Tero Lehterä ja SaiPa käräjillä – riitaa rahasta

Tero Lehterän ja kahden muun valmentajan lomautusriitaa käsiteltiin oikeudessa.

Valmentaja Tero Lehterän ja hänen entisen seuransa SaiPan riitaa käsiteltiin oikeudessa. Arkistokuva.

28.1. 19:09

Etelä-Karjalan käräjäoikeus Lappeenrannassa käsitteli perjantaina ensimmäistä kertaa SM-liigassa jääkiekkoseura SaiPan ja sen entisen valmennusryhmän lomautusriitaa.

Valmisteluistunnossa vastaajaa eli Liiga-SaiPa -yhtiötä edusti asianajaja Jouni Nikkanen, ja kantajan edustajana oli etäyhteydellä asianajaja Heikki Meskanen.

Istunnossa kävi ilmi, että SaiPan edustaja oli vielä edellisenä päivänä torstaina ollut suoraan yhteydessä entisiin valmentajiin sovinnon löytämiseksi. Sopua ei kuitenkaan ollut löytynyt.

Riidassa on kyse siitä, oliko SaiPalla oikeus lomauttaa uudestaan valmennuskolmikkonsa eli päävalmentaja Tero Lehterä sekä apuvalmentajat Tuomo Ropo ja Kari Martikainen joulukuun lopussa 2020.

Kolmikko oli aloittanut SaiPan valmentajina vuonna 2018, ja heidän pestinsä oli päättymässä huhtikuun lopussa 2021.

SaiPa lomautti kolmikon ensimmäisen kerran 13. marraskuuta 2020 alkaen. Lomautus kesti vuoden 2020 loppuun asti, ja se tehtiin koronapandemian vuoksi annetun poikkeuslain perusteella.

Oikeuskiistan kohteena on toinen, kesken edellisen lomautuksen 28. päivä joulukuuta 2020 alkanut uusi lomautus, joka kesti 27. maaliskuuta 2021 asti.

SaiPa perusteli uutta lomautusta samoin kuin ensimmäistä eli koronapandemian vuoksi annetulla poikkeuslailla.

Valmentajat katsovat, että näin SaiPa yritti kiertää vuodenvaihteessa 2020–2021 päättynyttä poikkeuslakia antamalla uudet lomautusilmoitukset juuri ennen lain voimassaolon päättymistä.

Meskasen mukaan uutta lomautusta ei voinut laillisesti tehdä kesken entisen määräaikaisen lomautuksen.

– Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa kesken. Se vaatisi sopimukseen erillisen klausuulin, eikä sellaista ole, sanoi kantajan edustaja Meskanen.

SaiPa kiistää yrittäneensä kiertää lakia. SaiPan mukaan riitti, että lomautusilmoitus annettiin ennen poikkeuslain voimassaolon päättymistä.

SaiPan mukaan sillä olisi ollut mahdollisuus turvautua lomautusperusteena myös työsopimuslaissa mainittuihin tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin.

Yhtiö oli ajautumassa maksukyvyttömäksi ja konkurssiin, vetoaa koronapandemiasta kärsinyt SaiPa vastauksessaan.

Meskanen huomautti, että esimerkiksi SaiPan omavaraisuusaste ei ollut lomautusten aikaan niin heikko, että tuotannollis-taloudellisiin syihin olisi voinut vedota.

Lisäksi lomautusilmoituksissa ei ollut mitään mainintaa tuotannollis-taloudellisista syistä.

– Sen vuoksi asian esille tuominen on täysin tarpeetonta, koska riidassa ei ole tästä kyse, Meskanen totesi.

Lisäksi hän huomautti, että työ ei voinut olla todellisuudessa vähentynyt kuin korkeintaan tilapäisesti. Tästä todisti Meskasen mukaan uuden valmennusryhmän palkkaaminen lomautettujen työsuhteen ollessa voimassa.

SaiPa ilmoitti maaliskuun lopulla 2021 palkanneensa uudet valmentajat. Samalla se ilmoitti, että entisen valmentajakolmikon työvelvoite oli päättynyt.

SaiPa korosti omassa vastauksessaan sitä, että valmentajat eivät olleet saapuneet töihin laittomaksi väittämänsä lomautuksen aikana.

”Kantajilla ei siten ollut tosiasiallisesti tarkoituskaan työskennellä mainittuna aikana”, totesi SaiPa.

Meskasen mielestä tällainen kirjaus on tarpeeton, sillä työnantajalla on lain mukaan etuoikeus tulkita työsuhteen ehtoja.

– Ei valmentajilla ole ollut oikeutta tai velvollisuutta tulla töihin lomautuksen aikana. On ihan naurettava ajatuskin, että he olisivat tulleet töihin, hän sanoo.

Vastaaja ei tässä kirjauksissa väitä mitään, vaan tämä asia on ainoastaan todettu, totesi puolestaan Nikkanen.

Valmentajat vaativat oikeusteitse SaiPalta menetettyjä palkkoja, lomakorvauksia ja odotusajan palkkoja. Vastikään valmentajana Slovakiassa aloittanut Lehterä vaatii noin 30 000 euroa sekä Ropo ja Martikainen kumpikin vajaata 13 000 euroa.

SaiPan mielestä valmentajakolmikolle ei syntynyt lomautuksista korvattavaa vahinkoa, eivätkä he siten ole oikeutettuja korvauksiin.

Valmisteluistunnossa osapuolet sopivat, että he käyvät läpi mahdolliset todistelu- ja näyttötarpeet ja ilmoittavat niistä viimeistään helmikuun alussa. Jatkokäsittelyn aikataulusta sovitaan sen jälkeen.

MM-jääkiekko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?