Jalkapallo

Suomi-futsalin ykköstykki herättää kiinnostusta Venäjällä

Julkaistu:

Espoolainen Panu Autio siirtyi kaksi vuotta sitten futsalammattilaiseksi Espanjaan.
27-vuotias pelaaja palasi kuitenkin täksi kaudeksi kotimaiseen Futsal-liigaan ja Golden Teamin (GFT) riveihin.

Autio pelasi Espanjassa kaksi kautta. Ensimmäisen kauden ElPozo Ciudad de Murcian ja toisen Unión África Ceutín riveissä maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Nyt pelit jatkuvat espoolaisen GFT:n riveissä, joka on yksi kotimaisen Futsal-liigan mestarisuosikeista.

– Isoin syy Suomeen paluulle oli Espanjan heikko taloustilanne. Se on näkynyt futsalissa paljon. Viime kauden joukkueeni joutui esimerkiksi luopumaan sarjapaikastaan. Muutamia vaihtoehtoja oli jäädä Espanjaan pelaamaan, mutta ne eivät urheilullisesti kuitenkaan enää olleet tarpeeksi hyviä paketteja, Suomen kautta aikojen ensimmäinen futsalammattilainen kertoo.

Suomen futsalmaajoukkueen kautta aikojen paras maalintekijä tähtää kuitenkin edelleen ammattilaiskentille. Seuraava siirto saattaa olla jo hyvin lähellä. GFT pelasi viime viikolla harjoituspelin Venäjän pääsarjassa pelaavaa Pietari Politechia vastaan. Ammattilaisjoukkue voitti pelin 8-4, mutta seuran valmennusjohto kiinnitti huomionsa Autioon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Pelaamme maajoukkueen kanssa Viroa vastaan maaottelun sunnuntaina. Matkustan sieltä suoraan Politechin testiin, jossa olen keskiviikkoon asti, Autio kertoo.

Venäjän Superliiga on yksi maailman kovimmista futsalsarjoista, joten Autio on lähellä tehdä suomalaista urheiluhistoriaa, jos hän onnistuu hyvin näyttöpaikassaan.

Futsal-liiga kehitysvaiheessa


Kotimaan Futsal-liigassa pelaa 12 joukkuetta. Sarjaa on nyt pelattu muutama kierros. Runkosarjan päätteeksi kahdeksan parasta joukkuetta jatkaa pelejään pudotuspeleissä.

– Olin pari vuotta pois liigasta, mutta jo pelkästään tämän ajan aikana pelin taso on noussut. Jyväskylän KaDy tekee hyvää työtä ja on samalla piristysruiske koko sarjalle. Myös Sievi ja Tervarit ovat nostaneet tasoaan. Ilves FS on puolestaan aina kova sana, se on voittanut kaksi mestaruutta putkeen, Autio kertoo.

– Yksi tärkeä asia tason nousemiseen on se, että nykyään maailman huippuliigoja voi seurata nettistriimien välityksellä. Futsal on Suomessa tuore laji, joten taktinen osaaminen on ollut ohutta. Nyt kun täällä on pystynyt seuraamaan näitä isoja liigoja, niistä on pystytty ottamaan oppia lähinnä taktisiin asioihin. Toki pitää muistaa, että lajia vie eteenpäin työnteko ja treenaaminen, eikä vain nämä videot maailmalta, Autio korostaa.

Suomessa futsalin lisenssipelaajia on tällä hetkellä noin 25 000. Harrastajamääriltään isoimmat lajit ovat jalkapallo, jääkiekko ja salibandy, jonka jälkeen nelospaikasta taistelevat , koripallo ja lentopallo.

– Harrastajamäärä kasvaa koko ajan. Lajissa on paljon potentiaalia. Harmittavan vähän kuitenkin jalkapallojuniorit käyttävät hyödykseen futsalia, vaikka he talvisin saleissa harjoittelevat. Espanjan ja Brasilian jalkapallomaajoukkueissa aika moni pelaaja on pelannut juniorina futsalia. Siitä voi jo päätellä paljon, Autio sanoo.

Maajoukkue kohtaa Viron


Suomen futsalmaajoukkue on viime vuosien aikana ottanut isoja harppauksia eteenpäin. Euroopan rankingissa Suomi on jo noin sijalla 20. Pitkä matka ei ole lajin arvokisoihin.

– Emme ole kaukana siitä. Voisi sanoa, että olemme lähempänä kisapaikkaa kuin esimerkiksi jalkapallomaajoukkue, Autio toteaa.

– Kisoihin pääsyssä pitää onnistua kahdessa turnauksessa hyvin. Ei se utopiaa ole.

Suomi jatkaa valmistautumistaan kohti ensi kevään EM-karsintoja sunnuntaina kohtaamalla Viron vieraskentällä. Ottelu on pitkään päävalmentajana toimineen Jouni Pihlajan viimeinen maajoukkueen peräsimessä.

– Virossa futsalia on alettu pelata Suomea myöhemmin. Siellä on kuitenkin kehitytty paljon. Voitimme Viron vuonna 2008 9-0. Se peli oli heidän ensimmäinen maaottelu. Viime vuonna peli päättyi meidän 3-2-voittoon. Eli kyllä muutkin maat menevät koko ajan eteenpäin. Meidän pitää kuitenkin päästä eteenpäin kovempaa kuin muut, Autio sanoo.

Jouni Pihlajalle Autio jakelee vuolaasti kehuja.

– Jouni on tehnyt huikean työn suomalaisen futsalin eteen. Nyt pois jää iso pala osaamista.

Maajoukkueen uuden päävalmentajan kartoitus on tällä hetkellä käynnissä.

– Itse olen sen kannalla, että valmentaja voisi tulla ulkomailta. Ongelmana on kuitenkin se, että lajin suurmaissa, kuten Espanjassa, Venäjällä ja Brasiliassa, on todella vähän englannin kielen osaajia, Autio toteaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt