Finnäs pelaa Elchessä.­

13.5.2016 6:30

Suomalainen jalkapallovalmennus ei ole pystynyt 2000-luvulla tuottamaan kovin monta kansainvälisen huipputason pelaajaa maailmantähdistä puhumattakaan. Samaan aikaan Espanja on hallinnut maailman jalkapalloareenoja niin seurajoukkue- kuin maajoukkuekilpailuissa. Meillä on ihailtu espanjalaisten kykyä yhdistää tekniikka ja kovuus sekä yksilötaito ja joukkuepelaaminen.

Suomessa on käynyt vierailijoita Espanjasta opettamassa heidän toimintafilosofiaansa ja muutamat sikäläiset futismentorit ovat jääneet jopa Suomeen asumaan. Muutama suomalainen nuori pelaaja on puolestaan lähtenyt Espanjaan kehittymään ja etsimään uutta nostetta uralleen.

Rico Finnäsin tarina on erilainen. Vaikka hän on syntynyt Suomessa ja aloittanut urheilu-uransa jäällä, Finnäs on täysin espanjalaisen jalkapallovalmennuksen tuote. Rico oli neljävuotias hänen perheensä muuttaessa Jyväskylästä Orihuela Costaan, joka sijaitsee maan kaakkoisosassa Valencian maakunnassa.

– Suomessa Rico ehti saada mitalin Hippo-hiihdoista ja käydän JYPin luistelukoulun juuri ennen muuttoamme, isä Jyrki Finnäs kertoo 15-vuotiaan poikansa urheilu-uran ensiaskelista Suomen kamaralla.

Englantilaisten hoivissa

Espanjassa pojan lajiksi valikoitui nopeasti jalkapallo, jota hän on ehtinyt pelata useammassa seurassa.

– Englantilaisseuroilla on täällä satelliittiseuroja, joihin monet paikallisetkin pojat menevät. Rico pelasi pari kolme vuotta Charlton Athleticissa ja sitten pari vuotta Sheffield Unitedissa.

”Englantilaiskauden” jälkeen oli vuorossa espanjalaisseura, kun Finnäs siirtyi Torreviejan riveihin. Kahden kauden jälkeen pelit jatkuivat Real Murciassa, jonka junioriakatemia on yksi maan laadukkaimmista.

– Vaikka heidän edustusjoukkueensa ei ole La Ligassa, seuran junioriakatemia on erittäin laadukas ja se on tuottanut paljon pelaajia muihin pääsarjaseuroihin, Jyrki Finnäs kertoo.

Rico Finnäs keskittää ottelussa Villarrealia vastaan.­

Murciassa oli vasemman pakin paikalla pelaaja, joka on nykyään Espanjan 16-vuotiaiden maajoukkueessa samalla pelipaikalla kuin Rico Finnäs. Suomalainen voitti Murcian kanssa kaksi aluemestaruutta, mutta vaihtoi jälleen seuraa vuonna 2014. Osoitteeksi tuli Elche FC.

– Elche oli parempi vaihtoehto. Se on vain 70 kilometrin päässä asuinpaikastamme, Jyrki Finnäs taustoittaa.

Nuorukainen teki seuran kanssa kaksivuotisen sopimuksen, joka päättyy tähän kevääseen. Finnäs on pelannut kahden vuoden aikana yhtä vaille kaikki ottelut avauksessa. Lisäksi hän on pelannut vuotta vanhempien joukkueessa.

Elchen U16-joukkue pelaa Valencian alueen korkeinta sarjaa Autonomicaa, jossa pelaavat myös Valencia, Villarreal, Levante, Hercules ja muut alueen kovimmat seurat. Näiden otteluiden lisäksi Finnäsin joukkue on pelannut yksittäisiä otteluita Bilbaota, Malagaa, Pietarin Zenitiä ja Intian U16-maajoukkuetta vastaan.

Jatkossa U19-joukkueessa

Elchen 16-vuotiaat harjoittelevat neljä kertaa viikossa ja viikonloppuisin on peli. Lisäksi viikkoon mahtuu kaksi kuntosalitreeniä. Harjoitusmäärää tärkeämpi on laatu. Suomalaisvalmentaja Jani Sarajärvi kävi viime vuonna tutustumassa Elchen junioriakatemian toimintaan ja kiteytti näkemäänsä Kymppipaikan blogissaan seuraavasti.

”Juniorijoukkueet pyrkivät yleisesti aktiiviseen pallonhallinta- ja prässipeliin. Harjoituksissa ja peleissä pelattiin järkevää jalkapalloa ja tiloja etsittiin kärsivällisesti. Pelaaminen ei silti ollut hidasta, vaan pallo liikkui koko ajan nopeasti ja mahdollisuuden tullessa myös nopeasti eteenpäin. Peliä kuvasti myös fyysisyys, kaksinkamppailuihin mentiin kovaa ja oikeilla tekniikoilla. Puolustettaessa myös hyökkääjiltä vaadittiin aktiivista prässiä – kävelemään ei voinut jäädä edes huippumaalintekijä.”

Rico Finnäs on toistaiseksi sivuutettu Suomen poikamaajoukkueen valinnoissa, mutta jos hänen kehityksensä jatkuu samalla vauhdilla, kutsu sinivalkoisiin lienee selviö. Lokakuussa 2000 syntyneellä Finnäsillä on pöydällä valmis allekirjoitusta vaille oleva 3+1-vuotinen jatkosopimus, ja hän siirtyykin ensi kaudeksi pelaamaan suoraan yhden ikäluokan yli hypäten seuran U19 B-joukkueeseen muutaman muun tämän kauden pelikaverin kanssa. Jatkossa vastaan tulee edelleen erittäin kovia joukkueita, joiden pelaajat ovat myös vuoden tai kahden vanhempia kuin Rico.

Espanjassa pelaajamäärät ovat valtavia, sillä Finnäsin nykyisessä ikäluokassa (U15) on yli 600 joukkuetta pelkästään Valencian alueella. Ei ihme, että maa on hallinnut kansainvälistä jalkapalloa viimeisen kymmenen vuoden ajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?