René Fasel sai Venäjän kansallisuuden – saa pitää yhä arvonimensä kiekkoliitossa

Venäjän kansalaisuuden saanut Fasel ajoi IIHF:n johdossa KHL:n etuja ja nauroi halveksivasti järjestön omalle sarjalle CHL:lle.

René Fasel ja Vladimir Putin nähtiin läheisissä tunnelmissa kesken Sotšissa vuonna 2016 pelatun jääkiekko-ottelun.

17.2. 9:01

Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) entinen puheenjohtaja René Fasel säilyttää järjestön kunniapuheenjohtajan arvonimensä ainakin toistaiseksi, ruotsalaislehti Aftonbladet kertoo.

Venäjän ja KHL:n etuja IIHF:n puheenjohtajana ajanut Fasel on saanut Venäjän kansalaisuuden samaan aikaan kun Venäjä käy Ukrainassa tuhoamissotaa.

– Hän on käyttänyt asemaansa väärin. Se, ettei hän sovellu kunniapuheenjohtajaksi, ei johdu siitä, että hänestä on tullut Venäjän kansalainen vaan siitä, että hänen toimensa väheksyvät Venäjän hyökkäyssotaa, Szymon Szemberg sanoo.

Ruotsalainen Szemberg on Euroopan jääkiekkoseurojen liiton (EHC) toimitusjohtaja. Hän toimi vuosina 2001–2014 IIHF:n viestintäpäällikkönä.

IIHF:n hallituksessa istuva Ruotsin jääkiekkoliiton puheenjohtaja Anders Larsson kertoo Aftonbladetille ja Expressenille olevansa yllättynyt Faselin uudesta kansalaisuudesta.

– Se, mitä on tapahtunut sen jälkeen kun hän lähti järjestöstä, on asettanut hänet ja hänen perintönsä surulliseen valoon. En ole ainoa, joka ajattelee näin, Larsson sanoo Expressenille.

Fasel omistaa 54 prosenttia omenoita kasvattavasta Alma Holdingista. Loput omistaa Volga Group Agro, jonka omistaja on Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva ja Jokereissa vaikuttanut liikemies Gennadi Timtshenko. Timtshenkolla on myös Suomen kansalaisuus.

– Timtshenko on lähimpänä Putinia ja hänen omaisuutensa auttaa Putinia tekemään sotarikoksia. Se, että Faselista tulee hänen liikekumppaninsa, ei ole ajoitukseltaan optimaalista, Szemberg sanoo Expressenille.

– Mutta en todellakaan ole yllättynyt. Tämä pikemminkin vahvistaa sen, minkä kaikki hänen lähellään työskennelleet tietävät.

Szemberg kertoo nähneensä Faselin ja Timtshenkon suhteiden vahvistuneen 2013, jolloin IIHF aloitti Champions Hockey Leaguen eli CHL:n elvytysyritykset. CHL:ää oli pelattu vain yksi kausi 2008–2009, ja lopulta sille saatiin jatkoa kaudesta 2014–2015 alkaen.

IIHF omisti jo tuolloin 12 prosenttia CHL:stä, mutta Fasel ei koskaan uskonut sarjaan vaan lobbasi KHL:n puolesta.

– Fasel melkein nauroi CHL:lle, jota yritimme elvyttää. Oli selvää, ettei hän tehnyt sitä, mikä oli parasta liitolle vaan sitä, mikä oli parasta hänelle itselleen. Hän käytti asemaansa hyväkseen vahvistaakseen suhdettaan Timtshenkoon ja KHL:ään, Szemberg sanoo.

IIHF kertoi jo viime vuoden maaliskuun lopussa tutkivansa Faselin toimia ja hänen Ukrainan sodasta antamiaan lausuntoja eettisessä komiteassaan. Tutkimukset ovat Larssonin mukaan edelleen kesken, ja asia on siirretty kurinpitolautakunnalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?