Jalkapallo

Joona Toiviolle pitkä sopimus Hollannin mestarin kanssa

Julkaistu:

21-vuotias suomalaispuolustaja Joona Toivio allekirjoittaa lähipäivinä kolmen vuoden jatkosopimuksen Hollannin mestaruuden voittaneen AZ Alkmaarin kanssa.

Toivio siirtyi AZ:n riveihin tammikuussa 2007. Viime kauden Sibbo Vargarnan kasvatti pelasi lainassa Hollannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla SC Telstarin riveissä.

- Olen iloinen jatkosopimuksesta. AZ näkee minussa potentiaalia. Viime kausi Telstarissa meni hyvin, Toivio kertoo.

Toiviolla oli muitakin vaihtoehtoja, mutta päätös jatkaa tutussa seurassa ei ollut vaikea, vaikka päävalmentaja Louis van Gaal lähti FC Bayern Müncheniin. Tilalle seura palkkasi Ronald Koemanin.

- Hän on entinen huippupelaaja, ja hänellä on valmentajana meriittejä. Persoonana en osaa häntä arvioida, koska en tunne häntä, Toivio sanoo.

Koemania eivät ainakaan suomalaiset muistele hyvällä, sillä hänen alaisuudessaanJari Litmanen ja Petri Pasanen Ajaxissa sekä Mika Väyrynen PSV Eindhovenissa ajautuivat sivuraiteille.

Kuluva SC Telstarissa kausi päättyi nousukarsintoihin. Haave sarjanoususta kaatui kaksiosaisessa ottelusarjassa MVV:tä vastaan.

- Olen todella tyytyväinen tähän kauteen. Sain paljon vastuuta, sillä vain kolme peliä jäi koko kauden aikana väliin. Pelit menivät omalta kohdalta hyvin, ja sain valmentajalta hyvää palautetta, Toivio summaa.

Näillä näkymin Toiviolle on tiedossa ensi kaudeksi Eredivisien pelejä.

- Niissä peleissä on varmasti eroa alemman sarjatason peleihin. Pelaajat ovat taitavampia ja pelitavassa on eroja.

AZ:n vahvuudessa oli kuluvalla kaudella kaksi suomalaista, Toni Kolehmainen jaNiklas Moisander. Ilman peliaikaa jäänyt Kolehmainen ei jatka seurassa, mutta Moisander solmi kesken viime kauden pitkän jatkosopimuksen.

- Olisi mahtava homma, jos pelaisimme Niklaksen kanssa toppariparina. En ole asiaa sen enempää vielä miettinyt.

Ikänsä puolesta Toivio pääsisi pelaamaan kesän alle 21-vuotiaiden EM-turnaukseen. Joukkueen päävalmentaja Markku Kanerva ei ole jostain syystä Toiviota kelpuuttanut joukkueen leirityksiin tai karsintaotteluihin. Joukkue valitaan ensi maanantaina.

- Toivon olevani EM-joukkueessa mukana. Minä olen kaikkeni tehnyt sen eteen. Joko olen joukkueessa tai en.