Hilma

Jalkapallo

Kommentti: Fifan korruptioskandaalin seuraava näytös on kuin suoraan mafiaelokuvasta

Julkaistu:

Fifa
Suurimmat Fifa-dominot putoavat lähipäivinä, eikä seurauksilta todennäköisesti välty juuri kukaan, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Janne Oivio.
Jalkapallon korruptioskandaali on ravistellut maailmanlaajuisesti tavalla, mihin pystyy vain aniharva globaali tapahtuma. Jalkapallo on koko maailman peli, ja skandaalilla on suuria vaikutuksia aina Euroopan hienoimmista piireistä syvälle Afrikkaan, Aasiaan ja Amerikoihin. Maailmassa ei ole kolkkaa – edes jalkapallon käymättömillä korpimailla kuten Yhdysvalloissa, Kanadassa tai Suomessa – jota skandaali ei olisi koskettanut.

Lähipäivinä käydään nopea ja dramaattinen seuraava askel ja lupaan etten liiottele, kun sanon seuraavankin näytöksen olevan kuin suoraan elokuvista. Meistä jokainen lienee nähnyt samantyylisen kohtauksen uudestaan ja uudestaan. Useampi rikollinen istuu kuulusteltavana eri huoneissa. Kukaan ei murru. Lopulta kuulustelijat yrittävät vääntää tunnustusta irti, ja tarjoavat jokaiselle mahdollisuutta keventää omaa tuomiota lavertelemalla muista osallisista.

Tämä on nyt edessä Fifan korruptioskandaalissa. Kun amerikkalaisen televisiokanava ABC:n tutkivalta journalistilta Josh Margolinilta kysyttiin tiistaina, eteneekö Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisin FBI:n Fifa-tutkimus kuin esimerkiksi mafiatutkimukset, hän vastasi seuraavanlaisesti.

– Kyllä se siltä vaikuttaa. Ei pidä unohtaa, että tapausta tutkii FBI:n New Yorkin jaosto. He myös käytännössä mursivat mafian, ja he tekivät sen samanlaisin keinoin kuin nyt.

– FBI saa muutaman ihmisen pakotettua yhteistyöhön ja alkavat koota rikosten tarinaa. Muistetaan joitakin parhaimpia näkemiämme elokuvia kuten Goodfellas (Mafiaveljet) tai jotain. Löydät jonkun, joka on valmis tekemään yhteistyötä. Ihmiset alkavat kääntyä toisiaan vastaan. Heitä painostetaan, ja he alkavat lyödä pöytään todisteita (muita vastaan).


Fifan johdosta Chuck Blazer oli ensimmäinen valtava domino, joka kaatui. Blazer oli keskeisessä osassa Fifan pimeitä toimia, ja eilen Yhdysvaltain syyttäjän toimisto paljasti Blazerin tunnustuksen. Hän myönsi saaneensa lahjuksia liittyen 1998 MM-isännyyden valintaan Marokolta sekä 2010 Etelä-Afrikalta. Lisäksi Blazer myönsi juonineensa maanosaliitto Concacafin mestaruusturnauksen isännyyksistä ja sponsorisopimuksista isoja siivuja omaan taskuunsa yli vuosikymmenen ajan.

Kaikki isoimmat tekijät tunteva Blazer operoi FBI:n painostuksen alla viimeiset aikansa Fifan johtotehtävissä avainketjuun piilotettu nauhuri kaulansa ympärillä. Kuin suoraan elokuvista.

Nyt tilanne on tämä: FBI:lla on hyppysissään alati kasvava pino todistusaineistoa, ja nyt syytettyjen Fifa-miesten eteen lyödään tarjous, josta on vaikea kieltäytyä. Kerro kaikki, niin voit selvitä hieman vähemmällä. Kuin suoraan elokuvista.

Harmillisesti Top Gunissa ei ollut tällaista kohtausta, mutta olen sellaisia nähnyt silti.

Torstaiaamun uutisten perusteella yksi suurimmista dominoista on valmis kaatumaan. Pitkäaikainen Concacafin puheenjohtaja sekä Fifan ylimmän johtokunnan jäsen Jack Warner kertoi televisiohaastattelussa kotimaassaan Trinidad ja Tobagossa olevansa valmis paljastamaan salaisuutensa. Warner on keskeisessä asemassa tutkimuksissa, sillä hänen väitetään saaneen Etelä-Afrikalta 10 miljoonan dollarin lahjus, johon Fifan pääsihteeri Jerome Valcke on suoraan sidoksissa.

Warner kertoi teleivisiohaastattelussa myös, että hänellä on vankkoja todisteita pian väistyvää puheenjohtajaa Sepp Blatteria vastaan.


Ei liene sattumaa, että aiemmin eilen Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol oli antanut Warnerista kansainvälisen pidätysmääräyksen. Karkumatka lain pitkältä kouralta on hyvin pian ohi. Warner siis lienee haistanut, että nyt on viimeinen tilaisuus pelastaa oma nahka edes jollakin tavalla.

Eilisen tapahtumat asettavat myös Sepp Blatterin eroilmoituksen ajoituksen hyvin mielenkiintoiseen valoon. Blatterille ilmeisesti Valcken narahtaminen tiistaina lahjusjupakassa oli liikaa. Valcke oli Blatterin viimeinen ja korkea-arvoisin tukija, joka ei ollut ryvettynyt skandaalissa.

Kertauksen vuoksi: asiat etenivät tiistaina ulkopuolisen silmin hulvattomasti. New York Times paljasti nimettömään lähteeseen vedoten, että Valcke oli Etelä-Afrikan maksaman 10 miljoonan lahjuksen takana. Fifa reagoi tiedotteella, jossa vakuutti Valcken olevan syytön, ja että syyllinen oli Julio Grondona. Grondona vastasi pitkään Fifan taloudesta. Grondona oli myös mitä oivallisin syntipukki, koska on kuollut. Kuolleiden on vaikea puolustautua.

Vain minuutteja – siis todella minuutteja – Fifan tiedotteen jälkeen toimittaja Martyn Ziegler paljasti dokumentin, jossa nimenomaan Valcke määräsi 10 miljoonaa maksettavaksi Warnerille. Fifan viimeinen puolustusyritys romuttui minuuteissa täydellisesti, ja myöhemmin tiistaina Blatter ilmoitti eroavansa.

Fifan ylin johto on juossut viranomaisilta karkuun pitkään. FBI:n pidätysten ja syytteiden jälkeen karkumatka on käynyt yhä epätoivoisemmaksi. Lähitunteina ja päivinä juoksun suunta kääntyy peruuttamattomasti kohti viranomaisia, ei enää heiltä karkuun. Kuten elokuvissa, se joka lavertelee ensimmäisenä saa parhaan diilin. Se, joka lyö pöytään kovimmat todisteet joilla saada kiinni isoimmat pelurit saa parhaan diilin. Siksi Warner avautui nyt.


Seuraava kysymys on, mitä tekee Blatter. Onko hän valmistautumassa samaan? FBI ei tarvitse heitä kaikkia – ja joidenkin on lennettävä telkien taakse pitkäksi aikaa. Käynnissä on pian kilpajuoksun oman persauksen pelastamiseksi. Jos joku pystyy lyömään pöytään todistusaineistoa esimerkiksi 2018 ja 2022 MM-isännyyksien menneen Venäjälle ja Qatarille lahjuksilla, aina vain parempi.

Jos viime viikon keskiviikon pidätykset olivat se hetki, kun suuri määrä Fifan miehiä heräsi kuvainnollinen hevosenpää sängyssä, niin nyt on se hetki, kun heille sanotaan: ”Teen sinulle tarjouksen, josta et voi kieltäytyä”. Tällä kertaa hevosenpäästä tai tarjouksesta eivät vain vastaa Don Corleone, vaan FBI.

Korruptiorikosten sydän on oman edun tavoittelussa. Laajakin verkosto roistoja pysyy yhtenäisenä rintamana vain niin kauan kuin kukaan ei lavertele – ja tietysti niin kauan kuin rahaa ja vaikutusvaltaa virtaa kaikkien taskuihin. Mutta sama oman edun tavoittelu on merkittävä syy siihen, miksi yhtäkkiä viime keskiviikon pidätysten jälkeen asiat ovat edenneet niin hengästyttävän nopeasti, kuin kolmituntisen mafiajännärin viimeisten minuuttien aikana.

Nyt yritetään jälleen turvata oma tulevaisuus, vain hieman erilaisella tavalla. Blazer sen jo teki, kun oli peruuttamattomasti nalkissa. Warner näyttää olevan seuraava jonossa. Kunnia ja veljeys unohtuvat nopeasti, sillä näitä herroja ei yhdistä kuin se, miten paljon he ovat voineet toisistaan hyötyä.

Hyödyn aika on ohi. Pelastukoon ken voi.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Onko Venäjällä tapahtunut ydin­onnettomuus? Virasto: ”Erittäin korkeaa” radioaktiivisuutta lähellä Tsheljabinskia

  2. 2

   Kainuulainen opettaja raiskasi vaimonsa ja alisti

  3. 3

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  4. 4

   Synkkä arvio ilman riittävyydestä kadonneessa sukellusveneessä – syvyyksistä kuuluneen koputuksen arvoitus ratkesi

  5. 5

   MTV: Legendaarinen The Joulukalenteri tekee paluun – Mitä kulttimaineeseen nousseen sarjan näyttelijöille kuuluu nyt?

  6. 6

   Pelastuslaitos varoittaa talven tullen yleistyvästä näystä parkkipaikoilla – vaara leikkiville lapsille

  7. 7

   Sala- ja sarjamurhaajia, rikollispomoja ja terroristeja – he ovat Yhdysvaltain kuuluisimpia vankeja

  8. 8

   Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

  9. 9

   Onko tässä syy Teuvo Teräväisen huimaan vireeseen? Suomen painonnostotähti: ”Tuloshyppäykset olivat todella nopeita”

  10. 10

   Jari Sillanpää laihtui useita kiloja – havahtui muuttuneeseen ulkonäköönsä karulla tavalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  2. 2

   10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

  3. 3

   Pikkulapsen väitetään tuhonneen 1 100 € meikit – kuvan sekamelskasta julkaissut nainen joutui yllättävän raivon kohteeksi

  4. 4

   Kenen Suomi-julkkiksen kanssa olet samanpituinen? Tarkista yli 150 nimen listasta

  5. 5

   Susan Atkins oli vain 21-vuotias osallistuessaan maailmaa järkyttäneisiin murhiin – näin Charles Mansonin ”Perheen” jäsenille kävi

  6. 6

   Suomen halvimman uuden auton saa vuoden alusta 8 499 eurolla – katso, kuinka lukuisten autojen hinnat laskevat

  7. 7

   Jari Sillanpää laihtui useita kiloja – havahtui muuttuneeseen ulkonäköönsä karulla tavalla

  8. 8

   7 ”noloa” seksimokaa, joita häpeät ihan turhaan

  9. 9

   Poptähti Christina Aguilera pelmahti gaalaan lähes tunnistamattomana: fanit ihmeissään muutoksesta

  10. 10

   Synkkä arvio ilman riittävyydestä kadonneessa sukellusveneessä – syvyyksistä kuuluneen koputuksen arvoitus ratkesi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  3. 3

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  4. 4

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  5. 5

   Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

  6. 6

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  7. 7

   6 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat juomasta maitoa

  8. 8

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  9. 9

   Nuoren naisen pyörätuoli horjahti bussin ovella kohtalokkain seurauksin – kuskin reaktio tyrmistytti

  10. 10

   Turkkilaisnaisen, 71, uskomattoman nuorekas ulkonäkö lyö ällikällä – kauneuden salaisuus kebab

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Onko Venäjällä tapahtunut ydin­onnettomuus? Virasto: ”Erittäin korkeaa” radioaktiivisuutta lähellä Tsheljabinskia

  2. 2

   Kainuulainen opettaja raiskasi vaimonsa ja alisti

  3. 3

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  4. 4

   Synkkä arvio ilman riittävyydestä kadonneessa sukellusveneessä – syvyyksistä kuuluneen koputuksen arvoitus ratkesi

  5. 5

   MTV: Legendaarinen The Joulukalenteri tekee paluun – Mitä kulttimaineeseen nousseen sarjan näyttelijöille kuuluu nyt?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  2. 2

   10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

  3. 3

   Pikkulapsen väitetään tuhonneen 1 100 € meikit – kuvan sekamelskasta julkaissut nainen joutui yllättävän raivon kohteeksi

  4. 4

   Kenen Suomi-julkkiksen kanssa olet samanpituinen? Tarkista yli 150 nimen listasta

  5. 5

   Susan Atkins oli vain 21-vuotias osallistuessaan maailmaa järkyttäneisiin murhiin – näin Charles Mansonin ”Perheen” jäsenille kävi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  3. 3

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  4. 4

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  5. 5

   Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

  6. Näytä lisää