Kommentti: Noora Rädyn unelma tuhoutui, kun Pasi Mustonen jäi egonsa kahleisiin – tästä lapsellisessa pelleilyssä on kyse

Kun Pasi Mustonen otti Naisleijonat komentoonsa 2014, hän siivosi joukkueesta ensitöikseen suurimmat kiusaajat. Kun Mustonen nyt Pekingissä valmentaa sopimuskautensa viimeisessä turnauksessa Naisleijonia, hänestä itsestään on tullut yksi joukkueen pahimmista kiusaajista, kirjoittaa Marko Lempinen.

18.1. 18:57

Ilta-Sanomat uutisoi tiistaina, ettei Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen valinnut tähtimaalivahti Noora Rätyä Pekingin olympiajoukkueeseen, joka julkistetaan virallisesti torstaina.

Mustosen päätös on yllättävä ja naurettava. Nyt tiedämme, että Mustonen pelasi viime syksystä lähtien epäjohdonmukaista peliä, ja köpelöstihän siinä leikissä väistämättä kävi – ainakin mitä päävalmentajan maineeseen tulee.

Ei tosin jääräpäiseksi luonteeksi kuvailtu Mustonen sitä todennäköisesti myönnä, tuskin edes itselleen. Hänestä näyttää olleen järkevämpää venyttää peli ennemmin äärimmilleen kuin antaa periksi.

Mustonen tuhosi maailman parhaaksi vahdiksi arvioidun Rädyn unelman, asettaen samalla itsensä enemmän tai vähemmän joukkueen edun edelle. Äärimmäinen ratkaisu.

IS:n tietojen mukaan kulisseissa jo ainakin osa Pekingiin matkaavasta kisajoukkueesta on Rädyn rajusta kohtalosta shokissa. Naislätkän ikonin jäätyä rannalle ruikuttamaan joukkueen aito usko ja ilmapiiri ovat vakavasti uhattuna.

Episodi ei kuitenkaan ole mustavalkoinen. Mustosella on ollut vastassaan yksilö, jonka käsittelemisessä monella muullakin valmentajalla olisi saattanut mennä pasmat sekaisin.

Nyt samaan aikaan vastaavasti osa olympiajoukkueen pelaajista varmasti myhäilee tyytyväisenä ja kiittelee Mustosta rohkeudesta. Jos nimittäin jakaa Mustonen mielipiteet maajoukkueen sisällä, yhtä lailla Räty, jota on niin ikään kuvailtu kulmikkaaksi ja haastavaksi persoonaksi.

Rädyn kohdalla kuvailut selittyvät pitkälti kateudella, mutta yhtä kaikki: tässä tilanteessa monen maajoukkuepelaajan on helpompi hengittää Pekingissä.

Mistä tämä lapsellinen pelleily oikein kumpuaa ja mitä seurauksia sillä voi olla?

Pasi Mustonen on valmentanut Naisleijonia vuodesta 2014.

Vastaus on simppeli: kyse on kahden ison egon keskinäisestä nyrkkeilystä, hiljaisesta valtataistelusta.

Sinisestä nurkkauksesta on viimeistään vuodesta 2016 lähtien löytynyt Räty, punaisesta puolestaan Mustonen. Sittemmin kaksikko on tanssinut pääasiassa omissa kulmauksissaan, ajautuen kuitenkin aina ajoittain törmäyskurssille – toisinaan vain kulisseissa, toisinaan julkisestikin.

Räty ei tiettävästi voi sietää Mustosen valmennustyyliä, jossa näkee ”jumaltautisuuden” piirteitä. Mustonen taas on ilmeisesti tuohtunut tavasta, jolla kokee Rädyn tuovan omaa tähtiasemaansa esiin.

Vääntö alkoi yhdestä harjoitusleiristä, jolle Räty ei osallistunut. Kaksikolla lienee yhä eriävä näkemys siitä, kuinka perusteltu ratkaisu oli.

Välissäkin on kiehunut, mutta Pekingin olympiavalintojen kannalta taistelu kulminoituu vuoden 2021 MM-kisoihin. Räty kieltäytyi MM-kutsusta sen jälkeen, kun kisat oli päätetty siirtää koronan vuoksi huhtikuusta elokuuhun. Räty vetosi muun muassa oman maalivahtikoulunsa työkiireisiin ja katsoo ilmoittaneensa siitä hyvissä ajoin joukkueenjohdolle.

Mustonen puolestaan on ottanut tähtivahdin kieltäytymisen henkilökohtaisena loukkauksena. Päävalmentajan versio on, että hän sai kuulla Rädyn kieltäytymisestä tiettävästi vasta IS:n uutisesta.

Asia kävi niin pahasti Mustosen luonteen päälle, ettei hän valinnut Rätyä maajoukkueeseen viime syksyn olympiakatsastusotteluihin Kanadaa vastaan. Hän aloitti mediapelin, jossa hän pakotti median spekuloimaan, valittaisiinko Rätyä ylipäätään Pekingiinkään.

Syntyi kohu, jonka aikana Mustonen äityi epäilemään Rätyä jopa lainrikkojaksi – uskoen kritiikissään virheellisesti, että valtiontukea saavilla olympiaurheilijoilla olisi aina velvollisuus osallistua maajoukkueen tapahtumiin.

Noora Räty oli Suomen maalivahti vuoden 2019 MM-kotikisoissa.

Kohun paisuttua Mustonen nöyrtyi ja valitsi Rädyn joulukuiselle olympialeirille. Kun huippukautta pelaava Räty nollasi leirin aikana Tshekin, hänen olympiavalintansa vaikutti sinetöidyltä. Kiistattomalta.

Mutta Mustosen mediapelissä olikin vielä yksi isku suunnitteilla.

Se paljastui tiistaina.

Kiistassa ei ole lähtökohtaisesti voittajia, ainoastaan häviäjiä. Mustonen kantaa Pekingiin mukanaan valtavan tuloksellisen riskin.

Tavallisesti päävalmentajan tärkein tehtävä arvokisojen alla on pelaajien paineiden lieventäminen. Nyt Mustonen kuitenkin lisäsi myös pelaajien paineita, erityisesti ykkösvahti Anni Keisalan: hänellä on Pekingissä enemmän hävittävää kuin voitettavaa.

Rädyn sivuuttaminen tuntuu käsittämättömältä nimenomaan sitä taustaa vasten, että joulukuun leirin jälkeen harmonia näytti palanneen riitapukarien välille. Ja Mustonenkin varsin hyvin tietää, että ilman Rätyä Suomi ei olisi venynyt maksimaalisen lähelle MM-kultaa vuoden 2019 kotikisoissa.

Mustonen kaivoi itselleen jääkiekkoilullisesti montun, josta hän voi nousta vain luotsaamalla Naisleijonat olympiakultaan. Se on mahdollista, mutta ei todennäköistä.

Mustonen mitä ilmeisimmin laskelmoi, että Rädyn valitsematta jättäminen parantaisi joukkueen sisäistä harmoniaa – ja vieläpä tilanteessa, jossa Keisala on tullut tasollisesti kuningattaren iholle.

Tämä olisikin ollut perusteltu selitys, jos Mustonen olisi jo ennen joulukuun leiriä osoittanut suoraselkäisyyttä ja kertonut Rädyn olevan esimerkiksi uhka maajoukkueen ilmapiirille – tai jos sen jälkeen hänen ja Rädyn suhteessa olisi säröillyt uudestaan.

Mutta mistään sellaisesta ei ole kuulunut, päinvastoin.

Räty tiesi, että tasapäisessä nyrkkitanssahtelussa voittaisi ainakin näennäisesti se, kummalla on enemmän valtaa – toisin sanoen Mustosella. Siksi hän esiintyi leirillä nöyrin mielin sekä joukkuetovereitaan että valmennusjohtoa kohtaan. Hän ei muutenkaan ole lyönyt kohun aikana bensaa liekkeihin, ja olisi kuulemma ollut valmis olympialaisiin jopa kolmosvahdin roolissa.

Mustosella ei siis näytä olleen mitään relevantteja perusteluja sivuuttaa Rätyä kalkkiviivoilla. Ulospäin näyttääkin siltä, että peli oli hänelle enemmän ego- kuin tulosurheilukysymys.

Päätös näyttää nololta.

Kun Mustonen otti Naisleijonat komentoonsa Sotshin olympialaisten 2014 jälkeen, hän siivosi joukkueesta ensitöikseen suurimmat kiusaajat. Kun Mustonen nyt Pekingissä valmentaa viimeistä kertaa (sopimuskausi päättyy) Naisleijonia, hänestä itsestään on tullut yksi joukkueen pahimmista kiusaajista.

MM-jääkiekko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?