Europol: jalkapallon MM- ja EM-karsintojen otteluiden tuloksia manipuloitu

Julkaistu: , Päivitetty:

Europol ja 13 Euroopan maan poliisit ovat yhteistyössä paljastaneet laajan jalkapallon tulosmanipulaatiota harjoittaneen rikollisverkoston toiminnan.
Epäiltyinä on ollut kaikkiaan 425 pelaajaa, pelivirkailijaa, seurojen edustajaa ja rikollista useammassa kuin 15 maassa.

Manipulaation kohteeksi epäiltyjä otteluita oli lähes 400. Niiden tuloksista käydyssä vedonlyönnissä on rikollisen toiminnan seurauksena saatu yli kahdeksan miljoonan euron tuotot.

Europolin mukaan seurojen ja pelaajien edustajien lahjontaan on käytetty yli kaksi miljoonaa euroa haluttujen pelitulosten saavuttamiseksi.

Manipuloitujen ottelujen joukossa on ollut myös maailmanmestaruus- ja EM-kisojen karsintaotteluja.

Myös Suomen viranomaiset ovat olleet mukana tutkinnassa.

Tulosmanipulaation esitutkinta käynnistettiin ensimmäiseksi Suomessa ja Suomella oli merkittävä rooli myös kansainvälisen tutkintayhteistyön käynnistämisessä.

Tutkintaa varten perustettiin viiden valtion ja Europolin yhteinen tutkintaryhmä, jonka tuloksia käsiteltiin maanantaina Europolissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Suomen lisäksi koodinimellä Veto toimineessa tutkintaryhmässä olivat mukana Saksa, Unkari, Itävalta ja Slovenia. Europolin tukemana tutkintaa on tehty myös useassa muussa maassa.

Esitutkinnat ajoittuivat vuosille 2011-2012. Ne ovat useissa maissa johtaneet syytteisiin ja osassa myös jo tuomioihin. Suomessa epäiltyjä oli kaikkiaan 12. Yksi heistä sai kahden vuoden ehdottoman vankeustuomion, muut ehdollisen.

Esimerkiksi Saksassa on tähän mennessä tuomittu 14 henkilöä vankeusrangaistuksiin.

Europolin mukaan manipulaation takana on useimmissa tapauksissa ollut aasialaistaustainen rikollisryhmä.

Tutkinnassa tuli viitteitä myös vähintään 300 muun ottelun manipuloinnissa Euroopan ulkopuolella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt