Venäjän jääkiekko­maajoukkue heitettiin ulos kansain­välisestä toiminnasta – näin tilannetta kommentoi Putinin ystävä Rene Fasel

IIHF:n entinen puheenjohtaja kommentoi asiaa venäläismedia Championatille.

Rene Fasel on entinen IIHF:n puheenjohtaja.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n entinen puheenjohtaja Rene Fasel on kommentoinut päätöstä, jonka mukaan Venäjä ja Valko-Venäjä suljetaan kansainvälisestä jääkiekkotoiminnasta.

Fasel kommentoi asiaa venäläismedia Championatille maanantaina ennen kuin päätös oli varma.

IIHF päätti maanantaina, etteivät Venäjä ja Valko-Venäjä voi muun muassa osallistua keväällä Suomessa pelattaviin jääkiekon MM-kisoihin. Venäjältä vietiin myös vuoden 2023 nuorten MM-kisojen isännyys.

Päätöksen taustalla on Venäjän aggressiivinen hyökkäyssota Ukrainassa.

Lue lisää: Venäjä ja Valko-Venäjä suljetaan pois kansainvälisestä jääkiekosta

Fasel muistutti Championatin haastattelussa olympiahengestä ja siitä, kuinka urheilun kuuluisi yhdistää ihmisiä hankalinakin aikoina. Hänen mielestään urheilijoita ei kuuluisi rangaista sotatoimien tähden.

– Olen sataprosenttisen varma, ettei yksikään urheilija tue sotaa. Tämä on murheellinen päivä minulle, sveitsiläinen sanoi.

Faselin mukaan maanantaina tehty päätös on surullinen hetki myös IIHF:n historiassa.

– Jopa kylmän sodan aikana Neuvostoliitto pelasi USA:n ja Kanadan kanssa. Urheilun tulisi olla rauhan ja ihmisten yhdistämisen asialla, myös näinä jännitteisinä aikoina. Aikaisemminkin olisi ollut tilanteita, joissa olisi voitu tehdä samanlainen päätös, koska maailmassa on liian monta sotaa, ja nyt teemme näin, Fasel surkutteli.

Fasel on tunnettu läheisistä väleistään sekä Venäjän että Valko-Venäjän valtaapitävien kanssa. Vuonna 2018 hän osallistui kunniavieraana Vladimir Putinin tuoreimman presidenttikauden virkaanastujaisseremoniaan.

Viime vuonna Fasel ikuistettiin halailemassa Valko-Venäjän itsevaltaisen presidentin Aljaksandr Lukashenkan kanssa.

72-vuotias sveitsiläinen toimi IIHF:n puheenjohtajana vuodet 1994–2021.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?