Näin suomalaisesta futislupauksesta koulitaan huipputopparia Serie A:han - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Kun kokemus karttuu

Akseli Kalermo hakee oppia sieltä mistä sitä on saatavissa – kovaakaan kritiikkiä pelkäämättä. Kalermo siirtyi italialaiseen Atalantaan alkusyksystä.

Kannuksesta lähtöisin oleva Akseli Kalermo valittiin vuoden poikapelaajaksi Suomessa 2013.

7.12.2014 10:00

Nuoren miehen kädenpuristus on vakuuttava. Katse suuntautuu suoraan silmiin. Kohteliaasta käytöksestä ja koko reippaasta olemuksesta tulee mieleen, että tässä lupaavassa jalkapalloilijassa on jotakin poikkeuksellista. Ainakin suomalaisittain.

- Olen jutellut useiden nuorten maajoukkuepelaajien kanssa. He saattavat sanoa haluavansa ulkomaille, mutta teot ovat eri asia. Jos joku miettii, kannattaako lähteä vai ei, voin vastata, että kannattaa, 17-vuotias Akseli Kalermo sanoo tyynesti.

Poikamaajoukkuetoppari siirtyi alkusyksyllä Brommapojkarnasta Atalantaan ja on nyt italialaisseuran Primavera-ikäluokan lupaavimpia pelaajia. Hän käy jo säännöllisesti seuran ykkösjoukkueen harjoituksissa.

- Meitä on noin viisi junnua, joita miesten valmentaja (Stefano Colantuono) haluaa treeneihinsä. Jouduin ensimmäisellä kerralla pukeutumaan yksin Primaveran pukuhuoneessa, mutta pääsin jo seuraavalla kerralla miesten koppiin.

ENTÄ MITEN nuori suomalainen on muuten sopeutunut Italiaan?

Sinänsä turha kysymys. Kalermo harjoittelee ja pelaa itselleen oikeassa ympäristössä, kokee ja sopeutuu joka päivä. Hän ei elä tähtitaivaassa tai pilvilinnoissa, vaan ihan tavallisessa ammattimaisessa työympäristössä. Ja kehittyy koko ajan.

 Kun sattuu virheitä, tiukkaa palautetta ei säästellä.

Kaikki on ikään kuin itsestään selvää, täysin luontevaa ja johdonmukaista. Viime vuonna myös Sampdorian kiinnostuksen herättänyt puolustaja tietää mitä haluaa ja tekee päivästä toiseen asioita sen eteen.

Kalermo asuu Bergamossa päärautatieaseman vieressä sijaitsevassa asuntolassa, johon on Atalantan muiden nuorten pelaajien lisäksi majoitettu paikallisia vanhuksia. Hän opiskelee neljä tuntia viikossa italiaa, käy etälukiota Suomeen ja on saanut enimmäkseen hyviä arvosanoja.

- Mutta tällä hetkellä satsaan kaikkeni futikseen!

Kalermo tiedostaa ja tunnistaa nuoreksi pelaajaksi harvinaisen tarkasti pelilliset ominaisuutensa. Hän palaa puheessaan yhä uudestaan etenkin puutteisiinsa, pitää juuri niiden kehittämistä aivan ratkaisevana koko tulevaisuuden kannalta.

- Olen toppariksi aika nopea ja tekninen, taitava syöttämään palloa ja hyvä avaamaan peliä, mutta minun on lisättävä aggressiivisuuttani ja parannettava pääpeliäni, Kalermo arvioi kypsästi.

- Italiassa arvostetaan yleensä isokokoisia ja fyysisiä puolustajia. Täällä toimii muutenkin niin, että nuori pelaaja huomataan alun perin vahvuuksien kautta, minkä jälkeen alkaa raaka heikkouksien kehittäminen. Se, miten onnistun tässä, ratkaisee lopulta isoja asioita.

Aleksi Kalermo asuinmaisemissaan Milanon lähellä Bergamossa.

ATALANTA ON Italian arvostetuimpia junioriseuroja. Primavera-joukkue harjoittelee viidesti viikossa, vähintään kolme tuntia kerrallaan. Koko toiminnan ytimessä on kehittää yksilöitä, mikä tapahtuu usein melko armottomin keinoin. Kalermo kertoo arkisen esimerkin.

- Täällä tehdään jatkuvasti pelipaikkakohtaisia harjoitteita. Saatan topparina joutua puolustamaan keskityspalloja kovassa paineessa kahta hyökkääjää vastaan. Kun sattuu virheitä, tiukkaa palautetta ei säästellä, mutta sitä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. Kritiikki kehittää ja kasvattaa.

Kun Kalermo oli loppukesällä Atalantan testissä, osapuolet vakuuttuivat varsin pikaisesti siirron järkevyydestä. Nuori puolustaja kokee kehittyneensä pelaajana jo viikon tutustumisjakson aikana.

 Atalanta on itselleni parin vuoden projekti, minkä jälkeen tarkistan tilannetta.

- Sain heti tärkeää esimakua italialaisesta tavasta harjoitella ja pelata. Täällä juostaan paljon, keskitytään päivittäin motoriikkaan ja tasapaino-ominaisuuksiin. Kova harjoittelu tuntui aluksi vähän oudolta, mutta tajusin, ettei kukaan valita. Tämä on raaka maailma, missä ujo tyyppi ei pärjää.

Motorinen jalkatyöharjoittelu tukee oleellisesti keskuspuolustajien pelipaikkakohtaisia taitoja. Kalermo on saanut Primaveran päävalmentajalta Valter Bonacinalta hyvin spesifejä täsmäohjeita, joita kukaan ei ollut aiemmin antanut.

- Liikkumisen teknis-taktiset yksityiskohdat, eli milloin ja miten liikut eteen- tai taaksepäin, askeltiheys, vartalon kulma suhteessa palloon, Kalermo luettelee harjoittelunsa painopisteitä.

- On todella opettavaista vääntää miesten treeneissä (Germán) Denisiä ja muita huippupelaajia vastaan. Esimerkiksi hän ei tee juuri virheitä, vaan melkein aina maalin. Nähtyäni ykkösjoukkueen pelejä olen vakuuttunut, ettei Serie A:n taso ole mitenkään yliluonnollinen.

KALERMON JALKAPALLOTIE alle kuuden tuhannen asukkaan pohjalaiskaupungista Kannuksesta Kokkolan ja Oulun kautta Tukholmaan ja Pohjois-Italiaan saattaa tuntua pitkältä, kivikkoiselta, uhkarohkealtakin. Motivoituneelle pelaajalle se on osoittautunut oikeaksi.

- Jo Ruotsissa ollaan kaikessa Suomen futista edellä. Nuorelle pelaajalle voi toki olla vaihtoehtona yrittää nousta Veikkausliigaan, mutta sielläkin olisi saatava peliaikaa. Atalanta on itselleni parin vuoden projekti, minkä jälkeen tarkistan tilannetta. En ole toistaiseksi katunut päätöstäni.

Kalermon valmentaja Bonacina on entinen pääsarjapelaaja, joka edusti urallaan Atalantan lisäksi muun muassa Romaa. Ex-keskikenttämies näkee nuoressa suomalaisessa paljon kiinnostavaa potentiaalia.

- Akseli on avoin ja aloitteellinen kaveri niin kentällä kuin muutenkin. Se tukee hänen kehitystään. Hän on nopeudestaan ja terävyydestään huolimatta valmis parantamaan fysiikkaansa ja pääpeliään, mikä on hyvä merkki ja auttaa häntä ennakoimaan pelitilanteita, Bonacina sanoo.

- Jo seuraavat neljä viisi kuukautta näyttävät vahvasti suuntaa Akselin tulevaisuudelle.

Urheilusanomat 49/2014

Akseli Kalermo

  • Syntynyt: 17. maaliskuuta 1997, Kannus.

  • Pelipaikka: Keskuspuolustaja.

  • Pelinumero: 5.

  • Lempinimet: Kale (Suomessa), Axel (Italiassa).

  • Seurat: Kannuksen Ura, Kokkolan Pallo-Veikot, OLS, IF Brommapojkarna, Atalanta B.C.

  • Maajoukkue: Kuuluu 97- ja 96-ikäluokan rinkiin.

  • Nuorten maajoukkuevalmentaja Jarkko Wiss: - Akseli on ikäluokkansa kapteeni ja kantavia voimia. Potentiaalinen ja kunnianhimoinen pelaaja, joka pärjää jo kansainvälisesti. Tehnyt elämänvalintansa futis edellä ja tiedostaa puutteensa. Rohkeat valinnat voivat tarjota hänelle suuren mahdollisuuden. Jos kaikki menee hyvin, hänestä saattaa kehittyä tulevaisuuden A-maajoukkuepelaaja.

  • Perhe: Äiti opettaja, isä rehtori, isoveli ja kaksi pikkusisarta. Isä Timo-Pekka (synt. 1966) oli maajoukkuetason kestävyysjuoksija, osallistui mm. Helsingin EM-maratonille 1994 ja juoksi Hampurissa 1995 ennätyksensä 2.19,09.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?