Ruotsin futisnaiset liian laihoja - MM-kisoihin saatava lisää massaa

Julkaistu:

JALKAPALLO
Pelaajat eivät syö kulutukseensa nähden riittävästi hiilihydraatteja.
Fysiologi, lääketieteen tohtori Helena Andersson sanoo, että liian laihat pelaajat eivät jaksa pelata MM-turnausta täysillä alusta loppuun.

Naisten jalkapallon MM-kisat käydään kesä-heinäkuussa Kanadassa, ja Ruotsi on mukana 24 maan lopputurnauksessa.

Anderssonin mukaan maajoukkueessa on neljä viisi pelaajaa, joiden pitäisi hankkia kroppaansa kolmesta viiteen kiloon lisää painoa. 5–6 pelaajaa taas on Anderssonin sopivissa mitoissa.

Andersson sanoo Aftonbladetille, että pelaajat pärjäävät nykypainollaan, kun pelaavat yhden ottelun viikossa.

Jos Ruotsi yltää MM-kisoissa mitalipeleihin, joukkue pelaa seitsemän ottelua vajaan kuukauden aikana.

– MM-turnauksessa ei riitä, että viisi kuusi pelaajaa on huippukunnossa. Finaalissa pitää kaikkien olla kunnossa ja jos yksikin ei ole, se vaikuttaa kaikkien pelaamiseen, hän sanoo.

Anderssonin mukaan osa pelaajista välttelee hiilihydraatteja ja syö liikaa salaatteja.

– Huippujalkapalloilijan lautasella pitää kovan harjoituksen jälkeen olla 55–60 prosenttia hiilihydraatteja, riisi ja pasta ovat parempia kuin peruna, hän opastaa.

Salaatti on tietenkin terveellistä ja tärkeää, mutta se ei korvaa pastaa.

Andersson on työskennellyt viisi vuotta Ruotsin maajoukkueessa ja yrittänyt kaikkensa. Hän on luennoinut, punninnut pelaajien ruoka-annokset, jankuttanut, vähentänyt salaattien määrää aterioilla ja yhdessä päävalmentaja Pia Sundhagen kanssa jättänyt liian laihoja pelaajia pois kokoonpanosta.

– Pelaajat syövät liioitellun terveellisesti. Kun tarjolla on jälkiruokaa, he syövät vain puoli annosta. He haluavat syödä oikein, mutta syövät liian vähän, Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan Ruotsin kokoisessa maassa on vaikea heittää liian laihoja pelaajia pois joukkueesta. Se onnistuu paremmin isommissa naisfutismaissa, kuten Saksassa ja Yhdysvalloissa,

Hän kertoo Ruotsin maajoukkueesta yhden esimerkin. Eräs pelaaja sai vuoden ajan kaikkea mahdollista asiantuntija-apua eikä hänen painonsa noussut kiloakaan. Sitten hänet pantiin pois joukkueesta.

– Hänelle sanottiin, että ole kotona kunnes tilanne muuttuu. Sitten tapahtui muutos. Pelaajat ovat älykkäitä. Niin kauan kun he saavat kutsun maajoukkueeseen, he eivät ota asiaa vakavasti.

Esimerkiksi saksalaiset pelaajat ovat ihmetelleet ruotsalaisten tarkkoja ruokatapoja. He saattavat syödä bratwurstin ja treenata sen jälkeen kaksi tuntia eikä ongelmia ole.

Andersson on saanut tilanteesta tarpeekseen.

– Olen törmännyt seinään enkä jatka tässä tehtävässä, hän sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt