Guardiola nöyryytti Götzeä – miksi? - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Guardiola nöyryytti Götzeä – miksi?

Saksan MM-finaalisankarilla Mario Götzellä ei ole sijaa Pep Guardiolan joukkueessa, mistä Götze saa syyttää osittain myös itseään, kirjoittaa Urheilusanomien Saksan kirjeenvaihtaja Johanna Nordling.

21.3.2016 13:24

Se vaikutti julkiselta nöyryytykseltä. Jo Juventusta vastaan 120 minuuttia penkillä viettänyt Mario Götze istui myös lauantaina Kölnissä täydet 90 minuuttia vaihdossa, vaikka vastustaja oli varsin keskinkertainen ja vaikka Bayern kierrätti rajusti pelaajiaan.

Pep Guardiola ei antanut minuuttiakaan peliaikaa 23-vuotiaalle, levänneelle ja intoa puhkuvalle taiturilleen, vaikka kentällä punaiset vaikuttivat väsyneiltä ja olisivat tarvinneet lisää tuoreutta ja luovuutta hyökkäyspäähän. Sen sijaan katalaanikoutsi vaihtoi kentälle Juventusta vastaan 120 minuuttia rehkineet Arturo Vidalin ja Philipp Lahmin, sekä 100 minuuttia Juvea vastaan painaneen, 32-vuotiaan Franck Ribéryn. Heiltä Guardiola odotti enemmän impulsseja kuin Götzeltä.

Bayern voitti ottelun 1–0, ja pelin loputtua Götze, Saksan suuri MM-finaalisankari, livahti pää painuksissa vaihtopenkin takarivistä pukukoppiin, pukukopista takaoven kautta bussiin.

Mario Götze

Götze vältti näin kamerat, mutta hänen valmentajansa Guardiola joutui kohtaamaan ne. Miksi ihmeessä Götze ei pelannut taaskaan minuuttiakaan, Guardiolalta kysyttiin.

– Se oli paras ratkaisu Bayern Münchenille. Ja se, että voitimme, todistaa, että olin oikeassa, ärsyyntynyt luotsi vastasi.

Paras ratkaisu Bayern Münchenille on siis pelata ilman Götzeä? Paras ratkaisu Bayern Münchenille on romahduttaa 23-vuotiaan huipputeknikon itsetunto? Ja paras ratkaisu Bayern Münchenille on olla auttamatta Götzeä peliminuuttien kautta hiljalleen takaisin huippukuntoon?

Lauantain Köln-ottelu todisti, ettei Götzellä todellakaan ole mitään sijaa Guardiolan loppukevään suunnitelmissa. Götze, jota kutsuttiin teininä ”Saksan vuosisadan lahjakkuudeksi”, on ollut helmikuun puolivälistä asti taas pelikunnossa pahan lihasrevähdyksensä jälkeen. Kentälle hän on päässyt vain 54 minuutiksi heikkoa Werderiä vastaan – hän pelasi perusvarmasti, tyydyttävästi – mutta muut seitsemän ottelua hän on virunut penkillä, yhteensä 660 minuuttia.

Pep Guardiola

Miksi Götze ei mahdu kentälle? Mikä tekee hänestä hyljeksityn? Onko hänen ja Guardiolan välillä kulissien takana tapahtunut jotakin?

Voimme vain spekuloida. Pelillisiä aspekteja analysoiden ei ole selvää, miksi Götzestä ei voisi olla Bayernille apua. Hän on teknisesti äärimmäisen taitava pelaaja, jonka ensimmäinen pallokosketus on hienostunut – minkä osoitti vaikkapa MM-finaalin ratkaissut maali Argentiinan verkkoon.

Hän on monipuolinen ja varma syöttäjä, mikä on tärkeää Guardiolan pelitavassa. Hän on luova, ketterä, liikkuva, hän pystyy kääntymään pallon kanssa hyvinkin pienessä tilassa ja erityisesti rangaistusalueen nopeat seinäsyötöt ja yllättävät ratkaisut kuuluvat hänen repertuaariinsa.

Jokin Götzessä kuitenkin tökkii. Ehkä Guardiola on tyytymätön hänen mentaliteettiinsa, sillä hän ei säteile rajua voitonjanoa joka solullaan toisin kuin vaikkapa Ribéry, Robert Lewandowski tai Arjen Robben. Ehkä hän ei ole Guardiolan makuun tarpeeksi nopea pitemmissä spurteissa. Tai ehkäpä Guardiola ei tykkää siitä, että Götze, älykäs ja arvonsa tunteva professorin poika, on tehnyt itsestään julkisuudessa hiotun merkkituotteen logoineen ja markkinointistrategioineen, ehkäpä Götze keskittyy Guardiolan mielestä liikaa kentän ulkopuoliseen ”hyvältä näyttämiseen” eikä sataprosenttisesti jalkapalloon.

Ehkä Guardiolalla on myös vaikeuksia löytää pelipaikkaa Götzelle. Pienen tilan taituri ei ole vaihtoehto laidoille, jonne hän on liian hidas ja huonompi kuljettaja kuin Guardiolan neljä laitarakettia. Kärjessä taas Götze pystyisi pelaamaan ”vääränä ysinä” eli alas pudottavana, linjojen välissä ja saumakohdissa liikkuvana keskushyökkääjänä, mutta Guardiola ei tunnu suunnittelevan häntä tähän rooliin Robert Lewandowskin backupiksi.

Robert Lewandowski

Edes paraatipaikalleen kärjen taakse Götze ei tunnu kelpaavan vaihtoehdoksi, kumma kyllä. Guardiola on peluuttanut tässä usein kahta pelaajaa, ja Götzeä edellä nokkimisjärjestyksessä ovat maaliahne Thomas Müller, syöttökone Thiago, aggressiivinen Arturo Vidal ja jopa laitapelaaja Douglas Costa. Kaikilla heillä on ominaisuuksia ja kykyjä, joissa he ovat Götzeä parempia, mutta yhtä lailla toisin päinkin.

Götzen sopimus Bayernissa päättyy kesällä 2017, eikä seura vaikuta olevan kovin innostunut yhteistyön jatkamisesta. Ei ihme, sillä Götze ei ole onnistunut tässä ura-askeleessaan. Dortmundista kesällä 2013 siirtynyt, 37 miljoonaa euroa maksanut huippulahjakkuus ei ole kohonnut uudelle tasolle eikä murtautunut pysyvästi Bayernin ykköskentälliseen. Götze oli avainmies keltamustissa, mutta punaisissa hän on ollut kaikki kolme kauttaan vain rivimies, eikä hän tänä keväänä tunnu kuuluvan edes kakkoskaartiin.

Ironista, että Götze houkuteltiin aikoinaan Münchneniin argumentilla, että hän olisi Guardiolan ”toivepelaaja”, josta tämä tekisi ”uuden messin”. Kävikin niin, että juuri Guardiola kadotti uskonsa Götzeen.

Mario Götzen (vas.) ja Pep Guardiolan yhteistyö saattaa olla lähellä loppua.

Hyvin mahdollista, että Götze lähtee kesällä Bayernista. Seura odottaa kuitenkin ensin uuden koutsinsa Carlo Ancelottin arviota pallotaiturista. Mahdollinen tuleva osoite on Liverpool ja vanhan luottovalmentajan Jürgen Kloppin lämmin syli, mutta saattaa myös olla, että uratietoinen Götze valitsee mieluummin Poolia isomman seuran, ehkäpä Juventuksen, joka on myös hänestä kiinnostunut.

Onnekseen Götze kuuluu Saksan maajoukkueessa yhä Joachim Löwin luottomiehiin ja saa takuuvarmasti peliaikaa nyt edessä olevissa testipeleissä Englantia ja Italiaa vastaan. Myös hänen lippunsa kesän EM-kisoihin on hyvin varma.

Seurajoukkuetasolla Götzen on kuitenkin löydettävä tiensä, pohdittava mielellään itsekriittisestikin valintojaan. Hänen henkilökohtainen markkinointistrategiansa tähtää maailmantähteyteen, näyttävät kotisivut, logot, motot ja tägitkin ovat kaikki valmiina... Ehkä nyt olisi aika keskittyä enemmän treenikenttään.

Näistä puhuttiin Bundesliigan kierroksella:

Hannover ist weg, weg, weg!

Kymmenen pisteen ero toiseksi viimeiseen, kun pelaamatta on seitsemän kierrosta ja jaossa vielä 21 pistettä. Hannoverilla on teoreettisesti yhä mahdollisuudet sarjapaikan säilyttämiseen, mutta käytännössä Thomas Schaafin joukkue on pudonnut.

Vaikka tulevissa otteluissa HSV:tä, Ingolstadtia ja Hoffenheimia vastaan viininpunaiset voisivat vielä venyä voittoihinkin – tämä olisi tosin suuri yllätys – lisäksi vastassa on neljä liigan kärkipään joukkuetta: sarjajohtaja Bayern, kolmas Hertha, neljäs Schalke ja viides Mönchengladbach. Tehtävä on mahdoton. Seuran kulisseissa valmistaudutaan jo kakkosliigaan.

Thomas Schaaf

Lauantainen 0–1-tappio toiseksi viimeiselle, Frankfurtille, vaikutti kuin sinetiltä Hannoverin kakkosliiga-arkkuun. Avuttomalta ja masentuneelta vaikuttava Schaaf jatkaa yhä päävalmentajana, mikä on sikäli ymmärrettävää, ettei valmentajanvaihtokaan enää mitään auttaisi.

Maaottelutauon Schaaf käyttää kutsumalla joukkueensa intensiiviselle treenileirille. Ideana on yrittää vapauttaa henkistä lukkoa, löytää jälleen peli-iloa ja keveyttä sen ajatuksen kautta, ettei mitään menetettävääkään enää ole.

Kauden viimeisillä peleillä tuskin on taulukon kannalta enää mitään merkitystä, mutta seura käyttää nämä kriisiviikot pelaajiensa tutkailemiseen. Kuka osoittaa luonteenlujuutta, kuka keskittyy kriisistä huolimatta oikeisiin asioihin ja kuka taas hajoaa paineen alla?

On selvää, että kesällä joukkueen tähdet kuten maalivahti Ron-Robert Zieler ja pelintekijä Hiroshi Kiyotake ovat lähdössä, mutta heidän takanaan on monta pelaajaa, joka ei löydä noin vain pelipaikkaa Bundesliigasta. Seura haluaa valita ensi kauden kakkosliigajoukkueeseensa heidät, joiden henkinen kantti kestää kovissakin paikoissa.

Onnetar rakastaa Schalkea

Schalke voitti 2–1 Mönchengladbachin yhdessä kauden oudoimmista otteluista, sillä kentällä oli vain yksi hyvä, peliä hallitseva joukkue: Mönchengladbach.

Schalke ampui ottelussa kuudesti, Borussia 22 kertaa. Valkoiset ”Varsat” hallitsivat palloa 59,6 prosenttisesti, voittivat kaksinkamppailuitakin enemmän. Mutta jalkapallossa ahkerinta ei aina palkita.

Schalken avausmaalissa Leroy Sané tuikkasi pallon maalinedustalle, ja pallo kimpoili kahden borussialaisen jaloista toiseen ja taas takaisin – ja maaliin. Borussian Martin Hinteregger ja Havard Nordtveit eivät olleet uskoa silmiään, minkälaisen biljardimaalin he olivat juuri järjestäneet. Osuma luokkaa ”jos sitä tieten tahtoen yrittäisi, ei onnistuisi ikinä”.

Leroy Sané

Myös Schalken voittomaali syntyi ystävällisellä gladbachilaisavustuksella, sillä Leon Goretzkan keskelle suuntautunut veto osui Borussia-kapteenin Granit Xhakan olkapäähän ja kimposi siitä sentintarkasti alakulmaan. Samaan aikaan toisessa päässä kenttää Schalke-vahti Ralf Fährmann esitti jälleen kerran huippupelastuksia ja piti verkkonsa sankarillisesti puhtaana yhtä takaiskuosumaa lukuun ottamatta.

Tällä hyvin onnekkaalla voitollaan Schalke harppasi Mönchengladbachin ohitse taulukossa neljännelle, Mestarien liigan playoffeihin oikeuttavalle sijalle. Varsat puolestaan ovat viidensiä. Kisa on yhä tiukka, ja tiukkana se säilyy loppuun asti. Mönchengladbachin peli vaikuttaa valmiimmalta, kun taas Schalken olisi aika alkaa voittaa otteluita ansaitustikin.

Kurkunleikkaajalle rangaistus?

Werderin puolustaja Papy Djilobodji on antanut urheilullisesti hyvän vaikutelman itsestään tänä keväänä, mutta lauantaina Chelsea-laina ylitti pahasti hyvän maun rajan ja saanee rangaistuksen jalkapalloliiton kurinpitolautakunnalta.

Mitä sitten tapahtui? Djilobodji kiskoi kaksinkamppailussa Mainzin Pablo de Blasisin olkapäästä vetäen maahan. Tilanne oli jo ohi, de Blasis jäi makaamaan nurmelle, kun senegalilainen kulki vielä hänen ohitseen, katsoi ilkeästi de Blasisia ja veti sormellaan ikään kuin kurkkunsa poikki. Oliko se uhkaus? Vai viesti tyyliin ”älä kuole siinä”?

Papy Djilobodji

Kurinpitolautakunta ilmoitti sunnuntaina ottavansa tilanteen tutkittavakseen. Erotuomari Manuel Gräfe ei nähnyt koko tilannetta, joten pelissä siitä ei seurannut mitään. Jälkikäteen Djilobodjia voi hyvinkin odottaa parin ottelun pelikielto, mikä olisi harmillista Werderin kannalta, sillä 27-vuotias toppari on kuulunut joukkueen luotettavimpiin pelaajiin. Seuraavasta pelistä Dortmundista hän puuttuu tosin joka tapauksessa viiden keltaisen kortin takia.

Eintracht ja Hoffenheim voittajat kellarissa

Suomen maajoukkuevahdin Lukas Hradeckyn kauden seitsemäs nollapeli Eintrachtin maalinsuulla lauantaina tuli todella tärkeään paikkaan. Frankfurt pelasi yhä haparoiden, mutta voitti jumbofinaalissa 1–0 Hannoverin, eikä näin pudonnut kilpailijoidensa kyydistä.

Myös Hoffenheim voitti, HSV kaatui ansaitusti 3–1. Liigan kaikkien aikojen nuorimman valmentajan Julian Nagelsmannin luotsaama kyläjoukkue on vakuuttavin kellarin putoajakandidaateista. Nagelsmann ei ole tuonut vain uskoa ja taistelutahtoa, vaan hän on myös parantanut joukkueensa peliä taktisesti. Hoffenheim on napannut Nagelsmannin seitsemästä ottelusta peräti 13 pistettä!

Lukas Hradecky

Jumbon Hannoverin yläpuolella putoamistaisto on todella tiukkaa: viisi joukkuetta on kahden pisteen sisällä, minkä lisäksi neljä seuraavaakin joukkuetta, aina yhdeksännen sijan Kölniin asti, ovat yhä vaaravyöhykkeellä.

Kierroksen tulokset:

Sunnuntai

Augsburg 1 (Finnbogason 16) – Dortmund 3 (Mkhitaryan 45, Castro 69, Ramos 75)

Stuttgart 0 – Leverkusen 2 (Brandt 11, Bellarabi 49)

Lauantai

Frankfurt 1 (Ben-Hatira 33) – Hannover 0

Hertha 2 (Haraguchi 54, Kalou 69) – Ingolstadt 1 (Hinterseer 75)

HSV 1 (Hunt 30) – Hoffenheim 3 (Kramaric 20, Volland 23, Vargas 67)

Köln 0 – Bayern 1 (Lewandowski 10)

Werder 1 (Pizarro 45+3) – Mainz 1 (Baumgartlinger 38)

Wolfsburg 1 (Schürrle 90+3) – Darmstadt 1 (Wagner 82)

Perjantai

Schalke 2 (Hinteregger oma maali 59, Goretzka 83) – Mönchengladbach 1 (Christensen 79)

Viikonlopun suomalaiset:

Bundesliiga

Frankfurt–Hannover 1–0 (F: Lukas Hradecky pelasi 90 minuuttia Eintrachtin maalilla ja piti nollat tässä tärkeässä jumbofinaalissa)

2. Bundesliiga

Fortuna–Kaiserslautern 4–3 (K: Alexander Ring pelasi 90 min, vasta toista kertaa kevätkierroksella avauksessa)

3. Liiga

Wiesbaden–Energie Cottbus 0–0 (E: Joni Kauko tuli vaihdosta 66. minuutilla)

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?