Jari Litmasen patsas julki - katso kuvat - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Litmasen patsas julki - katso kuvat

Jari Litmanen patsaansa vierellä.

Julkaistu: 10.10.2010 16:27

Jari Litmasen patsaan paljastustilaisuuden alkuun on vajaa puoli tuntia, ja lahtelaisten musiikinopiskelijoiden puhallinorkesteri harjoittelee vielä yhtä kappaletta.

Se on Gonna Fly Now ja sen muistaa jokainen Sylvester Stallonen Rocky-elokuvia nähnyt. Tämä on se kappale, joka soi kun Rocky harjoittelee, kun hän juoksee portaita ja takoo teurasruhoja kylmävarastossa: Gonna Fly Now.

Päivän päähenkilö Jari Litmanen ei ole lähdössä lentoon. Pikemminkin hän näyttää painautuvan maata kohti käyskennellessään mustissa vaatteissa pronssista näköispatsastaan peittävän oranssin pressun takana.

Litmanen on ollut flunssassa ja jättänyt edellispäivän maajoukkueharjoitukset väliin. Lahden kisapuistoa pyyhkii hyytävä tuuli. Litmanen painaa leukansa tiukemmin punaisen kaulahuivinsa suojaan.

Täällä Kisapuistossa alkoi Litmasen jalkapalloura. Täällä hän harjoitteli noustuaan teini-ikäisenä miesten joukkueisiin, viereisellä hiekkakentällä hän on tehnyt uransa ensimmäisen maalin miesten peleissä.

Kiistoja

Kisapuistossa Litmanen on oppinut myös taitoja, joita jalkapalloyleisö ei yleensä pääse näkemään. Haastatteluissa - erityisesti pettymysten hetkellä - Litmanen saattaa nimittäin kivettyä ilmeettömäksi kuin tappion kärsineen intiaaniheimon päällikkö.

Kisapuistossa hän kuitenkin katseli ennen isänsä pelejä pelaajien ja huoltajien elämää ja imi itseensä pitkän oppimäärän pukukoppihuulenheittoa. Litmanen taitaa sen vähintäänkin hyvin, mutta piilottaa mieluusti taitonsa.

Nyt Litmanen on kuitenkin ihailijoidensa edessä, eikä kivikasvoisesta intiaanista ole tietoakaan. Litmanen kättelee kaikkia, poseeraa hymyillen valokuvissa, jakaa nimikirjoituksia, ottaa yleisönsä.

Koska nyt ollaan paljastamassa patsasta, täytyy juhlissa pitää monta puhetta. Niistä yhden pitää eduskunnan puhemies, Palloliiton puheenjohtaja Sauli Niinistö.

Hän kuvaa tilaisuutta harvinaislaatuiseksi, historialliseksi ja ainutlaatuiseksi. Sitä se onkin.Litmanen on ensimmäinen suomalainen joukkueurheilija, joka elinaikanaan on saanut patsaan. Eikä sen väliä, että patsashankkeeseen on liittynyt myös kitkeriä makuja.

Ensimmäinen, kuvanveistäjä Satu Loukkolan projekti, kaatui. Nyt pystytetyn patsaan on veistänyt Reijo Huttu, jonka työn jälki ei ole suinkaan miellyttänyt kaikkia.

Saavutuksia ja ongelmia

Niinistö puhuu myös Litmasesta. Puheenjohtaja luonnehtii Litmasta nuorukaiseksi, joka on vasta lähestymässä miehen parasta ikää.

Näin varmaankin on, mutta Niinistö tulee tahattomasti tiivistäneeksi sen, miksi Litmanen symboloi sekä suomalaisen jalkapalloilun suurimpia saavutuksia että sen nykyisiä ongelmia.

Jalkapalloilijana Litmasen, 39, paras ikä taitaa nimittäin jo olla takana. Silti hän kuuluu yhä maajoukkueeseen, joka tiistaina jatkaa surkeasti alkanutta EM-karsintaa.

Litmanen kuuntelee puheet kutsuvierasaition eturivissä ilmeenkään värähtämättä. Vihdoin on Litmasen vuoro puhua. Hän sanoo patsaan vetäneen hänet hiljaiseksi ja kiittää eri tahoja.

Sitten intiaanikasvot pehmenevät hetkeksi ja Litmanen päättää alle minuutin mittaisen puheensa aitoon pukukoppiheittoon.

- Toivottavasti patsas on kestävämpää tekoa kuin esikuvansa.