Huimat promillet puhaltanut Tommy Salo joutui vankilaan – kiekkolegenda kertoo nyt jyrkästä alamäestään

Tommy Salo kertoo uutuuskirjassa, mitä ennen rattijuopumustuomiota tapahtui.

Tommy Salosta on ilmestymässä elämäkerta. Vasemmalla Salo jääkiekon MM-kisoissa vuonna 2002.

22.9. 10:59

Ruotsalainen jääkiekkosuuruus Tommy Salo avautuu ensi viikolla julkaistavassa elämäkerrassaan vuonna 2020 tapahtuneesta rattijuopumuksestaan.

3,06 promillea poliisin mittariin puhaltanut ruotsalainen tuomittiin yli vuoden kestäneen oikeusprosessin jälkeen kahdeksi kuukaudeksi vankilaan törkeästä rattijuopumuksesta.

Expressenin laajan haastattelun yhteydessä julkaistiin otteita Salon uudesta kirjasta. Niissä kahden hankalan avioeron ja vaikeiden mielenterveysongelmien ahdistama maalivahti kertoo tapahtumista, jotka johtivat kaksi vuotta sitten pidätykseen.

Salo oli matkannut viettämään aikaa Resön saarelle hyvien ystäviensä luokse.

– Ystäväni asuivat sen mökin naapurissa, jonka olin omistanut aiemmin ja jonka ex-vaimoni oli myynyt eromme jälkeen. Siellä oleminen herätti aivan liikaa tunteita. Jälkiviisaana minun ei olisi koskaan pitänyt mennä sinne, Salo sanoo.

Salo kertoo, ettei syönyt mitään kolmeen päivään. Alkoholi sen sijaan maistui. Maalivahdilla ei ole juuri muistikuvia kohtalokasta ajomatkaa edeltävästä päivästä, mutta hän on kuullut ystäviltään myöhemmin lyöneensä päänsä ja naarmuttaneensa kasvonsa tiputtuaan mökillä portaissa.

Huolestuneet ystävät kehottivat Saloa menemään kotiin. Salo lähti ajamaan, vaikka alkoholia oli yhä veressä runsaasti.

– Puhuin puhelimessa ystävieni kanssa melkein koko matkan. Olin varmasti todella väsynyt, koska nukahdin rattiin Köpingin ulkopuolella.

Poliisi löysi nukkuvan Salon kolariauton ratissa Köpingin läheltä. Hän oli ajanut autonsa E18-tien jakajaan.

Salo sai käräjäoikeudessa vankeustuomion, josta hän valitti vielä hovioikeuteen. Pitkällisen prosessin jälkeen tuomio pysyi ennallaan.

51-vuotias on viettänyt tuomionsa kärsittyään paljon aikaa yksin eikä ole omien sanojensa mukaan puhunut juuri kellekään. Alkoholiin hän ei ole kertomansa mukaan koskenut pidätyksensä jälkeen.

Keväällä Salo perusti uuden yrityksen, joka myy vaatteita, golftarvikkeita ja mukeja.

Tuomion jälkeiset ajat olivat Salolle henkisesti raskaita, mutta nyt hän kertoo löytäneensä uutta rauhaa elämäänsä.

– Elän nyt ilman ahdistusta, mikä tuntuu hyvältä. Mutta pidätys on minulle yhä herkkä paikka. Sen muisteleminen ei tunnu kivalta.

Tommy Salo pelasi menestyksekkään uran vuosina 1990–2007 Ruotsissa ja NHL:ssä. Salo on olympiavoittaja ja maailmanmestari.

Uran menestysten ohella Salo muistetaan vuoden 2002 Salt Lake Cityn olympialaisten kuuluisasta virheestä.

Valko-Venäjän Vladimir Kopat laukoi keskialueelta 4–3-voittomaalin ruotsalaisveskarin selän taakse puolivälierän loppuhetkillä. Suursuosikki Tre Kronor tippui nöyryyttävästi turnauksesta, ja syy kaadettiin Salon niskaan.

Salo on aiemminkin kertonut sairastuneensa osaksi Salt Lake Cityn tapahtumien vuoksi masennukseen. Sairastumista seurasi muun muassa runsas alkoholinkäyttö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?