MM-finaali hetki hetkeltä: Saksa on uusi maailmanmestari! - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

MM-finaali hetki hetkeltä: Saksa on uusi maailmanmestari!

Mario Götze (kesk.) ratkaisi Saksalle maailmanmestaruuden.

Julkaistu: 13.7.2014 20:57, Päivitetty 14.7.2014 0:39

Argentiina ja Saksa kohtasivat jalkapallon MM-finaalissa Maracana-stadionilla. Jatkoajan jälkeen voiton vei Saksa maalein 1-0.

Klo 0.45: Tilanne on Argentiinan pelaajille piinaava. He joutuvat yhä seisomaan kentällä odottamassa palkintojenjakoa, kun varmasti tekisi mieli aloittaa surutyö suojassa kameroilta.

Pian nousee MM-pokaali ilmaan.

Klo 0.38: Saksan villit voitonjuhlat alkavat! Saksa on voittanut ensimmäisen maailmanmestaruutensa yhdistyneenä maana. Vielä 1990 pokaalin nosti Länsi-Saksa. Yhdistynyt Saksa on voittanut arvokisapokaalin viimeksi 1996 Englannissa pelatussa EM-turnauksessa.

LOPPUTULOS: SAKSA-ARGENTIINA 1-0!

SAKSA ON JALKAPALLON MAAILMANMESTARI 2014!!120+3 min. Messi on pallon takana... veto painuu yli.

120+1 min. Schweinsteiger rikkoo Messiä rangaistusalueen liepeillä. Argentiina saa vielä vaarallisesta paikasta vaparin!

119 min. Saksa tuo vielä Per Mertesackerin Mesut Özilin paikalle. Grosskreutz ei sittenkään pääse kentälle.

Saksalaiskatsomonosat juhlivat jo villisti. Kaksi minuuttia lisäaikaa.118 min. Argentiina pumppaa palloa jatkuvasti Saksan boksiin, mutta ei omille miehille. Neuer dominoi omaa boksia.

Argentiina ei ole tehnyt läpi kisojen kovinkaan paljoa hyökkäyssuuntaan. Tehottomuus näkyy jälleen tänään.116 min. Argentiinalla on vain neljä minuuttia ja lisäaika armonaikaa. Nyt tarvitaan Messiltä tai Agüerolta suurtekoja.

Götzen maali oli todella upea taidonnäyte uskomattoman paineen alla.

113 min. MAALI!! SAKSA-ARGENTIINA 1-0!!

USKOMATONTA! Näinkö nähdään ratkaisu sittenkin ennen rankkareita. Schürrle nousee hirnosti vasemmalta ja rangaistusalueella Mario Götze ottaa upeasti haltuun ja ampuu läheltä ohi Romeron.

110 min. Jatkoajalla peli enee koko ajan hieman varovaisemmaksi. Saksa on tekemässä vielä yhtä vaihtoa: Kevin Grosskreutz on tulossa kentälle ensimmäistä kertaa koko MM-kisoissa!

Schweinsteiger palaa parsimisen jälkeen jälleen kentälle ja saa yleisöltä isot aplodit. Häntä on murjottu tänään isän kädestä.

108 min. Biglia ja Mascherano taklaavat kumpikin etenevää Schweinsteigeria. Hyvästä paikasta vapari Saksalle, mutta ei paikkaa.

106 min. Jatkoajan toinen jakso on käynnissä. Vartti armonaikaa ennen rankkareita! Löytyykö ratkaisu?

105+1 min. TAUKOTILANNE JATKOAJALLA: SAKSA-ARGENTIINA 0-0.105 min. Aijai! Kovat taklaukset jatkuvat. Nyt murjotaan Phillip Lahmia kovasti, ja Lahm jää paikkailtavaksi.

101 min. Mascherano menettää pallonhallinnan kaksinkamppailussa Schweinsteigerin kanssa ja saksalainen saa kovan kolhun. Näyttää siltä, että hän pystyy silti jatkamaan.97 min. Ei onnistu vieläkään Palacio! Pallo pelataan Hummelsin yli ja Palacio karkaa, mutta nosto menee ohi maalin.

Palaciolla oli yhtä lailla täysi avopaikka ratkaista välierä Hollantia vastaan, mutta hyökkääjän sihti ei ole kohdillaan.

91 min. Romero pelastaa Argentiinan! Schürrle pääsee ampumaan rankkaripilkun tienoilta ja Romero torjuu vaivoin. Mikä paikka Saksalle heti jakson alkuun.

91 min. Jatkoaika on käynnissä!

TILANNE VARSINAISEN PELIAJAN JÄLKEEN: SAKSA-ARGENTIINA 0-0

Ottelu menee jatkoajalle.

90+4 min. Varsinainen peliaika päättyy.

90+2 min. Saksa jauhaa ja jauhaa Argentiinan boksin rajalla, muttei saa palloa boksiin tai laukaisupaikkaan. Saksan ottelu pähkinänkuoressa.87 min. Viime minuutteina paikat ovat olleet vähissä. Jatkoaika häämöttää.

Argentiina toi Fernando Gagon Enzo Perezin sijaan.

Ja nyt koko katsomo nousee seisaalleen: Miroslav Klose kävelee ulos MM-estradilta todennäköisesti viimeisen kerran. Hänet korvaa Mario Götze.

82 min. Vielä aukeaa paikka Saksalle! Kroos pääsee ampumaan vapaasti boksin rajalta, mutta veto painuu ohi. Kroos osui vaikeammasta paikasta Brasiliaa vastaan kuin mitä on tärvännyt nyt.

80 min. Müller alustaa Höwedesille paikan rangaistusalueella, mutta pakki ei pääse kääntymään laukaisupaikkaan.

78 min. Gonzalo Higuain vaihtoon, kokeut Rodrigo Palacio sisään.

75 min. Messi leikkaa vasemmalta keskelle ja laukoo, mutta ohi Saksan maalin.

69 min. Argentiina hakee rohkeammin ratkaisuja toisella jaksolla, mutta uusia paikkoja ei ole hetkeen auennut. Se pitää palloa enemmän ja on aloitteellisempi muutenkin kuin riistojen jälkeen. Toisaalta Saksalle jää enemmän tilaa taas iskeä vastaan.

65 min. Mascherano joutuu taklaamaan myöhässä Klosea ja joutuu ensimmäisenä argentiinalaisena varoitetuksi.

63 min. Argentiinalle kulma, mutta ei vaarallista tilannetta.

60 min. Pitkästä aikaa paikka Saksalle. Lahm keskittää ja Klose pääsee puskemaan, muttei saa kovin suurta voimaa palloon ja se menee päin Romeroa.

57 min. Kova kontakti aivan Saksan rangaistusalueen tuntumassa. Neuer tulee kauas maaliltaan nyrkkeilemään pallon väljemmille vesille ja törmää samalla voimalla Higuainiin. Saksalle annetaan vapaapotku. Higuain saa kovan tällin tilanteessa ja joutuu hoidettavaksi.

Jälleen isku päähän. Katsotaan, tutkitaanko Higuainia tarkemmin kuin Krameria. Hän vaikuttaa hieman sekavalta.

55 min. Saksa saa kulmapotkun Argentiinan pienen torkahduksen jälkeen, mutta Müller rikkoo. Ei tilannetta.

53 min. Seesteisen vaiheen jälkeen Saksa hakee jälleen murtautumista useaan otteeseen, mutta Argentiina puolustaa jälleen mainiosti. Messin huippupaikan jälkeen on edetty hyvin tasaisesti.

47 min. Huh! Messi pelataan pienestä kulmasta läpi, kierteinen laukaus painuu senttejä ohi!

Finaalin hengästyttävä tahti jatkuu heti tauon päätyttyä.46 min. MM-finaalin toinen jakso on käynnissä!

Tauko: Joukkueet marssivat kentälle, ottelun toinen jakso on valmis alkamaan.

Argentiina tuo Sergio Agüeron kentälle. Ezequiel Lavezzi tulee vaihtoon. Kestääkö lihasvammoista kärsineen Agüeron kroppa ottelun loppuun?Tauko: Näitä MM-kisoja protestoitiin monesta syystä - ja ihan aiheellisestikin - pitkin Brasiliaa. Siitä huolimatta näissä MM-kisoissa kokonaisyleisömäärä on toiseksi suurin MM-historiassa: yli 3,4 miljoonaa. Suurin kokonaisyleisömäärä on edelleen USA:n MM-kisoissa 1994, jolloin pelejä katsoi 3,6 miljoonaa ihmistä.Tauko: Maaleja ei ole vielä nähty, mutta pelissä on menty ilahduttavan rohkeasti eteenpäin kyttäilyn sijaan. Parhaat paikat aukesivat Higuainille ottelun alussa ja Höwedesille aivan lopussa. Myös Kroos ja Messi saivat erinomaiset tekopaikat.

TAUKOTILANNE: SAKSA-ARGENTIINA 0-0

45+1 min. Saksa saa vielä kulmapotkun. Rojo purkaa uudelleen kulmapotkuksi.

Toisesta kulmapotkusta Höwedes lentää sisään puskee tolppaan! Miten hän ei saanut tuosta sisään?

Paluupallosta Müller koskee ensimmäisenä, mutta on paitsioasemassa.

43 min. Özil rakentaa Kroosille erinomaisen vetopaikan, mutta Kroosin kuti painuu päin Romeroa.

Ottelu on maaliton, mutta paikkoja riittää. Kentällä on paljon rohkeutta.

40 min. Messille aukeaa huippupaikka! Messi murtautuu aivan paitsion rajamailta Saksan puolustuksen taakse ja onnistuu kovan paineen alla niputtamaan pallon ohi Neuerinkin, mutta Boateng purkaa maaliviivalta!

37 min. Saksalle aukeaa sen ensimmäinen hyvä paikka seuraavasta hyökkäyksestä. Müller löytää vaihtomies Schürrlen, mutta Romero hoitaa hienosti laukauksen.36 min. Argentiina iskee jälleen vastaan. Messi murtautuu rangaistusalueelle, mutta puolustus purkaa kulmaksi. Argentiina on todella vaarallinen vastaiskuista.

Neuer nappaa kulmapotkun ilmasta.

34 min. Höwedes on ottelun toinen varoitettu. Saksalainen taklaa todella korkealla jalalla - tuosta olisi voinut antaa punaisenkin. Höwedes ei ymmärrettävästi edes yrittänyt valittaa tuomiosta.

31 min. Saksa joutuu vaihtamaan Kramerin kentältä. Kramer näyttää todella sekavalta kun häntä talutetaan kentältä. Käsittämätöntä, etteivät lääkärit tutkineet häntä tarkemmin heti kontaktin jälkeen.30 min. Ottelun ensimmäinen maali ei näe päivänvaloa! Higuain pamauttaa pallon maaliin, mutta on reilusti paitsion puolella. Täysin oikea tuomio avustavalta.

29 min. Schweinsteiger saa ottelun ensimmäisen keltaisen kortin taklattuaan Lavezzia.28 min. Lahm pelaa pallon sisään ja pakottaa Romerolta torjunnan, mutta avustavan lippu on pystyssä. Müller ei osunut palloon, mutta vaikutti erotuomarin mielestä peliin.

25 min. Saksa pitää edelleen pääosin palloa, muttei pysty murtamaan Argentiinan tarkkaa puolustusta. Argentiinalle on tehty näissä kisoissa vain kolme maalia - neljä vähemmän siis kuin Saksa teki pelkästään välierässä.21 min. HIGUAIN! Argentiinalle aukeaa huima paikka, kun Kroosin syöttö vapauttaa vahingossa Higuainin. Hyökkääjä ampuu vapaasta paikasta, mutta ohi. Heikko laukaus.

Ottelun ensimmäinen vaarallinen tekopaikka.

18 min. Khediran korvannut Kramer saa todella kovan tällin päähänsä yhteentörmäyksessä Garayn kanssa. Kramer makaa pitkään nurmen pinnassa ja noustuaan pystyynkin. Vaikuttaa siltä, ettei pelaajalle taaskaan tehdä kunnon aivotärähdysarviointia.

Kisoissa on ollut jo melko monta samantyylistä tapauksta. Niissä piilee suuria riskejä, jos loukkaantunutta pelaajaa ei arvioida kunnolla.

15 min. Saksa on ottanut pelistä uuden otteen ja saanut pakotettua vapaa- ja kulmapotkuja. Niistä ei ole kuitenkaan syntynyt tekopaikkoja.

Argentiina lähtee käytännössä jokaiseen vastaiskuunsa oman oikean laitansa kautta eli yrittävät toisin sanoen iskeä Mats Hummelsin verkkaisuuteen kiinni.

13 min. Klose on saada puskupaikan aivan lähietäisyydeltä, mutta Demichelis pitää MM-ruiskun hienosti etäällä maalinteosta.

9 min. Messi purjehtii Hummelsin ohi, mutta puolustus hoitaa keskityksen. Vaarallinen vastaisku Argentiinalta. Sinipaidat iskevät heti kun vähänkin tilaa aukeaa.

7 min. Saksa on ollut ottelun alkuminuuteilla selvästi aloitteellisempi. Se ei ole luonut vaarallisia paikkoja, mutta on enemmän pallossa ja pyrkii aktiivisesti painamaan palloa Argentiinan rangaistusaluetta kohti pelkän pallonhallinnan sijaan. Argentiina on ryhmittynyt tiukasti puolustusasemiin alussa ja kyttää vastaiskuja.

4 min. Saksalla oli yli puolet joukkueesta seisomassa pallon takana miettimässä. Tulos: veto päin muuria. Argentiina saa vastaiskun, josta Higuain ampuu hyvin pienestä kulmasta ohi.3 min. Saksa saa vapaapotkun vaarallisesta paikasta kun Rojo rikkoo Mülleriä.

1 min. Ottelu on käynnissä! Kumpi vie MM-kultaa?Klo 21.59: Jos Miroslav Klose maalaa tänään, hänestä tulee vanhin koskaan MM-finaalissa maalin tehnyt pelaaja. Jos Lionel Messi osuu kerran, hänellä on yhtä monta maalia kuin Diego Maradonalla 1986 kisoissa.Klo 21.55: Saksa koki viime hetken takaiskun. Sami Khedira kärsi lämmittelyssä pohjevamman ja hänen tilallaan avauskokoonpanossa pelaa Christoph Kramer.Klo 21.53: Joukkueet astelevat kentälle valtavien suosionosoitusten saattelemana.

Klo 21.50: Mikään tapahtuma ei tuo maailmaa yhteen kuin MM-finaali. Eri arvioiden mukaan ainakin 800 miljoonaa ihmistä ympäri maailman katsoo MM-finaalia.

Klo 21.43: Carles Puyol on mukana pelaajatunnelissa edustamassa edellistä mestaria. Joukkueet ovat tunnelissa ja pian valmiita kentälle.

Klo 21.22: Argentiina ja Saksa ovat kohdannet MM-finaalissa kahdesti aiemmin. Voitot ovat tasan 1-1.

1986, Meksiko: Argentiina-Länsi-Saksa 3-2 (1-0)23. Brown 1-055. Valdano 2-074. Rummenigge 2-180. Völler 2-283. Burruchaga 3-2

1990, Italia: Argentiina-Länsi-Saksa 0-1 (0-0)85. Brehme 0-1 (rangaistuspotkusta)

Klo 21.16: Edellisen kerran Argentiina ja Saksa kohtasivat MM-tasolla neljä vuotta sitten Etelä-Afrikan kisojen puolivälierässä. Saksa oli vahvempi tylyin 4-0-lukemin.

Klo 21.12: Saksan tie MM-finaaliin:Lohkovaihe: Portugali 4-0, Ghana 2-2, Yhdysvallat 1-0Neljännesvälierä: Algeria 2-1 ja.Puolivälierä: Ranska 1-0Välierä: Brasilia 7-1

Klo 21.09: Argentiinan tie MM-finaaliin:Lohkovaihe: Bosnia-Hertsegovina 2-1, Iran 1-0, Nigeria 3-2Neljännesvälierä: Sveitsi 1-0 ja.Puolivälierä: Belgia 1-0Välierä: Hollanti 0-0, 4-2 rp.

Klo 20.58: MM-finaali Argentiina-Saksa alkaa tunnin ja kahden minuutin kuluttua. Avauskokoonpanot on julkistettu, molemmilla se on tismalleen sama kuin välierässä.

Saksa (4-2-3-1): Manuel Neuer (maalivahti); Philip Lahm, Mats Hummels, Benedikt Höwedes, Jerome Boateng; Bastian Schweinsteiger, Sami Khedira; Thomas Müller, Toni Kroos, Mesut Özil; Miroslav Klose

Argentiina (4-2-3-1): Sergio Romero; Pablo Zabaleta, Martin Demichelis, Ezequiel Garay, Marcos Rojo; Javier Mascherano, Lucas Biglia; Enzo Perez, Lionel Messi, Ezequiel Lavezzi; Gonzalo Higuain

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?