Jalkapallo

Fjalar Åsten on poissa

Julkaistu: , Päivitetty:

MUISTOKIRJOITUS
Lähes 10 000 ottelua uransa aikana tuomaroinut Fjalar Åsten kuoli tänään kotipihallaan Helsingin Herttoniemessä.
Stadin slangi on urheilukielistä rikkain. Tämän alan erikoisosaaja oli Valkan kundi eli Helsingin Vallilassa kasvanut Rafael Fjalar Åsten – kavereiden kesken ”Fjalle”. Åsten oli pääkaupunkiseudun tunnetuimpia oikeudenjakajia useissa eri lajeissa. Pilli lakkasi soimasta vuonna 2001 erotuomariuran päättyessä. Enää ei soi suukaan, sillä Åsten kuoli tänään tiistaina kotipihalleen Herttoniemessä 86-vuotiaana. Siilitie 1 oli ollut Fjallen ja Pirkko-vaimon osoitteena 1950-luvulta lähtien.

Åsten (syntynyt 8.4.1929 gamla Kättärillä) aloitti urheilemisen pelaamalla jalkapalloa ja jääpalloa Helsingin Palloseurassa 1950-luvulla. HPS olikin hänelle rakas seura, sillä Åsten toimi ”Vihreiden jääkäreiden” joukkueenjohtajana, kun Suomen mestarit pelasivat Mestarien cupin otteluita ranskalaista Reimsiä vastaan.


Erotuomariksi hän ryhtyi vuonna 1955. Pilli soi ensin futiskentillä, mutta pian tuli mukaan pilleri eli jääpallo. Myöhemmin lajikirjo kasvoi vielä käsipallo ja kaukalopallo. Jääpallossa ja käsipallossa hän oli kansainvälisen tason erotuomari ja vihreällä veralla SM-tasoa. Kun ura jatkui 2000-luvun puolelle asti, otteluita ehtyi kertyä lähes 10 000, mikä lienee epävirallinen Suomen ennätys. Ei ihme, että Åstenista tuli Suomen Palloliiton ainaisjäsen ja Helsingin Erotuomarikerhon kunniajäsen.

Fjallen poika Hans Åsten toimi myös jääpallotuomarina, ja isä ja poika ehtivät viheltää jonkun matsin yhdessäkin. Tytär Kristiina Koskela pelasi koripalloa KaPossa ja käsipalloa HIFK:ssa. Hänen poikansa Toni Koskela pelasi Veikkausliigassa ja toimii nykyään HJK:n miesten valmennustiimissä. Myös Åsten-nimi näkyy yhä suomalaisessa palloilussa, sillä Hansin poika Micke-Max Åsten rymistelee jääkiekkoliigaa HIFK:n paidassa.

* Edit: Ikä muutettu 87:stä 86:een.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt