Manuel Neuer mullisti maalivahtipelin - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Manuel Neuer mullisti maalivahtipelin

Saksan Manuel Neuer on näyttänyt Brasilian MM-kisoissa suunnan aivan uudenlaiselle maalivahtipelille.

13.7.2014 9:00

Vasemman pakin laukoma pystysyöttö osui tarkasti Islam Slimanin juoksulinjalle. Algerialaiskärki ohitti heittämällä Per Mertesackerin, näki tumma-asuisen maalivahdin syöksyvän häntä kohti ja jatkoi pallon vasemmalle eteenpäin, veskarin ohi.

Mutta mitä ihmettä – maalivahti kääntyi täydessä vauhdissa hänen peräänsä ja roikkui spurttaavan hyökkääjän rinnalla. Kun Slimani tavoitti pallon ampuakseen sen tyhjään maaliin, maalivahti liukui ja sai varpaansa pallon eteen, jolloin veto suuntautui päätyrajasta yli.

Porto Alegren MM-stadion haukkoi henkeään. Saksa-fanit puhalsivat syvään helpotuksesta.

Manuel Neuer puolestaan hölkkäsi reippaasti takaisin maalinsa suulle ja alkoi ilmeettömänä valmistautua ottamaan vastaan kulmapotkua. Hänelle tilanteessa ei ollut mitään hälisemisen aihetta. Se oli vain maalivahtipeliä tyyliin Neuer.

Ja se oli vasta alkua. Neljännesvälierässä Algeriaa vastaan Neuerille kirjattiin 21 pallokosketusta rangaistusalueen ulkopuolella. Yleisö sai huokailla, kun Neuer liukui palloon juuri ennen Sofiane Feghoulia ja katkaisi jo toisen kerran Slimanin karkumatkan puskemalla pallon tämän nenän edestä sivurajan yli.

28-vuotias Bayern-vahti pelasi kuin kokenut libero. Hän siivosi ja avasi peliä pitkillä, tarkoilla syötöillään. Ne osoittivat, kuinka hämmästyttävän varma Neuer on pelinavauksessaan – varmempi kuin moni MM-kisoissa esiintynyt toppari.

Saksan ja Algerian välinen MM-neljännesvälierä oli Manuel Neuerin näytös.

NEUER ON OLLUT hyvin tärkeä tekijä Saksan menestyksessä Brasiliassa. Myös Ranska-voitto varmistui vasta Neuerin pysäytettyä yhden käden torjunnallaan Karim Benzeman vedon yliajalla.

Avainpelaajan rooli on kuitenkin odotettu, lieneehän 193-senttinen ja 92-kiloinen Schalke-kasvatti tällä hetkellä maailman paras maalivahti.

Hän lähestyy täydellisyyttä. Vaikka moni veskari on esittänyt MM-nurmella erinomaisia torjuntoja ja pitänyt joukkuettaan pystyssä, Neuerin taso on vielä muita korkeammalla. Hänen legendaariseksi noussut liberoshow’nsa Algeria-ottelussa oli suurenmoinen, rohkea tulkinta 2010-luvun maalivahtiudesta.

»Neuer on ainutlaatuinen. Hän on modernein, monipuolisin ja kokonaispakettina todennäköisesti kaikkien aikojen paras maalivahti, Bayernin urheilutoimenjohtaja Matthias Sammer kehui maaliskuussa Kickerissä.

Pallonkäsittelytaitonsa Neuer on oppinut pelaamalla pienpelejä mukana joukkuetreeneissä aina juniorista asti. Rohkea jalalla pelaaminen on aina kuulunut hänen tyyliinsä, mutta taidot ovat parantuneet erityisesti viime vuosina Bayernissa. Koska Pep Guardiola vaatii joukkueeltaan vahvaa pallonhallintaa, myös Neuerin pallokosketukset ovat lisääntyneet huomattavasti. Viime kaudella Bundesliigassa hän pelasi usein rangaistusalueensa ulkopuolella osallistuen pallon kierrätykseen ja katkoen läpisyöttöyrityksiä.

Juuri nämä liberon ominaisuudet tekevät Neuerista korvaamattoman Joachim Löwille.

»Vuosien saatossa hän on oppinut tunnistamaan oikeat tilanteet ulostuloihin. Hän aistii, missä hänen pitää seistä, milloin lähteä ulos ja milloin hän voi lähteä jopa kauas», Löw kuvaili Kickerissä.

Toki ulostuloihin liittyy aina riski. Algeria-ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa Neuer myönsi, että hänen pelitapansa on »harakirimäinen».

»Pelaan harakiriä, niin kai. En saa tulla yhtäkään askelta myöhässä tilanteeseen, tiedostan sen», Neuer sanoi suoraan.

»Riski on, että joudun rikkomaan, ja jos kunnolla kolahtaa, saatan saada punaisen kortin. Mutta yritän arvioida tilanteen oikein ja auttaa joukkuetovereitani. Se vain on minun pelityylini.»

Manuel Neuer on taitava pallonkäsittelijä.

NEUERIN PELKISTÄMINEN liberoksi ei tietenkään tee hänelle oikeutta. Hän on myös erinomainen reagoija linjalla, kokoisekseen ketterä ja liikkuva vahti. Hän on ulottuva ilmatilan hallitsija. Nopeutensa ja kokemuksensa ansiosta hän on todella vaikea ohitettava yksi vastaan yksi -tilanteissa.

Maajoukkueen maalivahtivalmentajan Andreas Köpken mukaan Neuerin on yhä hiottava pikkuasioita: räjähtävyyttä ja tilanteiden ennakointia voi vielä parantaa, samoin heittäytymisnopeutta alas mataliin palloihin.

Tekniikka on toki tärkeää – ja sen parissa nöyrä ja oppimishaluinen Neuer tekee töitä päivittäin – mutta todelliseksi huippuvahdiksi voi nousta vain se, jonka pää on terästä. Vahvat hermot ja kyky keskittyä täysillä valtavista paineista sekä eri häiriötekijöistä huolimatta tekevät Neuerista luksusluokan pallonvangitsijan.

Henkistä vahvuutta hän osoitti jo Etelä-Afrikan MM-kisoissa, kun René Adlerin yllättävä loukkaantuminen nosti 24-vuotiaan Neuerin Saksan ykköseksi. Hänellä oli alla vasta viisi A-maaottelua, mutta sitä ei MM-kisoissa huomannut. Viilipyttymäinen Neuer esiintyi vahvasti, hän oli yksi kisojen löydöistä.

 Pelaan harakiriä, niin kai.

Vielä kovemman paineen alle Neuer joutui vuotta myöhemmin. Kun Schalkea 4-vuotiaasta edustanut veskari siirtyi kesällä 2011 Bayerniin, hän sai sekä schalkelaisten että monien baijerilaisfanien vihat päälleen. Hän sai kestää loukkauksia, pilkkaa, jopa uhkauksia. Bayern-ultrat vastustivat häntä eri tempauksin kuukausikaupalla.

Neuer ei antanut vihamielisyyden häiritä, vaan reagoi hänelle tyypilliseen tapaan: ilmeettömästi, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ensimmäisessä Bundesliiga-ottelussaan Bayern-paidassa hän tosin teki arviointivirheen, joka johti maaliin, mutta tuota kömmähdystä seurasi heti liigaennätys: 1147 minuuttia ilman vastaiskumaalia. Hitaasti mutta vastustamattomasti Neuer nousi fanien suosikiksi.

Kun Bayern voitti triplan keväällä 2013, keräytynyt painolasti purkautui kuitenkin voimakkaasti Neuerin harteilta. Hän juhli aina aamuun asti sellaisella antaumuksella, jota hänet tuntevat eivät olleet ennen nähneet.

SUURET JUHLAT maajoukkuepaidassa ovat Neuerille yhä tärkeä haave. Toteutuu unelma tai ei, näyttävät otteet MM-kisoissa ovat saaneet Saksassa aikaan eräänlaisen Neuer-manian. Sympaattinen ja fiksu maalivahti on juuri nyt suositumpi kuin koskaan.

»Todellinen onni, että meillä on hänet», joukkuetoveri Toni Kroos tiivisti Ranska-pelin jälkeen.

Ja Neuer? Hän ei halua hehkuttaa itseään, vaan väistää kehut asiallisesti. Hän haluaa tulla otetuksi vakavasti, sillä hänet on veistetty eri puusta kuin räjähtelevä Oliver Kahn tai impulsiivinen »Mad Jens» Lehmann.

Neuer on erilainen, hän on uudenlainen. Yhdistämällä kylmänviileän liberopelin maalivahtiosaamiseen hän on antanut kasvot uudelle, 2010-luvun veskarille. Hänet muistetaan näistä kisoista.

Urheilusanomat 28/2014

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?