Suomalainen jalkapalloammattilainen homoudestaan: Pitää uskaltaa puhua

Julkaistu:

Puheenvuoro
Bayern Münchenin suomalaismaalivahti Tinja-Riikka Korpela haluaa, että homoudesta voidaan puhua avoimesti.
Tinja-Riikka Korpela, 28, on yksi tämän hetken kuumimmista suomalaisista jalkapalloilijoista. Suomen naisten A-maajoukkuevahti torjuu ensimmäistä kauttaan maailman tunnetuimpiin lukeutuvan jalkapalloseuran Bayern Münchenin veräjänvartijana.

Ura ulkomailla vaatii paljon, sillä Korpelan tyttöystävä Emilia asuu Helsingissä.

– Lentokoneet onneksi kulkevat, puhelimet on keksitty ja lisäksi on Skype ja WhatsApp. Näemme kerran pari kuussa, joten ei vaikeaa ole ollut. Ihmisillä on varmasti pidempiäkin välimatkoja.

Korpelan mukaan hänellä ei ole suurta tarvetta huudella parisuhteestaan, mutta pitää silti tärkeänä, että homoudesta puhutaan avoimesti. Varsinkin miesurheilussa se on tabu niin kauan kuin asiasta vaietaan.

– Ehdottomasti pitää puhua enemmän. Miesurheilussakin on homoja, vaikka siitä ei puhuta. Valitettavasti se on varsinkin äijälajeissa jotenkin kauheaa. Mutta uskon asian muuttuvan. Se vain vaatii paria rohkeaa kertomaan asioista tarkemmin. Se helpottaisi monen nuoren elämää.

– Naispareja ei ilmeisesti pidetä urheilussa niin ihmeellisenä asiana – onneksi. Minulle ja läheisilleni se on aina ollut normaali asia. Myös kaikissa joukkueissani.

Korpelan mukaan varsinkaan ulkomailla kenenkään ilme ei värähdä, kun hän alkaa puhua tyttöystävästään.

– Teininä kaikki asiat tuntuivat suurilta. Silloin olisi auttanut, kun olisi kuullut jonkun olevan samanlainen. Se on pointtini, jos asiasta puhun. Jospa se auttaisi jotain muuta.

Norjassa ja Ruotsissa pelannut Korpela sai viime heinäkuussa unelmapestin, kun Bayern hankki hänet tolppiensa väliin. Vaikka naisten jalkapallossa seuran hohdokas nimi ei tarkoita ihan samaa kuin miehissä, suhtautuvat saksalaiset Bayerniin silti intohimoisesti.

– Missä tahansa liikumme, ihmiset tulevat juttelemaan, ottamaan kuvia ja pyytämään nimmareita ihan vain siksi, että olemme Bayern München, Korpela sanoo.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kohtaa tänään Ruotsin Eerikkilässä. Kello 16 alkava ottelu nähdään suorana Palloliiton HuuhkajaTV:ssä. Lisää Tinja-Riikka Korpelasta tämän päivän Ilta-Sanomissa.