Jalkapallo

Kommentti: Kova kurinpitäjä oli edellä aikaansa

Julkaistu:

Jalkapallo
Keijo Voutilainen jätti lähtemättömän puumerkkinsä suomalaiseen seurajalkapalloiluun, kirjoittaa Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Matti Einiö.
Kuopiolaissyntyinen Keijo Voutilainen muistetaan parhaiten valmentajana, joka luotsasi Kuusysin mm. kolmeen Suomen mestaruuteen ja Lahden Reippaan viiteen peräkkäiseen Suomen cupin voittoon 1972-76.

Omaan mieleeni ovat jääneet parhaiten Kuusysin uroteot Euroopan cupissa 1985-86. Suomalainen seurajoukkue Euroopan cupissa kahdeksan parhaan joukossa, käsittämätöntä. Jos minun pitäisi nostaa yksi suomalaisen seurajoukkueen pelaama ottelu yli muiden, se ei olisi HJK-matsi, vaan Kuusysi-Steaua Bukarest maaliskuussa 1986.

Vaikka matsi päättyi 0-1-tappioon, Olympiastadionin lumisessa illassa oli jotain unenomaista. ”Velho” Voutilaisen luotsaama Kuusysi haastoi tasapäisesti Euroopan cupin tulevan voittajan. Jarmo Kaivonurmen tekopaikka Petri Tiaisen esityöstä 0-0-tilanteessa ei unohdu.

- Velho tavallaan aivopesi meidät uskomaan itseemme, jopa Euroopan cupin voittoon, keskikentän taitoniekka Petri Tiainen muisteli Urheilusanomissa 2010.

- Hän oli hurja ukkeli, joka toi rohkeutta yhtenäisen joukkueen tekemiseen. Emme halunneet hävitä koskaan, pelikaveri Keijo Kousa komppasi samassa lehdessä.

Ensimmäisen muistikuvani Velhosta sain 16-vuotiaana koulupoikana. Reippaalle ja HJK:lle arvottiin 1974 eurocup-vastustajat Maltalta, ja pääsin mukaan joukkueiden yhteiselle charter-lennolle. Voutilainen piti Reippaan pojat kurissa ja nuhteessa meno- ja paluulentojen ajan, kun taas Klubin meininki oli iloista seiväsmatkailua alusta loppuun. HJK:n pelaajat olivat kyllästyneet valmentajaansa Kai Pahlmaniin, mikä näkyi kurittomuutena ja sekoiluna.

1982 Voutilainen antoi kovan näytön taktikoimalla Kuusysin mestariksi seurahistorian ensimmäisellä pääsarjakaudella. Vouti piti omansa järjestyksessä täyttymyksen hetkelläkin, eikä Ilta-Sanomat saanut pelaajien illanvietosta lahtelaisravintolassa mitään raflaavaa tai hauskaa kirjoitettavaa. Kuusysi juhli hillitysti, otsikoin.

Voutilainen oli siviilissä lupsakas veikko, joka muuntautui kentän laidalla piinkovaksi luotsiksi. 1970- ja 1980-luvuilla vaatimustaso ei ollut vielä niin kova, ja Voutilainen oli edellä aikaansa.

Valmentajana Voutilainen oli self-made-man, joka ei perustanut paljon lisensseistä ja kursseista. Ex-valmennettava Keith Armstrong muisteli tiistaina yhtä Kuusysin harjoitusta Lahden Suurhallissa 1980-luvulla. Vouti toimi myös Suurhallin vahtimestarina.

- Harjoittelimme kulmapotkukuviota, eikä homma toiminut. No sitten Keijo tuli kentälle näyttämään. Kusti (Markus Törnvall) antoi kulman, ja Keijo latasi pallon yläkulmaan. Hänellä oli hyvä vasen jalka, Armstrong sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt