Urheilusanomien Sisäpiiri: Argentiinalla kaksi muuria – miten Saksa murtaa ne? - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Argentiinalla kaksi muuria – miten Saksa murtaa ne?

Javier Mascherano on Argentiinan puolustuksen kulmakivi.

Julkaistu: 13.7.2014 5:45

MM-kisojen loppuottelusta voi tulla Saksalle hankalampi kuin moni kuvittelee. Argentiinan poltetun maan taktiikka tuo vaikeuksia. Urheilusanomat analysoi finaalin tärkeimmät kysymykset ja taisteluparit.

PELIN HENKI: MM-kisojen loppuottelun juoni on yksinkertainen. Saksa pitää palloa, Argentiina puolustaa. Vain Saksan aikainen maali voi muuttaa pelin kuvaa. Siinä tapauksessa Argentiinan on alettava hyökätä.

Argentiinan finaalipaikka perustuu kahteen asiaan: puolustamiseen ja Leo Messin taitoon. Mitä pidemmälle turnaus on edennyt, sitä vahvemmin Argentiina on rakentanut pelaamisensa puolustamisen varaan.

Argentiina ei enää ole kapteeni Messin joukkue, vaan keskikenttäpelaaja Javier Mascheranon vetämä ryhmä. Hänen johdollaan Argentiina liikuttaa oman rangaistusalueensa edessä kahta neljän miehen muuria. Lähellä toisiaan pelaavat neljän miehen linjat vetäytyvät niin syvälle, että vastustajan on lähes mahdotonta löytää tilaa edetä maalitilanteisiin.

Saksa pystyy teräviin ja tuhoisiin vastahyökkäyksiin, mutta niihin Argentiina ei anna monta tilaisuutta. Saksa osaa myös pallonhallinnan, koska ryhmitys, pelitapa ja puolet pelaajista on lainattu Pep Guardiolan Bayern Müncheniltä, mutta hallinnan kääntäminen tehoiksi tiiviisti puolustavan vastustajan rangaistusalueella on nykyfutiksen vaikeimpia tehtäviä.

AVAINKYSYMYKSET:Luottaako Argentiina 4-4-2-ryhmitykseensä? Jos luottaa, joukkueen on ratkaistava ongelma keskikentällä. Kun Mascherano ja Lucas Biglia pelaavat Saksan Toni Kroosia ja Sami Khediraa vastaan, jonkun on otettava kiinni keskikentän pohjalla peliä pyörittävä Bastian Schweinsteiger. Tehtävä jää Messille tai Gonzalo Higuainille. Tai sitten Enzo Perez kaventaa laidalta keskustaan ja antaa Saksan vasemman pakin Benedikt Höwedesin nousta vapaasti. Argentiinan vaihtoehtona on vahvistaa keskikenttäänsä ottamalla Fernando Gago peliin mukaan.

Miten Saksa ottaa kiinni Messin? Argentiinan tähtipelaaja sipsuttaa kentällä ja odottaa ratkaisevaa hetkeä, jolloin hän voi ratkaista ottelun. Keskittyykö Schweinsteiger Messin pysäyttämiseen? Seuraako hän Messiä, jos tämä hakee tilaa oikealta laidalta ja hakeutuu pelaamaan heikkona lenkkinä pidettyä Höwedesiä vastaan? Oikealla laidalla voi piillä Argentiinan toivo, jos puolustaja Pablo Zabaleta saadaan vihdoin hyökkäyksiin mukaan. Häntä vastaan pelaava Mesut Özil ei läheskään aina seuraa laitapakkia.

Argentiina tietää, että ylhäältä prässäävää Saksaa vastaan tila löytyy korkealla pelaavan puolustuslinjan takaa. Mutta koska Saksan maalivahti Manuel Neuer pelaa rohkeasti lähes liberona, linjan taakse pelattavien pallojen on oltava täydellisen tarkkoja ja oikein ajoitettuja. Pystyykö Argentiinan keskikenttä antamaan sellaisia Messille ja Higuainille?

AIKA JA PAIKKA:Su 13.7. klo 22 Suomen aikaa, Maracanã-stadion (Rio de Janeiro).

ARVIO: Saksa voittaa maailmanmestaruuden.

Tärkeimmät pelaajat

Mesut Özil, Saksa: Älykäs pelintekijä on ollut Saksan hiljaisin runkopelaaja läpi turnauksen. Osasyy on pelipaikka laidalla, kun kyseessä on kymppipaikan taiteilija. Argentiinan kahta muuria vastaan Saksa tarvitsee Özilin bravuuria, murtavia syöttöjä, enemmän kuin koskaan. Yksi nerokas läpisyöttö tekisi hänestä kansallissankarin.

Bastian Schweinsteiger, Saksa: Keskikentän pohjalla häärivä kokenut Bayernin luottopelaaja voi nyt osoittaa olevansa suurten pelien mies. Hänen on rytmitettävä hyökkäyspeliä ja samalla seurattava koko ajan Leo Messin liikkeitä. Puolustussuunnan virheisiin ei ole varaa.

Thomas Müller, Saksa: Germaanien paras maalintekijä on tilan lukijana maailman eliittiä. Älykkäät ja oikea-aikaiset juoksut ovat juuri sitä, mitä Saksa tarvitsee murtaakseen Argentiinan puolustuksen. Saksa tarvitsee hänen nälkäistä viimeistelyään rangaistusalueella, sillä moni muu pelaaja tyytyy nättiin syöttöpeliin.

Javier Mascherano, Argentiina: Puolustuspelaamisen suuri johtaja, väsymätön taistelija keskikentällä. Nyt vastassa kisojen ylivoimaisesti taitavin keskikenttä, joten prässäämistä ja kilometrejä riittää. Mascherano on myös kisojen syöttökuningas, hän käynnistää peliä ja antaa happea joukkueelleen. Nyt se tehtävä on vaikeampi kuin koskaan, sillä Sami Khedira ja Toni Kroos vievät ajan ja tilan.

Lionel Messi, Argentiina: Odottaa sitä yhtä, ratkaisevaa vastustajan virhettä päästäkseen iskemään. Käyttääkö kaiken energiansa, kun ei tarvitse ajatella seuraavia otteluita?

Ezequiel Garay, Argentiina: Erinomaiset kisat pelannut Argentiinan ykköstoppari hallitsee tonttiaan jämäkästi. Saksa on vahva erikoistilanteissa, mutta niin on myös Garay. Luettava tarkasti vikkelämpien saksalaisten juoksut rangaistusalueelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?