Suosittu selostaja kritisoi Kärppiä suorassa lähetyksessä – seurauksena oli erikoinen soppa

Suomalaisselostajan jakama kritiikki johti vivahteikkaaseen tapahtumaketjuun.

Kuvituskuva.

7.2. 11:48

Jääkiekon Suomen nuorten sarjoissa ehdittiin kohista selostajapannasta, joka asetettiin tiettyihin Leijonat.tv:ssä näytettäviin nuorten otteluihin. Se langetettiin selostaja ”Bartavegen” kritisoitua Kärppien U18-akatemiajoukkuetta tammikuun puolivälissä pelatussa ottelussa.

Selostaja oli arvostellut Kärppien valmennusjohtoa peluutusvalinnasta U18-luokan Mestiksen ottelussa Hyriä vastaan ja nostanut arvostelussaan esille myös pelaajanimen. Seurauksena oli se, että kaikki selostukset pantiin säppiin.

Tehdyn päätöksen takana olivat Seurayhteisön kaikki kuusi seuraa, joiden kotiotteluita selostuspanna koski. Yksi näistä seuroista on Oulun Kärpät. Oululaiset korostivat asiassa haluaan suojella alaikäisiä pelaajia mahdolliselta tulevalta kiusaamiselta.

Myös joukkueiden jäsenten haastattelut seurojen käyttämissä jäähalleissa oli kielletty.

Kielto aiheutti hämmennystä, sillä Bartavege tunnetaan innokkaana ja yleensä läpeensä positiivisena harrastajaselostajana. Hän nauttii suurta suosiota useiden nuorten keskuudessa ja on ollut varsin pidetty myös Kärpissä.

Selostaja esiintyy omasta toiveestaan vain taiteilijanimellään. Hän on ollut tapauksesta hämmästynyt ja pahoillaan.

Hän myönsi tapauksen jälkeen virheensä suoraan pelaajalle, jonka nimen oli maininnut arvostelun yhteydessä.

– Pahoittelen, että otin pelaajan nimen esille. Jos saisin ottaa tilanteen takaisin, en sanoisi pojan nimeä, Bartavege sanoi maanantaina päivällä.

Hänen mukaansa Kärppien U18-akatemiajoukkueen valmennus väläytteli keskusteluissa aluksi jopa asianajajien mukaan ottamista. Se aalto tuli ja meni.

– Olen lakimiehilläni kuunnelluttanut pätkät, että oliko tässä rikos. Sanottiin, että ei rikosta, selostaja kertoi.

IS kysyi asiasta maanantaina päivällä myös Oulun Kärpät 46 ry:n toiminnanjohtajalta Henri Dufvalta. Tämä oli toiveikas sovun löytymiseen.

– Varmasti tästä oppivat sekä selostaja että seurayhteisö. Alusta asti kaikilla on ollut halu hyvään ratkaisuun, Dufva sanoi.

Asiat rullasivatkin lopulta nopeasti. Oulun Kärpät 46 ry kertoi maanantai-iltana Facebookissa, että selostuskielto on päättynyt.

Bartavege on mielissään siitä, että hän pääsee taas selostushommiin.

Hän kävi myös selostuskieltonsa aikana katsomassa nuorten jääkiekko-otteluita ja kertoi saaneensa ihmisiltä kannustavaa palautetta.

Etenkin eräs viesti lämmitti Bartavegeä erityisesti.

– Oli aika koskettavaa, kun yksi pikkujunnu lähetti minulle viestin ja kysyi, että tuletko edes hallille, vaikka et saa selostaa.

– Aina yritän mennä ”posin” kautta. Nyt tuli (selostuksissa) eka kerta, kun kritisoin, hän sanoi.

Suomen Jääkiekkoliiton Leijonat.tv näyttää kauden aikana nuorten SM-sarjan ja Mestiksen ottelut U16-ikäluokasta ylöspäin. Kanavalta on katsottavissa esimerkiksi myös nuorempien juniorien kamppailuja, juniorimaaotteluita sekä aikuisten alasarjojen pelejä.

Muutamat seurat vaiensivat äänet tammikuun puolivälin jälkeen toviksi, mutta nyt selostaminen on taas sallittua. Useimmat ottelulähetykset toteutetaan yleensäkin ilman selostusta.

Juttua korjattu kello 13.27: Selostajan mukaan asianajajien mukaan ottamista väläytteli Kärppien U18-akatemiajoukkueen valmennus, ei itse seura. Juttuun myös tarkennettu pelaajan arvostelemista koskevia kohtia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?