Tämä ei voi olla turvallista – kuvat kertovat, miten lähellä katsomokatastrofi oli maaottelussa

Egyptin ja Nigerian välinen jalkapallomaaottelu pelattiin hyvin kyseenalaisissa olosuhteissa.

26.3.2016 11:42

Nigeria ja Egypti kohtasivat Afrikan mestaruusturnauksen karsinnoissa Ahmadu Bello-stadionilla Nigeriassa. Ottelu päättyi tasan 1–1, mutta se ei ollut ottelun suurin puheenaihe.

Urheilujännittämisen sijaan ulkopuoliset katsoivat henkeään pidätellen kuvia, jotka levisivät esimerkiksi Twitteriin ottelun käynnistyttyä. Ottelun järjestäjät olivat päättäneet, että stadionin portit avataan kaikille halukkaille, ja heitä toden totta riitti.

Stadionin virallinen kapasiteetti on Guardianin mukaan 16 000, mutta ulkopuolisten arvioiden mukaan Ahmadu Bellolle ahtautui hurjat 40 000 henkeä. Maailmalle levisi kuvia valtavista ihmismassoista paitsi stadionin lehtereillä niin myös istumassa pitkin stadionin eri rakenteita.

Disaster avoided as 40,000 cram into 16,000 capacity stadium for Nigeria v Egypt https://t.co/NIs3TYBshd (Pic: AFP) pic.twitter.com/7iNckpEqhj— Guardian sport (@guardian_sport) March 25, 2016

Guardianin mukaan väkeä kiipeili stadionille sisään aitojen yli, ja osa löysi paikkansa stadionien valotornien rakenteista. Valotorneja ei ole suunniteltu kestämään suuren ihmismäärän painoa. Osa katsojista istui aivan rakenteiden reunalla ja roikkui korkealla tolpissa kiinni henkensä uhalla.

– En uskonut, että ottelua pelattaisiin. Olin varma, että osa väestä juoksisi kentän puolelle, Beat FM-radioaseman toimittaja Rotimi Akindele kertoi lehdelle.

Attendance at Nigeria's AFCON qualifier vs Egypt was WAY over capacity. https://t.co/kWheLtzDg5 (Pics: @aalbadr) pic.twitter.com/dPCJNivkIQ— FOX Soccer (@FOXSoccer) March 25, 2016

Yleisöryntäys herätti pelkoja myös siitä, että jos stadionilla sattuisi jokin välikohtaus, niin katsojia voisi sekasorron keskellä tallautua hengiltä.

– Nigeria saa hyvin todennäköisesti CAF:ltä (Afrikan jalkapalloliitto) rangaistuksen huonosta yleisönhallinnasta, vaikka mitään suuronnettomuutta ei sattunutkaan, nimettömänä pysynyt viranomaislähde kertoi News.com.au-sivustolle.

Todennäköisimmin Nigerian jalkapalloliitto saa varoituksen ja sakot.

Järjestäjien, katsojien ja pelaajien onneksi ottelu pystyttiin viemään läpi ongelmitta. Oghenekaro Etebo osui Nigerialle, ja tähtipelaaja Mohamed Salah tasoitti ottelun hieman ennen loppua. Salahin tasoitusmaali herätti närää, sillä Nigerian Godfrey Oboabona nilkutti loukkaantuneena, mutta Egyptin pelaajat eivät suostuneet potkaisemaan palloa rajan yli, jotta Oboabona pääsisi lääkärin hoivattavaksi. Salahin maali syntyi Oboabonan ollessa loukkaantuneena. Nigerian kapteeni John Obi Mikel syytti Egyptin pelaajia huijaamisesta.

Reports of 40,000 watching Nigeria v Egypt at a 25,000 capacity stadium today... (Via @beINSPORTS) pic.twitter.com/HfcMMMIay5— James Fielden (@James_Fielden) March 25, 2016

– Pelasimme erittäin hyvin, mutta hukkasimme saumat voittoon. Kaikki sanovat, että menetimme voiton lopussa, mutta voin vain sanoa, että reilu peli on reilua peliä. Ehkä meidän olisi pitänyt keskittyä paremmin, mutta tuo oli huijausta, en voi muuta sanoa. Sitä sattuu Egyptissä ja kaikkialla. Tuomari on vastuussa pelistä, Mikel pauhasi ottelun jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?