Heyselin tragediasta tänään 30 vuotta – silminnäkijä: ”Vähäiset poliisit rullattiin kevyesti” - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Heyselin tragediasta tänään 30 vuotta – silminnäkijä: ”Vähäiset poliisit rullattiin kevyesti”

Julkaistu: 29.5.2015 8:31

Heyselin tragediassa 39 kuoli, englantilaiset suljettiin eurokentiltä.

Heyselin katsomotragediasta on kulunut tänään 30 vuotta. 39 jalkapallofania kuoli ennen Juventuksen ja Liverpoolin välistä Euroopan cupin finaalia puhjenneissa väkivaltaisuuksissa 29.5.1985.

Belgialaispoliisi oli varustautunut huonosti seurafutiksen odotetuimpaan otteluun, ja seuraukset olivat järkyttävät.

Peli päätettiin pelata, koska Euroopan jalkapalloliitto pelkäsi fanien reaktiota, jos ottelu peruuntuisi. Juventus voitti 1–0.

Mellakan seurauksena englantilaisjoukkueet suljettiin pitkäksi aikaa eurokentiltä.

Brysselin päästadion luopui myöhemmin nimestä Heysel. Vanhentunut stadion rakennettiin uudelleen ja nimettiin kuningas Baudouinin mukaan.

Suomalainen futisfani George Kopteff toimi 1980-luvulla IS:n avustajana. Kopteff näki paikan päältä Heyselin verilöylyn.

Kopteff muisteli kamalaa kokemustaan Ilta-Sanomissa vuonna 2000, kun Bryssel järjesti EM-kisojen avausottelun.

– Se oli hirveää! Jos olisin istunut kaarteessa, olisin varmaan litistynyt kuoliaaksi, hän kertoi.

– Minulla oli Brysselissä perhe mukana. Olin menossa matsiin tyttäreni kanssa ja kaulassani roikkui Juventuksen kaulaliina.

– Britit olivat aivan päissään ja olisivat varmaan hakanneet minut, ellen olisi pitänyt sylissä nelivuotiasta tytärtäni.

Pääkatsomoon päästyään Kopteff havaitsi, että mellakka oli stadionilla käynnissä. Hän laittoi tyttären taksiin ja hotelliin, mutta jäi itse seuraamaan tapahtumien kulkua.

– Se oli valtavaa väkivaltaa. Englantilaiset rynnivät edestakaisin ja jahtasivat ihmisiä. Ihmettelin, miten Liverpoolin ja Juventuksen fanit olivat joutuneet samaan kaarteeseen.

– Yksikin kaveri juoksi karkuun minkä ehti, mutta britit saivat hänet kiinni. Hän käpertyi sikiöasentoon, mutta sai siitä huolimatta potkuja päähän. Sitten potkijat kohottivat nyrkkinsä pystyyn ja riemuitsivat.

– Lisäksi fanit repivät stadionista irti betonipaloja ja heittelivät niitä meidänkin katsomoon. Vähäiset poliisit rullattiin kevyesti.

Juventuksen kannattajat säntäsivät karkuun ja pusertuivat kuoliaaksi aitauksia vasten.

Stadionin ulkopuolella tragedian karmeus alkoi valjeta Kopteffille.

– Sinne tuotiin ihmisiä naama ihan verisenä tohjona. Toisten kasvot olivat mustuneita. Minulle selitettiin, että he tukehtuivat.

Juve voitti Michel Platinin rankkarilla 1–0.

– Kenttäkuulutus ei kertonut uhrien määrää, mutta saimme sen selville puskaradion kautta. Ei mulla ollut muuta mielessä kuin päästä sieltä elävänä hotelliin.

TV 1:lle ottelun selosti Pentti Salmi, joka on kuvannut Heyseliä selostusuransa järkyttävimmäksi tapahtumaksi.

– Silloin todella pelkäsin. Ihmisiä puristui hengiltä parinkymmenen metrin päässä, Salmi muisteli 1995.

Valtaosa uhreista oli italialaisia.

– Juventuksen ja Liverpoolin faneja ei oltu erotettu kunnolla toisistaan. Poliiseja ei ollut tarpeeksi. Lisäksi suurin osa poliiseista oli vielä stadionin ulkopuolella, kun englantilaiset karkasivat stadionin kaarteessa italialaisten kimppuun, Salmi lisäsi.

Useat futisfanit tukehtuivat valtavassa puristuksessa.

– Paine pääkatsomon kaarteesta erottavaan betoniin oli niin kova, että siihen tuli halkeamia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?