Yksi asia suomalaisten juhannuksen vietossa häiritsee kanadalaista Geoffia – ”Surullista”

Geoff Platt on asunut Suomessa jo 14 vuotta.

Geoff Platt pelasi Ilveksessä kaudella 2008-09 ja on siitä lähtien asunut ainakin kesät Suomessa.

25.6. 9:30

Kanadalaiskiekkoilija Geoff Platt on edustanut suomalaista seuraa vain kahden kauden ajan, mutta on asunut Suomessa jo 14 vuotta. Hän saapui Eurooppaan Ilveksen riveihin kaudeksi 2008-09, mutta pelasi verotusteknisistä syistä alkukaudella 13 ottelua Dinamo Minskin joukkueessa vasta perustetussa KHL:ssä.

Kaudella 2018-19 Platt nähtiin Jokereissa. Suomeen hän kotiutui kuitenkin jo Ilves-kauden jälkeen tavattuaan tamperelaisen vaimonsa Miian. Parin häitä tanssittiin kesällä 2015. Niinpä suomalainen juhannus on Plattille jo enemmän rutiini kuin minkäänlainen ihmetyksen aihe.

– Ensimmäinen muistikuvani on keskiyön aurinko, se uskomaton valoisuus, joka Suomessa tähän aikaan vuodesta vallitsee, Platt muistelee.

Keskiyön auringon juhlaan kuuluu leimallisesti tietysti myös sauna. Niin myös Geoff Plattin juhannukseen.

– Sauna on uskomattoman hieno asia. Suomessa ollessani saunon melkein joka ilta, Platt sanoo.

Suomen juhannukseksi autioituvat kaupungit hämmästyttävät, kenties joskus jopa ahdistavat, ulkomaalaisia. Platt on toista maata.

– Se, että kaikki lähtevät maaseudulle, on oikeastaan aika hienoa. Meillä ei ole mökkiä, mutta juhannuksena menemme vaimon vanhempien mökille.

Perinteinen juhannuskokkokin on vuosien mittaan tullut tutuksi.

– Aiemman kotimme lähellä paloi aina todella iso kokko. Harvoin näkee niin isoja tulia. Suomessa on paljon mielenkiintoisia juhlia ja perinteitä, joilla on alkujaan jonkinlainen uskonnollinen tausta, mutta eivät ne enää niin uskonnollisia olekaan, Platt pohtii.

Myös juhannuksen kääntöpuoli on tullut torontolaissyntyiselle kiekkomiehelle tutuksi.

– Ehkä juhannus antaa luvan irrotella vähän liikaakin. On surullista lukea hukkumisonnettomuuksista joka vuosi.

Heinäkuussa 37 vuotta täyttävä hyökkääjä palasi KHL:n Ufasta kotiin helmikuussa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Vastoin aiempia tietoja viisi kertaa Valko-Venäjää MM-kisoissa edustanut Platt ei ole toistaiseksi luopunut kaksoiskansalaisuudestaan, eikä halua asiaa enempää kommentoida, mutta KHL:aan hän ei ole enää palaamassa.

Muutenkaan mieli ei pala enää reissuhommiin, kaukaloon kyllä.

– Haluaisin vielä pelata. Olin yhteydessä kumpaankin tamperelaisseuraan jo helmikuussa, mutta kiinnostusta ei tuntunut olevan. Molemmat ilmoittivat, että ensi kauden kokoonpanot ovat jo täynnä, Platt ihmettelee.

Muinoin Ilveksessä hän iski 45 ottelussa tehot 20+18=38. Sen jälkeen 14 kautta KHL:ssa tuottivat kuuden eri seuran palveluksessa 630 ottelua ja 180+152=332 pistettä.

– Täytyy seurata tilanteen kehittymistä. Reissuun en enää lähde, haluaisin pelata Tampereella. Tyttäreni on vielä pieni ja rakennamme juuri nyt taloa, kesken betonin valamisen tavoitettu Platt sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?