Naisten EM-futis alkaa: Suomen naiset kivikovassa A-lohkossa - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Naisten EM-futis alkaa: Suomen naiset kivikovassa A-lohkossa

Julkaistu: 10.7.2013 6:10

Naisten jalkapallon EM-turnaus alkaa tänään Ruotsissa. IS Urheilu analysoi kaikki kolme kisalohkoa, joista ensimmäisenä on vuorossa A-lohko: Ruotsi, Italia, Tanska ja Suomi.

Ruotsi (4-4-2)

Kaksi kuukautta sitten Ruotsin päävalmentaja Pia Sundhage kertoi, että 97 maaottelua pelannut Nilla Fischer siirtyy keskikentältä puolustajaksi. Lähes kaiken voittanut päävalmentaja ilmoitti, että Fischer on uusi maailmanluokan pelaaja. ”Me voimme luottaa häneen puolustajana ja hänestä on tulossa huippu”, Sundhage luonnehti. Fischerin siirtyminen keskikentältä puolustuslinjaan oli ainoa merkittävä muutos, jonka Sundhage on joukkueeseen tehnyt olympialaisten jälkeen.

Therese Sjögranin mahtuminen EM-joukkueeseen yllätti monet Ruotsissa, sillä laituri kuntoutuu yhä viime syksynä tulleesta polvivammasta. Toisaalta Sjögranin 182 pelatun maaottelun tuoma kokemus on tärkeä voimavara.

Vuonna 1984 EM-kultaa Ruotsille voittanut Sundhage luottaa hyökkäyspäässä Lyonissa pelaavaan suurtähteensä Lotta Scheliniin ja PSG:ssä hyökkäävään ailahtelevaan Kosovare Asllaniin. Kaksikolle maalipaikkoja tarjoilee Antonia Göransson. Tarvittaessa lisää leveyttä hyökkäyspäähän tuo Chelsean hyökkääjä Sofia Jakobsson.

Ruotsin joukkueessa on viimeisen viikon aikana tapahtunut negatiivisia asioita. Ensin nimetön pelaaja kertoi pelaajiston epäluottamuksesta apuvalmentaja  Birger Jacobssonia kohtaan. Jacobsson jätti paikkansa lauantaina. Sunnuntaina avainpelaaja Caroline Seger loukkaantui harjoituksissa ja hänen pelikuntonsa ennen avausottelua on arvoitus.

Avainpelaaja: Caroline Seger

Valmentaja: Pia Sundhage (syksy 2012)

Tiesitkö? Päävalmentaja Pia Sundhage kutsuttiin kahdesti Yhdysvaltojen päävalmentajana MM- ja olympiakullan jälkeen Valkoiseen taloon illalliselle. Hän kieltäytyi molemmista kutsuista. Ruotsin prinssi Daniel on jo sanonut, että haluaisi tavata Sundhagen kuninkaanlinnassa turnauksen jälkeen. ”Vaikka hän saattaa tietenkin ajatella siitä eri tavalla”, Daniel lisäsi hymyillen.   Analyysin on kirjoittanut fotbollskanalen.se:n toimittaja David B Larsson (@DavidBLarsson) Käännös: IS/Ville Väänänen

Caroline Seger

Italia (4-2-3-1)

Kokeneisin pelaajiin luottava Italia yrittää löytää uudelleen heidän oman pelitapansa, sillä maaliskuun Kypros-cup meni joukkueelta penkin alle. Italia oli turnauksessa vasta yhdeksäs, Suomi oli seitsemäs.

Patrizia Panico, 98 maalia 184 maaottelussa tehnyt 38-vuotias konkari yhä joukkueen ykköstähti. Panico saa tarvittavaa taustatukea polvileikkauksesta toipuneelta nopealta laiturilta Melania Gabbiadiniltä sekä taitavalta, vasta 22-vuotiaalta Alice Parisilta.

Italiaa valmentaa 55-vuotias Antonio Cabrini, joka muistetaan Juventuksen ja Italian maajoukkueen vasempana pakkina. ”Il Bell Antonio” eli Kaunis-Antonio oli pelaajaurallaan suuri naisten suosikki. Cabrini valmentaa nyt ensimmäistä kertaa urallaan naisia.

Avainpelaaja: Patrizia Panico

Valmentaja: Antonio Cabrini (toukokuusta 2012)

Tiesitkö? Melania Gabbiadinin nuorempi veli Manolo oli mukana Italian alle 21-vuotiaiden EM-joukkueessa, joka hävisi kesäkuussa finaalin Espanjalle.

Patrizia Panico

Tanska (4-3-3)

Lukuisia hyviä hyökkääviä pelaajia vilisevä Tanskalla on hyökkäävä pelitapa. EM-lopputurnausta ajatellen se on kuitenkin harjoitellut puolustavampaa 4-5-1-ryhmitystä. Ruotsin Damallsvenskanissa pelaava Pernille Harder on tehnyt 42 maaottelussa 21 maalia. Hän saa tukea hyökkäyksiin Nadia Nadimilta ja Sanne Troeslgaardilta.

Valmentaja Kenneth Heiner-Möller on valinnut kokemattoman joukkueen EM-kisoihin ja ryhmä on edelleen rakennusvaiheessa. Se on hieman erikoinen tilanne, sillä Heiner-Möller on ilmoittanut jättävänsä paikkansa turnauksen jälkeen. Nuoria pelaajia johtaa kuitenkin kokenut kapteeni Katrine S. Pedersen, joka on edustanut Tanskaa peräti 204 maaottelussa. Pedersen yrittää pitää Tanskan keskikentän ryhmityksen tiukkana pakettina.

Päävalmentaja Kenneth Heiner-Möller jättää paikkansa turnauksen jälkeen.

Avainpelaaja: Pernille Harder

Päävalmentaja: Kennethe Heiner-Möller (kesäkuusta 2006)

Tiesitkö? Tanskan joukkueesta vain viidellä pelaajalla on kokemusta aiemmista EM- tai MM-turnauksista.   Analyysin on kirjoittanut Jyllands Postenin toimittaja Thomas Nörgaard Andersen (@Thomas NAndersen) Käännös IS/Ville Väänänen

Pernille Harder (10)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?