Putinin ystävä Rene Fasel ihmettelee, miksi Venäjältä estettiin pääsy Suomeen MM-kiekkokisoihin – näin hän perustelee

Rene Fasel syytti myös länttä Ukrainan sodasta.

Rene Fasel (vas.) on ollut hyvissä väleissä Vladimir Putinin (oik.) kanssa. Kuva on otettu toukokuussa vuonna 2021.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n entinen puheenjohtaja Rene Fasel jatkoi lausuntojaan Ukrainan sodasta. Venäjä-mielinen urheiluvaikuttaja puhui tällä kertaa sveitsiläiselle La Libertelle.

Toisaalta hän sanoi, että sota on kamala näytelmä.

Toisaalta hän väitti, ettei kukaan ole välittänyt siitä, että Itä-Ukrainassa on sodittu jo vuodesta 2014. Ja että tuhannet ovat menettäneet vuosien aikana henkensä.

– Kahdeksaan vuoteen kukaan ei ole välittänyt Donbassin alueesta. Kukaan ei ole tehnyt mitään, vaan kaikki on haihtunut savuna ilmaan. Se tekee minut surulliseksi. Elämme 2000-luvulla emmekä ole tajunneet, ettei sota ole ratkaisu. Myös länsi on osaltaan vastuussa, Fasel sanoi La Libertelle.

– Sota ei voi vähentää rakkauttani Venäjää kohtaan. Rakastan venäläisiä. Sillä, mitä nyt tapahtuu, ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa.

Urheiluun viittaamalla Fasel jatkoi mantraansa, jota hän toisteli aiemmin venäläisen Championatin haastattelussa.

Fasel piti surullisena Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n päätöstä sulkea Venäjä ja Valko-Venäjä toiminnastaan. Maiden joukkueet eivät saa osallistua Suomessa pelattaviin MM-kisoihin keväällä. Vastaavan päätöksen ovat tehneet käytännössä lähes kaikki urheilun eri lajiliitot.

– Jopa kylmän sodan aikana Neuvostoliitto pelasi USA:n ja Kanadan kanssa. Urheilun tulisi olla rauhan ja ihmisten yhdistämisen asialla, myös näinä jännitteisinä aikoina. Aikaisemminkin olisi ollut tilanteita, joissa olisi voitu tehdä samanlainen päätös, koska maailmassa on liian monta sotaa, ja nyt teemme näin, Fasel sanoi aiemmin Championatille.

Lue lisää: Venäjän jääkiekko­maajoukkue heitettiin ulos kansain­välisestä toiminnasta – näin tilannetta kommentoi Putinin ystävä Rene Fasel

Fasel jatkoi aiheesta nyt La Libertelle. Hän sanoi, ettei edelleenkään ymmärrä päätöstä ja pitää sitä ennenkuulumattomana.

– Kun MM-kisat pelataan Suomessa toukokuussa, tilanne on voinut jo muuttua. Se, mitä nyt tapahtuu, on täyttä hysteriaa.

Ex-hammaslääkärin mielestä jonkun pitäisi nyt saada hysteria laantumaan.

– Kuinka pitkälle aiotaan mennä? Jotkut puhuvat jo atomipommista. Minua pelottaa. Minulla on lapsia ja lapsenlapsia. En ui vastavirtaan ajatuksineni. Toivon, että päättäjät istuvat yhteiseen pöytään, etsivät ratkaisuja keskustelemalla ja lopettavat sotimisen, Fasel sanoi.

72-vuotias Fasel on tunnettu läheisistä väleistään sekä Venäjän että Valko-Venäjän valtaapitävien kanssa. Vuonna 2018 hän osallistui kunniavieraana Vladimir Putinin tuoreimman presidenttikauden virkaanastujaisseremoniaan.

Viime vuonna Fasel ikuistettiin halailemassa Valko-Venäjän itsevaltaisen presidentin Aljaksandr Lukashenkan kanssa, kun monet länsimaat halusivat vetää maahan myönnetyt jääkiekon MM-kisat Valko-Venäjältä maan vaikean ihmisoikeustilanteen vuoksi.

Kisat siirrettiin kokonaan Riikaan.

Sveitsiläinen toimi IIHF:n puheenjohtajana vuodet 1994–2021.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?