Shokkipaljastus: Noora Räty ja 15 muuta Naisleijonien pelaajaa valittivat Pasi Mustosen käytöksestä – Pekingin olympialaisissa rysähti

16 naisten maajoukkuepelaajaa kertoi tammikuussa Pelaajayhdistyksen kautta Jääkiekkoliitolle kokeneensa epäasiallista kohtelua entiseltä päävalmentajalta Pasi Mustoselta. Asia siirtyy nyt Suekin tutkittavaksi.

Naisleijonien entinen päävalmentaja Pasi Mustonen lähti kotiin Pekingin olympialaisista kesken turnauksen.

11.10.2022 16:14

16 Naisleijonien maajoukkuerinkiin Pasi Mustosen päävalmentajakaudella kuulunutta pelaajaa kertoi viime tammikuussa anonyymisti Pelaajayhdistyksen kautta Jääkiekkoliitolle kokeneensa epäreilua tai epäasiallista kohtelua Mustoselta.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Jääkiekkoliitto vie Mustosen asian Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) tutkittavaksi.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela vahvistaa tiedon.

– Pelaajayhdistys oli meihin aiemmin yhteydessä nimettöminä tehdyistä lausunnoista. Pyynnöistämme huolimatta emme ole aiemmin saaneet suoria yhteydenottoja asianomistajilta asian tarkemman selvittelyn ja tutkinnan mahdollistamiseksi, Harri Nummela sanoo.

– Nyt, viime lauantaina, saimme kuitenkin viimein asiassa asianomistaja-asemassa olevilta muutamilta henkilöiltä yhteydenoton. Näiden yhteydenottojen perusteella olemme käynnistäneet asian selvittämisen sen nyt tultua mahdolliseksi ja pyytäneet siihen apua Suekilta. Jääkiekkoliitto antaa asian selvittämiselle kaiken mahdollisen tukensa. Asian ollessa keskeneräinen emme voi osallisten oikeusturvan ja yksityisyydensuojan vuoksi kommentoida asiaa enempää, hän jatkaa.

Tiedossa ei ole, kuinka monta pelaajaa on mukana viemässä Mustosen asiaa Suekin tutkittavaksi. IS:n tietojen mukaan 16 alkuperäisen pelaajan joukossa on Naisleijonien entisiä ja nykyisiä pelaajia.

– Meidän arvoissamme, strategiassamme ja kaikessa toiminnassamme lähdetään siitä, että emme hyväksy epäasiallista käytöstä jääkiekkoperheen piirissä. Jos tällaisia nostoja tulee, suhtaudumme niihin vakavasti ja tutkimme asian, jos ja kun siihen on edellytykset, Nummela sanoo.

16 pelaajan kirjeistä kerrotaan Marika Lehdon kirjoittamassa uutuuskirjassa Noora Räty – Leijonakuningatar (WSOY), joka julkaistaan torstaina.

Noora Räty ja 15 muuta pelaajaa lähestyivät Pelaajayhdistystä anonyymeillä kirjeillä. Kirjeissä he ”kuvailivat kokemuksiaan Pasin kanssa ja tämän toiminnan vaikutusta heihin”, kirjassa sanotaan.

Noora Räty painottaa kirjassa, ettei kyse ollut rikosepäilyistä, vaan pelaajien epäasialliseksi kokemasta käytöksestä.

Pelaajat toimittivat kirjeet Pelaajayhdistykselle, joka puolestaan antoi Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan ja toimitusjohtaja Matti Nurmisen lukea ne keskiviikkona 26. tammikuuta 2022. Samana päivänä naisleijonat lensivät Pekingiin.

Kirjan mukaan myös Mustoselle kerrottiin Pekingissä pelaajien syytöksistä. Mustonen lähti Pekingistä kesken turnauksen kotiin vedoten perheensä vakavaan terveystilanteeseen.

Ilta-Sanomat on yrittänyt tavoittaa Mustosta kommentoimaan pelaajien syytöksiä viime perjantaista alkaen, mutta Mustonen ei ole vastannut Ilta-Sanomien lukuisiin yhteydenottoihin.

Jääkiekkoliiton liittohallitus käsitteli asiaa kokouksessaan heinäkuussa, mutta vielä tuon jälkeen oli kirjan mukaan epäselvää, miten asian selvittely jatkuisi.

– Itse toivoin, että asia saisi ulkopuolisen, riippumattoman tutkinnan, mutta ymmärsin pelaajia, jotka pohtivat yhä nimensä paljastamista asian etenemistä varten. Pelko hankalaksi leimaamisesta ja omasta asemasta urheilu-uran aikana ja sen jälkeen sai urheilijat lakaisemaan kokemiaan asioita maton alle. Sellaisen piti loppua, jotta asiat voisivat tulevaisuudessa muuttua, Räty sanoo kirjassa.

Kirjan mukaan pelaajat olivat pohtineet, että koetuissa asioissa olisi ainesta Suekin tutkintaan, mutta moni heistä arasti nimellään esiintymistä.

Nyt Mustosen asia on siis kuitenkin etenemässä Suekin tutkintaan.

Naisleijonien olympiaturnausta Pekingissä viime helmikuussa väritti valtavaa julkisuutta saanut maalivahtien valintaprosessi. Mustonen ei yllättäen valinnut Noora Rätyä tämän viidensiin olympialaisiin.

Ennen valintapäätöstä julkisuudessa nähtiin erikoista miekkailua kaksikon välillä. Sen perusteella saattoi päätellä, etteivät päävalmentajan ja mahdollisen ykkösvahdin välit ole kovin hyvät.

Asia varasti huomattavan paljon huomiota joukkueen valmistautumisesta. IS:n tietojen mukaan juuri Rädyn kohtelu oli osalle pelaajista viimeinen pisara, joka laukaisi 16 pelaajan anonyymit kirjelmät.

Päivitetty ingressiä ja artikkelin alkua 13.10.2022 kello 15:14. Täsmennetty, että Naisleijonien pelaajat lähestyivät kirjeillä Pelaajayhdistyksen kautta Jääkiekkoliittoa tammikuussa. Aiemmin jutussa luki vain, että pelaajat olivat lähestyneet Pelaajayhdistystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?