Rene Fasel pelaa räikeästi Putinin pussiin – suomalainen kiekkopomo kertoo, miten sveitsiläinen ui pimeän vallan ytimeen

Jukka-Pekka Vuorisen mukaan Rene Faselin valtaa kasvattivat sosiaaliset taidot ja hyvä kielipää.

Rene Faselin (vas.) toimintatavat tulivat tutuiksi Jukka-Pekka Vuoriselle.

22.3. 6:18 | Päivitetty 22.3. 9:17

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n kunniapuheenjohtajan Rene Faselin ympärillä kuohuu taas.

Viime syksynä 27 vuoden jakson IIHF:n puheenjohtajana päättäneen Faselin uutisoitiin viime viikolla ottaneen vastaan työn Venäjän jääkiekkoliigan KHL:n palkkalistoilla.

Fasel kiirehti kiistämään venäläismedioiden tiedon, mutta kertoi olleensa vuosien ajan tiiviissä yhteydessä KHL:n päätöksentekijöiden kanssa ja aikovansa olla sitä jatkossakin.

Kotimaisen ja kansainvälisen jääkiekon vaikutusvaltaisimmissa pöydissä pitkään istunut Jukka-Pekka Vuorinen seurasi läheltä sveitsiläisen hammaslääkärin urakaarta, jonka kiskot ovat viettäneet vuosi vuodelta enemmän itään päin.

Vuorinen toimi Suomen jääkiekkoliiton toimitusjohtajana vuosina 1989–2000 ja teki Faselin kanssa läheistä yhteistyötä vuosina 2003–2006 toimiessaan Torinon talviolympialaisten jääkiekon lajijohtajana.

Fasel nousi IIHF:n johtoon vuonna 1994, kun hän päihitti tasaisessa äänestyksessä suomalaisen Kai Hietarinnan. Hietarinnan kampanjassa mukana olleen Vuorisen mukaan Fasel hurmasi valitsijat sosiaalisilla taidoillaan.

– Hänellä oli hyvin monipuolinen kielitaito ja hän oli supliikkimies, sellainen huippuverkostoituja. Se oli suurin syy, miksi hänet valittiin. Hän on niin sanotusti peluri, osasi luoda suhteita joka suuntaan. Kai taas oli rehellinen suomalainen, joka ei lähtenyt siihen leikkiin mukaan, Vuorinen muistelee.

– Fasel on oikein hauska ja hyvää seuraa. Hän osasi small talkin ja oli siinä mielessä hyvä ja taitava, on edelleenkin. Hän oli sillä tavalla miellyttävä henkilö keskustelukumppanina.

Rene Fasel halaili jääkiekon MM-pokaalia vuonna 2003.

Suhteita Fasel oli luonut jo toimiessaan aiemmassa ammatissaan hammaslääkärinä. Verkosto itään alkoi kehittyä jo, kun sveitsiläinen toimi Punakoneen pelaajien kuten Vjatsheslav Bykovin hammaslääkärinä.

IIHF:n johtoon päästyään Fasel levitti verkostoaan entistä laajemmalle. Sveitsiläinen teki pitkän uran myös Kansainvälisessä Olympiakomiteassa KOK:ssa, jossa hän on toiminut monissa merkittävissä tehtävissä. Suulas sveitsiläinen pärjäsi kabinetissa kuin kabinetissa – ja ajoi useasti isoissa päätöksissä Venäjän asiaa.

Vuonna 2011 ulkomaalaisille Venäjän tukijoille jaettavan Ystävyyden kunniamerkin presidentti Dmitri Medvedeviltä saanut Fasel oli merkittävässä roolissa lobbaamassa vuoden 2014 talviolympialaisia Venäjän Sotshiin.

Myöhemmin sveitsiläinen vastusti äänekkäästi Venäjän sulkemista kansainvälisestä urheilusta Sotshia seuranneen dopingskandaalin jälkeen.

– Kun hän oli KOK:n hallituksessa, hän pääsi niihin päättäjäpiireihin, joita on myös hyvin negatiivisesti kuvattu. Emme tietenkään tiedä yksittäisten henkilöiden rooleja, mutta sitä kautta hän pääsi hyvään asemaan, tutustui esimerkiksi Putiniin ja on pystynyt luomaan kontaktiverkostoa, Vuorinen selittää.

– En pitänyt Faselia koskaan minään merkittävänä jääkiekon asiantuntijana, mutta hän oli taitava peluri, Vuorinen sanoo.

Sveitsiläispampun veljeily Vladimir Putinin ja Aljaksandr Lukashenkan kaltaisten itsevaltaisten hallitsijoiden kanssa kävi sitä ilmeisemmäksi, mitä pidempään hän viihtyi kansainvälisen jääkiekon vallan kahvassa.

Faselin jatkaminen ”Venäjän leirissä” ei siis tullut Vuoriselle yllätyksenä, mutta on silti kiusallinen pala nieltäväksi koko kansainväliselle jääkiekkoyhteisölle.

– Jo pari vuotta sitten puhuttiin, että kun Fasel lopettaa IIHF:ssä, hän menee KHL:ään. Puhuttiin jopa komissaarin tehtävästä. Sitä en pidä yllättävänä. Mutta sitä pidän, kuinka mauttomasti hän on näitä asioita käsitellyt ja näyttänyt avoimesti suuntaansa, ketä vastaan ja kenen puolella hän on.

– IIHF:n kunniapuheenjohtajana hän tavallaan pilaa maineensa jääkiekkopiireissä tällä räikeällä toiminnallaan. Ihmetyttäähän se, että hän on lähtenyt sen tyyppiseen peliin mukaan.

Rene Fasel ja Vladimir Putin Sotshissa vuonna 2021.

Faselin asema kansainvälisen jääkiekon päättäjän paikalla oli vankkumaton yli 25 vuoden ajan. Vuoden 1994 jälkeen hän ei saanut yhtään kunnon haastajaa IIHF:n puheenjohtajaksi, ennen kuin hänelle tuli vastaan IIHF:n puheenjohtajille asetettu yläikäraja vuonna 2021. Ulkopuolisten oli vaikea haastaa Venäjän tukemaa ja valtavan kontaktiverkoston luonutta puheenjohtajaa.

– Hän oli siinä roolissa liian pitkään, niin kuin näissä tehtävissä helposti käy. Se on nähty KOK:ssa ja kansainvälisissä liitoissa muutenkin, että kun liian kauan on johtotehtävässä, niin siinä rupeaa sekoittumaan niin sanotusti omat ja firman asiat, Vuorinen sanoo.

Viime viikon tapahtumien jälkimainingeissa Faselille on muun muassa vaadittu porttikieltoa Suomessa keväällä järjestettäviin MM-kisoihin. Kisojen pääsihteeri ja IIHF:n hallituksen jäsen Heikki Hietanen kertoi Ilta-Sanomille, että liitossa aiotaan pohtia suhtautumista kunniapuheenjohtajan mahdolliseen Suomen-matkaan.

Vuorinen ei usko varsinaiseen porttikieltoon, mutta epäilee silti, että Faselia ei Suomessa nähdä.

– On helppo huomata, että Fasel ei ole kovin suosittu Suomessa, ja ihan senkin takia pohtisin, että kannattaako tullakaan. Muuten sitä on aika vaikea estää. Olisin todella yllättynyt, jos IIHF tekisi sellaisen päätöksen, ettei häntä päästetä Suomeen. En näe sitä oikein mahdollisena minun tiedoillani. Mutta muuten ei ehkä kannata tulla jäähallin käytäville pyörimään, kyllä sieltä tulee sen verran kuraa niskaan sitten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?