Jalkapallo

Futisrakastajan maailmantuska

Julkaistu:

Ensivaikutelman sanotaan merkitsevän. Vuosia sitten minut esiteltiin erään arvokisan väliajalla Kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan puheenjohtaja Sepp Blatterille. Pieni pälyilevä mies, jolla oli löysä kädenpuristus.
En ostaisi sveitsiläiseltä käytettyä autoa.

Niinpä en ole yllättynyt Fifan ympärillä vellovista lahjuspuheista. Monista vuodoista päätellen jalkapallon MM-kisoista käydään kabineteissa jatkuvaa kansainvälistä huutokauppaa niin, että toimeenpanevan komitean jäsenet ja heidän rakennuttajakaverinsa niistä hyötyvät.

Brasilian kisat ovat juuri käynnistyneet. Seuraavat maailmanmestaruuskisat pelataan vuonna 2018 Venäjällä ja vuonna 2022 Qatarissa. Hiekan peittämä öljyvaltio Qatar, joka on Fifan arvojärjestyksessä 50 sijaa Suomea alempana, sai kisat Japanin ja Australian nenän edestä. Qatarin maksamana puhemiehenä lobbasi muiden mukana entinen ranskalainen maailmantähti Zinedine Zidane.

Euroopan parlamentissa pidin kerran tunnin verran seuraa Euroopan jalkapalloliitto Uefan puheenjohtaja Michel Platinille. Hän vaikutti kunnon mieheltä. Platini, joka on myös Fifan toimeenpanevan komitean jäsen, on sanonut haastavansa Blatterin kun Fifa valitsee ensi vuonna puheenjohtajan. Blatter, 78, haluaa vielä yhden kauden.

Viime kuussa Blatter myönsi, että päätös antaa kisat Qatarille oli ehkä virhe. ”Ihminen tekee eläessään paljon virheitä,” hän sanoi ja tarkensi tarkoittavansa kuitenkin vain kuumaa ilmastoa, jossa pelit joudutaan pelaamaan. Pelit siirretään ehkä talviaikaan.

”Toimeenpaneva komitea päätti myöntää kisat Qatarille,” Blatter sanoi ja antoi ymmärtää, että päätöksen takana oli nimenomaan Platini. Vain Saksan edustaja Franz Beckenbauer oli sen kyseenalaistanut.

Pelaajalegenda Eric Cantona sanoi pari viikkoa sitten Ranskan lehdissä, että olisi tietenkin hyvä, jos entinen pelaaja valittaisiin Fifan puheenjohtajaksi, mutta Platinista on valitettavasti tullut poliitikko.

 

Qatar on jo nyt kaikkien aikojen skandaali jalkapallomaailmassa.”Valinta Blatterin ja Platinin välillä on sama kuin valinta ruton ja koleran välillä”. Cantona muistutti, että Uefa myönsi vuoden 2013 alle 21-vuotiaiden EM-kisat Israelille. ”Hän (Platini) antoi myös 2012 EM-kisat Ukrainalle, joka ei ole mikään esimerkillinen demokratia.”

Qatar on jo nyt kaikkien aikojen skandaali jalkapallomaailmassa. Stadioneita rakennetaan orjatyönä epäinhimillisissä oloissa. Yli tuhat nepalilaista ja intialaista vierastyöläistä on jo kuollut kuumuuteen, pitkiin työpäiviin, nestehukkaan ja itsemurhiin. Tätä tahtia kuolleita on 4000 ennen kuin kisat käynnistyvät.

YK:lla on 193 jäsenvaltiota. Jalkapalloa pelataan 207 maassa. Demokratiat ovat maailman maiden joukossa vähemmistönä. Suuria urheilutapahtumia järjestetään myös diktatuureissa, joiden johtajat rakastavat kansainvälistä huomiota. Valko-Venäjällä on pelattu MM-jääkiekkoa, Kiinassa ja Venäjällä pidetty olympialaiset.

Urheilujohtajien uskottavuus minun ja monen muun jalkapallohullun silmissä kuitenkin hieman paranisi, jos Fifa tämän kerran peruisi kisat Qatarissa. Ja tekisi sen nimenomaan ihmisyyteen vedoten.

 Kirjoittaja on kirjailija ja entinen EU-parlamentin jäsen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt