Curt Lindström sai karun diagnoosiin – leijonalegendalla on parantumaton sairaus

Curt Lindström sairastaa polyneuropatiaa.

Curt Lindström asuu kumppaninsa Wannarotin kanssa Thaimaassa.

25.1. 10:31

Suomen jääkiekkomaajoukkuen vuonna 1995 historialliseen maailmanmestaruuteen valmentanut Curt ”Curre” Lindström kertoo ruotsalaiselle Aftonbladetille sairastavansa parantumatonta hermostosairautta polyneuropatiaa.

Duodecimin mukaan kyseessä on ääreishermoston laaja-alainen sairaus, johon yleensä liittyy sekä tunto- että liikehermojen vaurioituminen.

Thaimaassa asuva Lindström, 81, kertoi saaneensa diagnoosin vuosi sitten.

– He tekivät kaikki mahdolliset testit, ja tulokset olivat samat. He sanoivat, että tauti liittyy yleensä diabetekseen, jota minulla ei ole koskaan ollut. Mutta se saattaa olla myös perinnöllistä, ja nyt tiedän, että äidilläni oli sama tauti. Sitä ei ole mahdollista parantaa, tai kääntää aikaa takaisinpäin. Minun pitää oppia elämään tämän kanssa, Lindström sanoo ruotsalaislehdelle.

Lindströmin mukaan tauti on parantumaton.

– Käytössä on vain lääkkeitä, joiden pitäisi hidastaa taudin etenemistä, mutta en osaa sanoa, ovatko ne auttaneet. Paremmaksi tilanne ei ole ainakaan muuttunut.

Lindströmiä auttaa arjessa hänen 43-vuotias kumppaninsa Wannarot. Tauti on saanut Lindströmin jalat jo sen verran heikkoon kuntoon, ettei auton ajaminen enää onnistu, mutta hän pystyy vielä liikkumaan mopedilla. Lindström kertoo pystyvänsä kävelemään omin voimin vielä lyhyitä matkoja. Kyynärsauvojen käyttöä hän yrittää vältellä viimeiseen asti.

– Olen elänyt ja elän yhä mahtavaa elämää. Nyt käynnissä on uusi vaihe, ja pitää vain hyväksyä, etten pysty enää tekemään tiettyjä juttuja. Toki harmittaa, etten voi enää mennä päivittäiselle juoksulenkilleni, tai kun tasapainoni ei riitä golfkierrokseen. Se on mahdotonta nykyään. Mutta olen tajunnut, että minun pitää vain elää sen asian kanssa.

Lindström valmensi Suomen miesten jääkiekkomaajoukkuetta vuosina 1993–1997. Myöhemmin 2000-luvulla hän valmensi SM-liigassa Ilvestä ja Jokereita.

Lue lisää: Kulta-Curre Lindström 80 vuotta! Merkkipäivää varjostaa valtava ikävä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

MM-jääkiekko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?