Joose Palosen näkökulma: Ansaittu mestaruus! - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Ansaittu mestaruus!

Julkaistu: 14.7.2014 1:22

Saksa oli loppuottelussa pulassa, mutta MM-titteli kuuluu maailman parhaalle jalkapallomaalle, kirjoittaa Joose Palonen Maracanãlta.

André Schürrle, 23, keskittää vasemmalta laidalta. Mario Götze, 22, ottaa pallon haltuun ja lataa kuulan ohi Argentiinan maalivahdin Sergio Romeron. Maailmanmestaruus on Saksan, pelikello näyttää 113. minuuttia.

Upeaan hetkeen tiivistyi saksalaisen jalkapalloilun kehitys telaketjumaisesta, vanhanaikaisesta maasta nykyaikaiseksi pelaajakasvattajaksi. 2000-luvulla tehdyn suunnanmuutoksen ansiosta Saksa kasvattaa nyt taitavia, fiksusti peliä lukevia nuorukaisia, jotka kantoivat joukkueen maailmanmestariksi.

Maracanãn pääosin brasilialainen yleisö kiitti Saksaa siitä, mitä Brasilian pitäisi omassa jalkapalloilussaan tehdä. Brassit eivät olisi kestäneet Argentiinan voittoa omalla kotikentällään. Maracanã repesi riemuun ja lauluun Saksan 1–0-voittomaalin synnyttyä. Saksalaiset juhlivat omassa sektorissaan, mutta ei heidän ääntään kukaan kuullut brasilialaisten laululta, joka oli suunnattu 20 000 argentiinalaisfanille.Yhtenäinen joukkue

Saksa oli MM-turnauksen paras joukkue. Sen joukkuepeli oli yhtenäisintä ja laadukkainta. Saksalaiset puolustivat tiiviisti, syöttivät taitavasti ja iskivät tehokkaasti.

Loppuottelussa Saksan kone kuitenkin yski. Argentiinalla oli paremmat tilaisuudet ratkaista ottelu.

Gonzalo Higuain pääsi Toni Kroosin harhapuskusta yksin läpi jo 21. minuutilla, mutta epäonnistunut laukaus kaartoi ohi. 40. minuutilla Messi karkasi Mats Hummelsilta, mutta Jerome Boateng pelasti maaliviivalta.

Heti toisen jakson alussa Lionel Messi pääsi yksin maalivahti Manuel Neueria vastaan, mutta laukoi ohi. Messillä oli pari muutakin puolittaista maalitilannetta. Maailman viime vuosien parhaan pelaajan suuri hetki ei koittanut vieläkään.

Jatkoajalla Hummels päästi Rodrigo Palacion vapaaksi rangaistusalueella – hyökkääjä nosti pallon jo ohi Neuerin, mutta ohi maalin. Kun Argentiina ei osannut voittoa ottaa, Saksan nopeajalkaiset ja tuoreina pysyneet nuoret vaihtomiehet iskivät.

Voitto kaikin tavoin

Saksa ei ollut yhtä tiivis joukkue kuin parhaimmillaan. Pelaajien etäisyydet venyivät, ja Messi kumppaneineen pääsi monta kertaa juoksemaan kohti puolustuslinjaa.

Argentiina löysi odotetusti tilaa Saksan korkealla pelaavan puolustuslinjan takaa – Messi voitti luottotoppari Hummelsin juoksukilpailuissa ja loi vaaraa. Myös puolustajien välistä löytyi tilaa terävillä juoksuilla.

Saksalle tuli kaikissa tilanteissa ikävä Sami Khediraa. Keskikentän avainpelaajan korvannut Christoph Kramer vaelsi ujosti pelin ulkopuolella puoli tuntia, kunnes loukkaantui. Andre Schürrle tuli Kramerin tilalle ja Mesut Özil siirtyi keskikentän keskustaan. Saksa joutui vaikeuksiin, kun Bastian Schweinsteiger jäi keskikentän pohjalla turhan yksin.

Loppuottelun pelilliset puutteet ovat nyt kosmetiikkaa. Saksa on mestaruutensa ansainnut, koska se on jalkapallomaana hoitanut asiansa parhaiten maailmassa.

Saksan pelaajakehitys on edistyksellistä ja laaja valmentajakunta huippuunsa koulutettua. Bundesliigan seurat ovat hyvinvoivia, stadionit viihtyisiä ja yleisökeskiarvo kirkkaasti maailman paras. Myös tavallisista faneista on pidetty huolta, toisin kuin monessa pöhöttyneemmässä jalkapallomaassa.

Talouskurimuksessa kärvisteleville argentiinalaisille tappio oli karvas, mutta heidän kannattajiaan on pakko kunnioittaa. Argentiina voitti fanien maailmanmestaruuden intomielellä, myötäelämisellä ja laulujen volyymilla mitattuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?