Jalkapallo

Johan Cruyff (1947-2016) – vallankumouksellinen nero on poissa

Julkaistu:

Johan Cruyff oli jalkapallon uudistaja, mutta myös kenttien kapinallinen.
Jalkapalloilija ja valmentaja Johan Cruyffin kuolema hätkähdytti tänään jalkapallomaailmaa, sillä pelikentiltä poistui todellinen legenda. Amsterdamissa kasvanut Cruyff saavutti urheilu- ja valmentajauransa aikana paljon, mutta vielä enemmän hänen maineensa lepää tyylissä ja pelin estetiikan hallitsemisessa. Alankomaissa Cruyffia on verrattu maalaustaiteen kultakauden suureen mestariin eli Johannes Vermeeriin.

Suomen jalkapallomaajoukkue oli Hollannin jalkapalloliiton harjoituskeskuksessa leirillä vuonna 1967. Ex-maajoukkuepelaaja ja Palloliiton pitkäaikainen valmentaja Simo Syrjävaara näki tuolloin nuoren lupauksen ensimmäisen kerran.

– Kyllä me maalaispojat olimme ihmeissämme, kun yleisö mylvi Kröijff, Kröijff, Syrjävaara muisteli Veikkaajassa 2010.

Hollantilaisten iloinen ja hyökkäysvoittoinen pelityyli mullisti 1970-luvulla jalkapallon. Sen luoja oli ”Jalkapallon Albert Einsteinina” tunnettu pedagogi Wili Coerver ja suunnittelija valmentajavelho Rinus Michels. Kentällä tätä mullistavaa pelitapaa toteutti kaikkein loistokkaimmin numero 14 eli Johan Cruyff. Hyökkääjänä pelannut Cruyff oli totaalisen jalkapallon sydän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oranssipaitojen maine on säilynyt, vaikka 1970-luvun suurjoukkue ei voittanut MM- tai EM-titteliä. Cruyffin johdolla joukkue onnistui lumoamaan katsojat. Sen takia hollantilaisia rakastetaan yhä eri puolilla maailmaa. Jalkapallohistorioitsija David Winnerin sanoin: ”Kauniin ja hyökkäävän jalkapallon pelaamisesta tuli Alankomaissa yhdestoista käsky.”

Jalkapalloskribentti Yrjö Lautela näki Cruyffin ensimmäisen kerran Amsterdamissa 1967, jolloin Ajax kohtasi eurocupissa Real Madridin.

– Cruyff oli uskomattoman nopea ja hänen huikea pelikäsityksensä kävi nopeasti ilmi, Lautela muistelee lähes 50 vuoden takaisia aikoja.

Asui stadionin vieressä

Hendrik Johannes Cruijff syntyi työläisperheeseen 25. huhtikuuta 1947 Amsterdamissa. Poika pelasi nuorena jalkapallon ohella baseballia, mutta isänsä kuoleman jälkeen hän päätti keskittyä kuningaspeliin. Poika asui aivan Ajaxin De Meer -stadionin vieressä, joten paikallisen suurseuran väki tuli tutuksi – etenkin kun yksinhuoltajaäiti pestautui Ajaxin palvelukseen siivoojaksi.


Lahjakas nuorukainen debytoi Ajaxin edustusjoukkueessa 17-vuotiaana. Yhdeksän kauden aikana hän iski 239 sarjaottelussa 192 maalia. Samaan ajanjaksoon osui seuran suuruuden vuodet. Ajax voitti mestaruuden hänen aikanaan kuusi kertaa (1966–68, 1970, 1972 ja 1973) sekä cupin neljästi. Cruyff oli maalikuningas 1967 (33 maalia) ja 1972 (25 maalia).

Euroopan kentillä hollantilaiset olivat olleet 1960-luvun lopulle asti statisteja, mutta 1969 Ajax eteni Mestarien cupissa loppuotteluun. Vuosina 1971–73 Rinus Michelsin valmentama sikermä voitti himoitun pokaalin kolme kertaa peräkkäin. Amsterdamilaisten dominanssi näkyi myös pelaajavalinnoissa: Cruyff kruunattiin Euroopan vuoden pelaajaksi kolmesti (1971 ja 1973–74). Jälkimmäinen valinta tuli Cruyffin edustaessa FC Barcelonaa, johon hän oli siirtynyt Michelsin vanavedessä 1973. Katalonialaiseurasta tulikin hollantilaisen jalkapallon seuraava kehityskohde. Cruyff ja hänen pelikaverinsa Johan Neeskens jättivät Camp Noulle vahvan oranssin sävyn, joka on säilynyt Barcan DNA:ssa siitä lähtien.


Maajoukkuepaidassa Cryuffin suurin hetki nähtiin kesällä 1974, jolloin hän johti Hollannin MM-kisojen loppuotteluun. Saksan liittotasavalta oli lopulta parempi lukemin 2–1, mutta valtaosa lajin seuraajista osoitti sympatiaa hopeamitalisteille. Cruyff oli elämänsä kunnossa, mutta sotki oman pelinsä soittamalla suutaan erotuomari Jack Taylorille kaksikon kävellessä kohti pelaajatunnelia. Englantilaistuomari näytti diivamaisesti käyttäytyneelle Hollannin kapteenille keltaista korttia, eikä Cruyff pelannut omalla tasollaan toista puoliaikaa.

Perhe uhattiin kidnapata

Vuoden 1978 MM-kisat jäivät maestrolta käymättä, koska hän lopetti pelit maajoukkuepaidassa edellisenä vuonna. Tuolloin kerrottiin, että Cruyff ei halunnut lähteä Argentiinaan, koska siellä oli vallassa sotilasjuntta, mutta vuonna 2008 hän kertoi toisenkin syyn. Hänen perheensä oli uhattu kidnapata 1977, eikä Cruyff pystynyt mielestään keskittymään täysipainoisesti maajoukkuepeleihin. Hän ehti pelata maajoukkueessa 48 ottelua, joissa syntyi 33 maalia.

Barcelona-kausien jälkeen 1970-luvun jalkapalloikoni siirtyi Pelén ja Franz Beckenbauerin tavoin Pohjois-Amerikkaan. Pelit NASL:ssa jäivät kahteen kauteen, jonka jälkeen hänet nähtiin jälleen kotimaassaan. Kun Ajax ei tarjonnut nestorille jatkosopimusta keväällä 1983, sydämistynyt Cruyff suuntasi pahimman kilpailijan reviirille. Kausi 1983–84 Feyenoordissa olikin yhtä juhlaa, sillä rotterdamilaisseura voitti ensimmäisen mestaruutensa vuosikymmeneen. Suomen maajoukkuepelaaja Mika Aaltonen harjoitteli tuon talven Feyenoordin kanssa.

– Cruyffin kanssa pelaaminen oli häkellyttävää. Hänen kosketuksensa palloon oli maagista eikä hän menettänyt palloa kertaakaan koko talven aikana, Aaltonen muisteli muutama vuosi sitten.

Paluu Barcelonaan

Lopetettuaan pelaamisen Cruyff ryhtyi valmentajaksi. Ajax tarjosi pestiä, johon seuran kultapoika päätti tarttua. Legenda nostikin amsterdamilaiset uudelleen maanosan ykköskastiin. Hyökkääjä Marco van Bastenin maaleilla Ajax eteni Euroopan cupvoittajien cupin voittoon kaudella 1986–87. Joukkueessa oli mukana Lahden Kuusysin kasvatti Petri Tiainen, joka on ainoa Cruyffin valmennuksessa pelannut suomalainen.

– Hänen asiantuntemuksensa oli rautainen ja vaatimustaso kova. Lisäksi häntä voi luonnehtia luovaksi valmentajaksi, Tiainen kertoo.

Aivan kuten pelaajauransa aikana, myös valmentajakaudella Ajaxia seurasi FC Barcelona. Hollantilainen villitsi kaupungin siirtymällä blaugranaan kesällä 1988. Kovassa paikassa hän onnistui jälleen, sillä katalonialaiset hallitsivat vuosia Espanjan sarjaa. Lisäksi Cruyff onnistui hankkimaan himoitun Euroopan mestarien cupin voiton kaudella 1991–92. Barcelonassa Cruyffin pahin vihollinen olikin hän itse. Mies poltti askin tupakkaa päivässä, mikä jätti jälkensä. Hengenmeno oli lähellä vuonna 1991, mutta viime hetkessä tehty ohitusleikkaus onnistui. Operaation jälkeen hän luopui polttamisesta ja ryhtyi tupakanvastaisten kampanjoiden mannekiiniksi.


Tämä siviilielämän ”Cruyff-käännös” pelasti hänen henkensä, mutta rajoitti valmennustehtävien intensiteettiä. Jättäessään Camp Noun vuonna 1996 hän oli voittanut 11 pokaalia. Ei ihme, että Cruyff nautti Barcelonassa valtavaa kansansuosiota elämänsä loppuun asti. Vuosina 2009–2013 hän toimi myös Katalonian maajoukkueen osa-aikaisena valmentajana. Suosiota ei vähentänyt se, että hän oli antanut pojalleen kaupungin suojeluspyhimyksen nimen. Jordi Cruyff pelasi Barcelonassa 1994–96.

Taivaan tähti

Cruyffilla oli elämänsä aikana runsaasti liiketoimia, joista kaikki eivät olleet menestyksellisiä. Hänet tunnettiin myös erittäin itsetietoisena henkilönä. Hollannin jalkapalloliitto joutui maksamaan 1970-luvulla sakkoja Uefalle, koska kapteeni halusi pelata numerolla 14. Tuohon aikaan avauskokoonpanon pelaajat piti numeroida yhdestä yhteentoista. Vuoden 1974 MM-turnauksen aikana kapteeni riitautui oman liittonsa kanssa ja kieltäytyi käyttämästä samaa vaatemerkkiä kuin muu joukkue.

2000-luvulla Cruyff toimi sekä Ajaxin että FC Barcelonan neuvonantajana. Vuonna 2010 Cruyffin mukaan nimettiin asteroidi (14282 Cruijff), joten jalkapallon suurmestarin eleganssi säteilee jatkossa avaruudessa.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt