Valmentajalegenda Martti Kuusela täyttää 70 vuotta: ”Ei herranen aika, meinaan pelata vielä pitkään!”

Julkaistu:

Jalkapallo
Tänään 70 vuotta täyttävä Martti Kuusela nosti A-maajoukkueen uudelle tasolle.
Martti Kuuselalla on tapana sanoa, että vanheneminen on ainoa tapa elää kauemmin. Tänään aforismi osuu maaliin, sillä jalkapallovalmentaja täyttää perjantaina 70 vuotta.

– 70? Ei herranen aika. Meinaan pelata futista vielä pitkään, raittius- ja urheiluseura Zoomin riveissä kuntoaan hoitava Kuusela päivitteli ajan kulkua.

Rovaniemellä syntyneen Kuuselan ensimmäinen väkevä futismuisto on RoPS:n nappulaliigan voitto Wolverhamptonin nimellä. Junnujengien nimet lainattiin Englannista.

– Äiti ompeli pelipaitaan ison tupla-veen. Isä oli enemmän nyrkkeilymiehiä, Kuusela muisteli.


Rovaniemeltä käynnistyi huima ura. A-maajoukkuetta 1982–87 luotsannutta Kuuselaa voi luonnehtia Suomen merkittävimmäksi jalkapallovalmentajaksi. Hän oli 37-vuotias päästessään suomifutiksen isoimpaan pestiin.

Kölnin urheilukorkeakoulun 1979–80 käynyt ex-keskikenttäpelaaja ymmärsi kansainvälisyyden merkityksen, nosti vaatimustasoa ja puhalsi uutta henkeä maajoukkuetoimintaan.

– Olin pelaajana kovakuntoinen, mutta Kölnin jälkeen vasta olinkin hyvässä kunnossa. Horst Köppel (tuleva Saksan MM-hopeajoukkueen apuvalmentaja 1986) auttoi minua paljon. Kurssikavereihin kuului myös Christoph Daum, Kuusela viittasi Saksassa ja Turkissa meritoituneeseen legendaan.


EM-karsinnat 1982–83 olivat harjoittelua, mutta MM-karsinnoissa 1984–85 Suomen peli kulki. Sinivalkoiset eivät hävinneet kotona otteluakaan ja ahdistelivat Englantia ja Romaniaa (1–1-tasapelit). Ensimmäisen kerran Olympiastadionille kerääntyi yleisömassoja Suomen matseihin.

– Olin liian nuori ja kokematon päävalmentajaksi. Mutta harvoin sitä tuollaiseen hommaan pyydetään. Sain tutustua hienoihin pelaajiin, Kuusela muisteli.

Kuusela oli pelaajien valmentaja, joka sai intohimoisella, ihmisläheisellä ja tunteellisella tavallaan paljon irti Suomen materiaalista.

Maajoukkue hinkkasi erikoistilanteita paljon. Yksi muistetuimmista maaleista tuli Englanti-ottelun alussa keväällä 1985, kun Jallu Rantanen rikkoi Peter Shiltonin nollataian Aki Lahtisen pitkän sivurajaheiton jälkeen.


Kisahaave jäi kahden pisteen päähän ja mureni vierastappioihin Pohjois-Irlannissa ja Romaniassa.

– Paikalliset ajoivat rallia koko ottelua edeltävän yön hotellimme edessä, Kuusela muisteli Romania-matsia.

Kuuselan aikakausi päättyi 3–0-voittoon Tshekkoslovakiasta ja kultatuoliin. Suomi maksoi potut pottuina vastustajalle, joka teloi edellisen vuoden EM-karsinnassa Ari Hjelmin.

– Aika tunteikas se ottelu on yhä. Silloin minut vissiin kannettiin ulos suomalaisesta jalkapalloilusta, Kuusela hymähti.


Kansainvälisesti menestyneimmän suomalaisluotsin kohokohdaksi jäi Unkarin mestaruus Honvedissa 1993 ja tutustuminen Honved-legenda Ferenc Puskasiin.

– Olin pikkupoikana Puskas-fani. Myöhemmin Puskas kuului Honvedin johtokuntaan ja esti minun erottamiseni, futislegendan hautajaisiin 2006 kutsuttu Kuusela sanoi.

Kuusela on toiminut seuravalmentajana myös Tanskassa, Belgiassa, Kreikassa ja Kyproksella.

– En saanut ulkomailta sitä mitä odotin. Olisin halunnut esimerkiksi pärjätä eurocupeissa, ManUa Honvedin valmentajana Mestarien liigan karsinnassa 1994 ahdistellut Kuusela lisäsi.

Ex-päävalmentajan teesit pätevät yhä.

– Suomalaisten valmentajien kannattaa yhä lähteä hakemaan kansainvälistä oppia. Ei täältä kukaan tule sinua hakemaan.


Toimittajatkin Kuusela osasi sitouttaa kättelemällä jokaisen Haikon kartanon infojen aluksi. Kuusela katsoi suoraan silmiin, ja eleessä oli vilpittömyyttä.

Tällaiselle miehelle jos jollekin sen arvokisapaikan olisi suonut. On surullista, että vaikka Kuusela jätti hienon perinnön, EM- tai MM-turnaus on yhä toteutumaton nirvana.

Kuuselalla on ollut kontakteja muun muassa Aasiaan ja Afrikkaan, mutta TPS (2008) on hänen tuorein valmentajanpestinsä. Nykymaajoukkueen tekemisiin hän varoo ottamasta kantaa.

– Meillä on nytkin tosi hyviä pelaajia. Mutta täytyy muistaa, että jos Suomessa laji on mennyt eteenpäin, niin on muuallakin.


Kuusela seuraa aktiivisesti futista, mutta elämässä on muutakin.

– Vaimo sanoi juuri, että jalkapallo on jäänyt 45 vuoteen ensi kerran toiseksi, Kuusela viittasi 2-vuotiaaseen tyttärentyttäreensä Lottaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt