Roman Rotenberg sai Putinilta jo toisen kunnia­merkin – lähetti Venäjän itse­valtiaalle kiitokset ”vaikeiden aikojen voitta­misesta”

Venäjän jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Roman Rotenberg ylisti kiitosviestissään Vladimir Putinia myös siitä, että nimenomaan Putinin ansiosta ”Venäjä voittaa jälleen MM-kisoissa ja olympialaisissa”.

Vladimir Putin myönsi Roman Rotenbergille helmikuun alussa 2023 jo toisen valtiollisen kunniamerkin. Oheinen kuva on vuodelta 2018, kun Putin palkitsi Rotenbergin Ystävyyden kunniamerkillä.

Venäjän itsevaltainen presidentti Vladimir Putin jakoi helmikuun alussa kunniamerkkejä useille venäläisille urheilijoille ja valmentajille, joiden joukossa oli myös Suomen kansalainen Roman Rotenberg, 41.

Rotenberg sai Putinilta kunniamerkin, joka tunnetaan venäjäksi nimellä Orden Potshjota. Nimitys kääntyy suomeksi yksinkertaisesti kunniamerkiksi, mutta kyseessä ei ole silti mikä tahansa merkki.

Orden Potshjota -kunniamerkin voi yleensä saada henkilö, jolla on jo jokin toinen Venäjän valtiollinen kunniamerkki. Roman Rotenbergillä tällainen on jo hallussaan, sillä Putin palkitsi hänet vuonna 2018 Ystävyyden kunniamerkillä.

Nyt myönnetty kunniamerkki voidaan sääntöjen mukaan antaa esimerkiksi henkilölle, joka on edistänyt lasten ja nuorten urheilua tai joka on auttanut Venäjän saamaan kansainvälistä menestystä jollain urheilun osa-alalla.

Kyseinen kunniamerkki voidaan antaa myös ulkomaan kansalaiselle.

Roman Rotenbergin uudesta kunniamerkistä löytyy virallinen tieto Venäjän valtion virallisten dokumenttien sivustolta. Kremlin nettisivuilta löytyy puolestaan valokuva vuodelta 2018, kun Putin antoi Rotenbergille edellisen kunniamerkin.

Lisäksi Rotenberg on saanut Putinilta vuonna 2016 presidentillisen kiitostaulun eli kunniakirjan, jossa kiitellään hänen saavutuksiaan Venäjän jääkiekon edistämisessä.

Roman Rotenberg toimii nykyisin Pietarin jääkiekkojoukkueen SKA:n päävalmentajana ja Venäjä jääkiekkoliiton varapuheenjohtajana.

Hän on Putinia lähellä olevan liikemiehen Boris Rotenbergin poika. Myös Boris Rotenbergilla on Suomen kansalaisuus.

Lue lisää: MOT: Pakotteiden kohteena oleva oligarkki laiminlyönyt ilmoitus­velvollisuutensa

Lue lisää: Putinin kaverit Timtshenko ja Rotenberg hakivat Suomen kansalaisuutta samana vuonna – kummastakaan ei pyydetty lausuntoa, molemmille passi

Roman Rotenberg julkaisi heti kunniamerkistä kuultuaan Telegram-kanavallaan viestin, jossa hän kiitteli Vladimir Putinia vuolaasti.

Rotenbergin mukaan hänen kunniamerkkinsä kuuluu kaikille, jotka auttoivat Venäjän jääkiekkomaajoukkuetta valmistautumaan Pyeongchangin talviolympialaisiin 2018 ja Pekingin talviolympialaisiin 2022.

– Haluan erikseen kiittää Vladimir Vladimirovitsh Putinia herkeämättömästä huomiosta meidän rakasta urheilulajiamme kohtaan, Rotenberg kirjoitti.

– Juuri teidän ansiostanne Venäjän jääkiekko on selvinnyt vaikeista ajoista ja palauttanut itselleen entisen kunniansa. Me voitamme jälleen MM-kisoissa ja olympialaisissa. Meille ilmaantuu joka vuosi uusia lahjakkuuksia ja meidän sisäinen mestaruussarjamme muuttuu kiinnostavammaksi ja kirkkaammaksi kausi kaudelta, Rotenberg viestitti Putinille osoitetut sanansa 6. helmikuuta 2023 Telegramissa.

Rotenbergin kiitokset Putinille asettuvat vähintäänkin erikoiseen valoon sen vuoksi, että juuri Putinin takia myös Venäjän jääkiekko on kohdannut kuluneen vuoden aikana uusia vaikeuksia Putinin aloittaman Ukrainan sodan vuoksi.

Lukuisat ulkomaalaiset pelaajat ja valmentajat ovat kieltäytyneet pelaamasta Venäjän KHL:ssä, ja Venäjän maajoukkueesta on tullut kansainvälisen kiekkomaailman hylkiö Ukrainan sodan vuoksi.

Kaiken lisäksi Venäjän jääkiekko oli ongelmissa jo ennen laajamittaista hyökkäyssotaa. Venäjällä paljastui laaja valtiollinen dopingohjelma Sotshin kevään 2014 talviolympialaisten jälkeen ja yleinen käsitys on, ettei dopingohjelma voinut toimia ilman Putinin suoranaista siunausta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?